joi, 24 iunie 2010
Va prezint camera mea!
M-a intrigat din prima descrierea pe care i-au facut-o pe un site cu gizmos: "cadoul perfect pentru prietenul care viseaza sa ajunga urmatorul Scorsese".
Eu nu visam sa ajung urmatorul Scorsese. Dar voiam o camera digitala cu care sa inregistrez instant "momente de familie" fara sa dureze 15 minute pana instalez echipamentu' si se pierde "momentul". Deci am taiat de pe lista camerele de filmat adevarate (care oricum costa de la 500 de euro in sus).
M-am indreptat asadar spre un camcorder de buzunar, un fel de "sapuniera" la categoria video. Stiam ca vreau o camera simpla, nepretentioasa, cu o calitate decenta a imaginii. Si mai stiam ca nu vroiam sa ma zgarcesc. Vroiam, scuzati expresia, "value for money". Toate cautarile mele au indicat Flip. Nu auzisem pana atunci de marca, dar se pare ca e foarte populara pe dincolo. Practic, a inventat o nisa si a obligat toti gigantii sa imite (fara succes inca) produsul.
Am ales modelul Flip Ultra HD dupa cateva zile de analizat diverse review-uri si tabele de comparatii. Probabil ca in subliminal a contat tot fraza aia cu Scorsese. L-am cumparat de la 3e, (partenerii nostri la concursul "cum sa castigi o camera in 3minutE"). Termenul de livrare e de 10 zile, pentru ca vine de mai departe. Mi-am ros unghiile de nerabdare cateva zile, dar a ajuns la termen. A costat circa 200 de euro, dar nu regret niciun cent.
Nu am caderea sa va dau detalii tehnice (specificatii aici). Cert e ca te imprietenesti imediat cu Flip iar comenzile sunt usoare si pentru un copil de 4 ani (am avut telefoane cu meniuri mult mai complexe). Flip are 5 butoane care fac toata treaba. Dureaza 5 secunde pana il scoti din buzunar si incepi sa filmezi (una din virtutile sale principale). Filmeaza pana la 2 ore, direct in memoria lui, in format MP4. Si da, imaginea e high-def.
Filmuletele se pot salva instant pe calculator cu ajutorul programului Flip Share (vine preinstalat). Pana si un analfabet digital ca mine s-a descurca sa il instaleze ( vorba aia: "dai next-next").
Flip e foarte orientat inspre tineretul conectat de azi, care vrea sa-si afiseze rapid ispravile via mail sau web. Il ajuta mult si fizicul. Are un port usb incorporat in partea laterala a camerei (noutate absoluta). Ca demonstratie, am facut un scurt filmulet si m-am cronometrat.
Mi-a luat fix 3 minute.
Jumate de minut a durat filmarea in sine. In alte 30 de secunde l-am salvat de pe camera pe laptop. Intr-un minut i-am pus titlu si generic de final (in care le-am multumit oamenilor din Stoieneasa care au avut grija sa nu distruga natura din jurul satului si lui Flip, pentru ca merita). Si inca un minut mi-a luat sa ma hotarasc ce piesa sa pun pe fundal.
Precizez ca materialul Come to my office! nu are nicio intentie artistica (desi bataitul si tremuratul camerei se incadreaza stilistic in noul val romanesc). Daca as fi stat intr-un loc, imaginea ar fi fost clara. Pe noapte filmeaza ceva mai bine decat alte camcordere din categorie, dar nu te astepta sa faci Blairwitch 4 cu Flip.
Ai putea insa filma cu Flip niste cadre de proba (daca esti in cautarea unor spatii pentru viitorul tau film), ai putea face linistit un scurtmetraj sau macar episodul pilot pentru serialul tau (asa cum au facut creatorii sitcomului It's always sunny in Philadelphia; despre asta in postul urmator). Eu nu am planuri asa mari. Vreau doar sa prind cateva "momente" pentru videoteca familiei.
Verdict: Nu cred ca "urmatorul Scorsese" va face filme pe Flip Ultra HD. Dar sunt sigur ca l-ar ajuta sa se joace inainte cu el. Pentru ca asta si e in fond, o mica jucarie. Vei crede probabil ca ai citit un advertorial. Stiu ca asa suna. Dar lui Flip i-as face oricand "reclama" cu inima impacata. Pentru ca daca e cineva acolo care vrea o camera digitala simpla, prietenoasa si descurcareata in noua lume ultra-conectata, n-are cum sa greseasca cu Flip.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.