duminică, 22 martie 2009

Elegy - un animal pe moarte

rating: Brainwash

Uneori se intampla ca serviciile minuscule pe care le fac recomandand filme prietenilor sa mi se intoarca sub forma de contra-servicii de valoare superioara. E cazul filmului Elegy pe care mi l-a recomandat Radu (a se citi copiat pe cd si oferit cadou) un film care a avut un impact neasteptat asupra mea si pe care regret ca nu l-am vizionat mai repede. Unii dintre voi stiti ca mie rareori imi scapa un film bun, incerc sa fiu la curent cu tot ce misca, sa aflu noutati, sa citesc cronici si review-uri dar Elegy e genul de nestemata care apare pe la cate un festival apoi se scufunda din nou in anonimat. E un film emotionant, simplu de urmarit dar captivant in acelasi timp, o poveste de dragoste si o drama sentimentala ce nu are cum sa te lase indiferent. Din pacate filmele de genul asta sunt tot mai rare, un animal pe cale de disparitie care-si expectoreaza din cand in cand agonia prin bunavointa unor talentati regizori.

Ecranizarea cartii lui Philip Roth, The Dying Animal (aparuta si in romana la Polirom), a beneficiat de indrumarea regizorala a unei femei, Isabel Coixet, si astfel m-am convins definitiv ca si femeile stiu sa faca film (am avut ceva dubii legate de impotenta lor culminate cu tampenia aia numita Twilight, dar dupa cateva cercetari mi-am amintit de Sofia Coppola - Lost in translation, Lexi Alexander - Hooligans, si acum Isabel Coixet). In fapt unele stiu sa faca film pe cand altele doar dau bine pe sticla.

In afara povestii care mi s-a parut foarte actuala si veridica - un profesor/critic de arta la varsta a treia (62 ani) traieste/rememoreaza o poveste de dragoste pasionala cu o tanara studenta si se confrunta cu esecul sentimental datorat propriilor sale slabiciuni si temeri - principalul atu al filmului este distributia. Un Ben Kingsley (pentru care am un respect deosebit- vezi Gandhi) care arata cu 10 ani mai tanar, un Denis Hopper (atat de drag mie prin rolurile jucate si pe care il confund de fiecare data pentru cateva secunde cu Robert Duvall ori James Caan, parca-s frati) si o Peneloapa Cruz de o frumusete infioratoare - prototipul femeii latine frumoase si senzuale - aici in rol de studenta cubaneza. Un trio actoricesc care, slava domnului, nu este aruncat pe panta dezgustatoare a threesome-ului hoolywoodian.

Personajul principal, David Kepesh (Kingsley), e un intelectual de renume, ratat pe plan sentimental - casnicie distrusa + fiu cu multe resentimente - dar activ profesional tinand cursuri universitare, dand interviuri televizate si scriind cronici teatrale. In momentul in care o intalneste pe Consuela crede ca e doar o alta femeie care va cadea victima mintii sale sclipitoare si-i va incalzi asternutul. Situatia insa e exact invers, batranul fiind subjugat de frumusetea si naturaletea tinerei, de pofta ei de viata ca si de inteligenta ei nediluata si dorinta de cunoastere. Ii devine atat partenera cat si pupila, ascultandu-l si invatand de la el tot ce inseamna arta. In paralel Kepesh cultiva o prietenie stransa cu un poet (Hopper) caruia ii inpartaseste tot ce simte legat de tanara iubire si ii cere sfaturi. Personajul sau e un fin observator si filosof ("Beautiful women are invisible; we're so dazzled by the outside that we never make it inside.") si il avertizeaza pe amorezat asupra riscurilor pe care le ridica o relatie de durata cu o femeie mult mai tanara. Frica de angajamente - Kepesh nu vede nici un rost in institutia casatoriei - si complexul diferentei de varsta il determina sa faca cateva greseli care vor duce la ruptura. Numai asa insa putea realiza cat de gol te poti simti cand nu ai cu cine imparti bucuriile vietii - I miss all those places where we never went.

Chiar daca are o doza de melodrama pe final Elegy e o poveste de dragoste in primul rand. Iar motivul pentur care mi-a placut e acela nu are deloc cheesy stuff si siropeli. Are un ritm molcom, natural, de descoperire chiar daca prezinta momente disparate in timp. Penelope Cruz e chiar frumoasa, adica frumoasa-frumoasa buna de admirat, nu sexy de rupt camasa de pe ea. Si felul cum vorbeste engleza te cucereste. Genu' de femeie pe care dupa ce faci dragoste cu ea "ca sa te razbuni pentru tot ce ti-a mers rau in viata" - o tii in brate! Nu spun prea multe despre ea pentru ca merita "descoperita" de fiecare.
Elegy e un film foarte placut, o detasare binevenita dupa o serie de filme cu orori si torturi care m-a convins sa-i acord un loc special pe Marele Ecran.

Trailer.

8 comentarii:

  1. Superficial in aparenta, ranit de lipsa a ceva adevarat in esenta.
    Disperat de perspectiva imbatranirii, incapatanandu-se cu inversunare sa dea drumul etapei evident incheiate.
    Instrainat, singur, inchis in el, pentru ca refuza sa accepte mersul lucrurilor.
    Carnal in aparenta, disperat dupa o iubire reala in esenta.
    Dezorientat, blocat, in momentul adevarului, in momentul in care, dupa atata timp, ajunge sa simta.

    Aparent resemnat. In fapt frematand in interior..

    Asa l-am inteles eu pe David Kepesh.

    Trist, melancolic, cinic, real.
    Elegy e un nume bine ales.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce spui tu sugereaza dualitate si conflict si probabil ca ai dreptate desi, marturisesc ca eu am observat mai mult blazare la personaj. Dar asta e o chestiune de suprafata, daca stau sa analizez cred ca descopar valente asemanatoare.. Oricum mie mi-a placut mult filmul si cred ca mi-as dori sa citesc cartea. Nu am sesizat daca tu tu vorbesti de film sau nuvela.

    RăspundețiȘtergere
  3. blazarea e doar un mecanism de aparare :)
    filmul l-am vazut. n-am citit cartea.

    RăspundețiȘtergere
  4. cautam informatii despre "Elegy" si am dat de comentariul tau. abia am vazut filmul si trebuie sa spun ca nu mi-a placut aproape deloc. sunt cateva aspecte pe care le subliniezi tu si cu care nu pot fi de acord:
    1. Ben Kingsly (cu tot "sir-ul" din nume) mi se pare ca joaca prost rolul (n-am vazut Gandhi), si un regizor (probabil) mai bun (nu spun barbat, pentru ca si eu cred foarte mult in numele feminine enumerate de tine), ar fi trebuit sa vada asta. Nu-l prinde deloc pe personaj, nu mi se pare deloc credibil, si mai ales nu am reusit sa fiu deloc emotionat. dimpotriva, am apucat sa ma revolt in vreo cateva randuri de cat de prost ii ieseau replicile si cat de nepotrivit le rostea.
    2. Penelope Cruz o fi frumoasa, dar pe mine cel putin m-a deranjat enorm accentul ei (dupa 10 ani de stat in State e imposibil sa ai accentul ala). Jocul e si el cam slab, nu se vede deloc traire in rol, nu m-a convins, nici macar pe patul de spital (sau poate ca mai ales acolo).
    Restul actorilor "joaca". Sunt potriviti cu rolurile (de accord cu tine in ce-l priveste pe Hopper, si eu l-am confundat), iar femeia blonda e mult mai credibila (e si mai in varsta, adevarat) decat Peneloapa!
    In fine, n-am citit cartea, stiu doar ca Roth e un mare scriitor, dar, scenariul fiind scris de altcineva, e posibil sa fe si din cauza scenariului: unele replici sunt extrem de slabe (repet asta) si cred ca e si vina scenaristului.
    Atat la o scurta trecere prin blogul tau.. scuze, poate ca e cam "rude", dar nu m-am putut abtine, mai ales ca mi-a luat aproape doua ore din timpul meu (nu foarte pretios, totusi).

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut Daniel si multam de comentariu. E dreptul tau sa nu fii de acord cu ce-am scris pentru ca in definitiv fiecare vede filmul cu ochii lui. Despre Ben Kingsley mi-am spus parerea, mie unul mi-a placut cum a jucat. Penelope nu a facut un rol memorabil ci doar s-a straduit sa arate cat mai bine si cu frumuseteata ei nici nu i-a fost greu. Chestia cu accentul nu cred ca i se poate imputa avand in vedere ca in toate filmele joaca cate-un personaj cu sange latin, acum studenta cubaneza, deci era de asteptat sa vorbeasca asa. Cred ca pe mine chiar m-ar deranja s-o aud cu ceva accent texan, newyorker sau british :)). Mi-ar suna fals. De acord ca "femeia blonda" a jucat foarte misto. Sorry ca ti-ai irosit timpul cu un film pe care l-am laudat. Totusi altora le-a placut...

    RăspundețiȘtergere
  6. Hei, multumesc pt postul asta, cautam ceva info despre film (l-am luat acum de la dvd-uri) si nu stiam daca-i ok sa-l vad. Fara sa pierd timpul adica. Cronica ta m-a ajutat sa ma decid.

    Daria

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Daria bucuros sa-ti fiu de folos. Sper sa-ti placa si sa revii pe aici. Astepta parerea despre film, oricare ar fi ea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Filmul este bun...penelope cruz este grozava..filmul degaja un parfum de toamna...

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.