marți, 3 martie 2009

Future Shorts

Muzica bate filmul. În Setup.


M-am înfiinţat la Future Shorts, în Setup, la un minut peste ora 21.00 (cum scria pe afiş). Minutul acela mi-a fost fatal. Deja erau ocupate cele 30-35 de locuri frontale de unde puteai să vezi proiecţia, fără să-ţi intre în cîmpul vizual stîlpi sau alte elemente de arhitectură. Mă duc să-mi iau o bere. Barmanul, ofticat şi el de situaţie: Ce-i aici, cinematecă? În fine, iau în braţe un stîlp din centrul clubului şi arunc ocheade de după colţ, pînă îmi înţepeneşte gîtul. Calitatea vizionării nu-mi permite să mă pronunţ asupra calităţii celor 10 scurtmetraje. Sunt genul de filmuleţe la care dacă întorci capul o secundă poţi pierde tot şpilu’. Cazul Happiness (clipul Goldfrapp), în care un tip ţopăie de fericire 3 minute, iar cadrul final îţi taie euforia.



Am mai prins Wrestling, un brokeback mountain varianta islandeză. Doi sportivi amatori se leagănă într-un bizar dans/îmbrăţişare şi dau pe faţă iubirea lor interzisă. Am văzut şi O Ţigară aprinsă (a obţinut premiul pentru cel mai bun film de ficţiune şi cel mai bun montaj la festivalul Filmul de Piatră de la Piatra Neamţ). Short-ul timişoreanului Andrei Stăruială surprinde cu intensitate momentul unui hit and run, dar îi lipseşte finalul. Aş stărui asupra imaginii şi unghiurilor interesante de filmare, care anunţă un ochi de regizor

Tripticul suedez Lies m-a făcut să mă ridic pe vîrfuri cît au durat (durut) cele trei poveşti adevărate despre minciună. Ca să fiu sincer, cel mai tare film a fost concertul Aria Urbană de după proiecţie. Pentru că muzica te găseşte şi dacă eşti ascuns după un stîlp. Într-un moment de inerţie a publicului, Toni, vocalul & şamanul trupei braşovene zice: „Sunteţi datori să reacţionaţi şi dacă nu vă place”. Iaca reacţionez. Ideea de a mixa cinema cu alte arte nu mi se pare rea. Dar să fie un spaţiu prielnic pentru toate muzele convocate. Probabil că cei 30-35 de spectatori care au prins locuri bune au apreciat evenimentul în întregime. Ceilalţi plătitori de bilet (15 lei), care n-au fost atît de norocoşi, se vor fi enervat şi ei ca mine. Din unghiul în care am înţepenit, singurul mix reuşit de la Future Shorts mi s-a părut cel muzical.



PS. Am descoperit Aria Urbană la un TM Base, acu 6-7 ani, când se chemau Comitetul Central, parcă. Revelaţia s-a produs cu Revoluţia Spirituală. De atunci, am băgat obsesiv piesa, atât în urechea prietenilor cît şi a duşmanilor (în cele două tentative ale mele de a face emisiune radio).

Lucian Mircu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.