miercuri, 11 martie 2009

Watchmen (2009)

Filmul care bate nuvela!

rating: Colectable

Ca sa clarificam din start, subtitlul reprezinta opinia mea dupa ce le-am "gustat" pe amandoua! Nu inseamna nici ca filmul e genial nici ca nuvela grafica e proasta. Pur si simplu filmul mi-a placut mai mult si, deci, il consider mai bun, chiar daca nuvela e un classic comic.

Ecranizarea celei mai aclamate serii de comics, Watchmen, a interesat mai multi regizori din 86 pana acum, intre care Terry Gillian, care o vedea realizabila doar ca o miniserie de 5 ore sau mai recent Darren Aronofsky, care in schimb a facut The Fountain. A fost sa fie Zack Snyder cel care sa-si treaca numele pe generic si sa culeaga laudele sau criticile. Autorul celor 300 (de spartani), alta nuvele grafica, a reusit sa surprinda in 160 de minute esenta "Celor ce vegheaza" eliminand cateva elemente extra (mici povestiri neesentiale pentru plotul principal) schimband cateva lucruri minore, adaugand un plus de dark si gore si inventand un nou final, lucru care poate ii va deranja pe puristi dar care mie mi-a fost de mare ajutor in judecarea acestui film. Sa le luam pe rand.

In primul rand nu trebuie cautat in Watchmen ceea ce nu are cum sa se gaseasca. E o adaptare fidela a unui comic book esentialmente fictiv, setat intr-un timp alternativ si intr-o lume distopica. Deci daca nu-l gustati, e clar vina lui Alan Moore - autorul sau. Din acest punct de vedere as putea spune ca e facut mai degraba pentru fani decat din motivele preponderent mercantile ale Hollywoodului. Tineti cont ca e un film clasificat "R" pentru violenta excesiva si continut sexual explicit, deci nu s-a facut rabat deloc pentru a atrage o audienta mai prietenoasa si a umfla incasarile. Lumea in care activeaza Watchmen e o lume paralizata de razboiul rece (comic-ul e din '85) in care proliferarea nucleara e la ea acasa, numai rusii avand vreo 40 de mii de focoase si singura aparare si garantie a pacii pentru US e Dr. Manhattan, un stralucit fizician care in urma unui accident de laborator fusese dezintegrat, reaparand insa dupa cateva luni intr-o forma evoluata de energie pura. Deci din capul locului avem un element supranatural, singurul de altfel, dar totusi important, care sa ne atraga atentia ca filmul asta se vrea nimic mai mult decat entartainment. Prezenta vigilentilor in lumea asta e justificata destul de credibil ca o masura luata de cativa politisti de a se masca si a le plati raufacatorilor deghizati si imposibil de identificat cu aceeasi moneda. Istoria acestor momente, destul de intinsa, e excelent montata intr-un calup de cateva minute bune prezentat in slowmotion in partea de intro a filmului. Un fel de highlight al trecutului luptatorilor pentru dreptate.Filmul debuteaza insa cu un asasinat a carui victima ii cade unul din personajele cheie, Comediantul, si vreau sa spun ca scena asta destul de scurta in comic, e de-a dreptul memorabila in film. O coregrafie de lupta excelenta, elemente vizuale superbe, cadre cheie identice ca-n nuvela, o atentie pentru detalii si o muzica combinata cu slowmotion care m-au fascinat. In mometul ala am decis ca filmul imi va placea. Firul narativ ii apartine insa unui alt personaj, Rorschach, spaima strazilor si ultimul care se mai indeletnicea cu crime-fightul, incalcand astfel actul Keene anti-justitiari. El intuieste ca cineva ucide (fosti) luptatori mascati dar fara a sti insa motivul, si transmite avertismente posibilelor victime. Este ignorat cu desavarsire, dar, atunci cand Dr. Manhattan paraseste Terra, alegand sa se reculeaga pe Marte(!) iar criza sovietica din Afganistan anunta cel de-al treilea razbel mondial, devine clar pentru toti ca cineva are un plan.

Punctul forte si ceea ce mi-a placut mie foarte mult in acest film au fost personajele. Au avut ceea ce numesc eu "substanta" compensand cu jocul actoricesc lipsa unui background mai detaliat. Comediantul e un paradox, un antierou care desi poarta costum e mai evil decat un raufacator. Agent guvernamental, luptator in Vietnam, asasin, violator si ucigas de copii, e in acelasi timp demn de mila cand realizezi ca e in fapt un produs al societatii barbare si dezumanizate care alege sa-si accepte conditia si sa rada in fata inutilitatii oricarei stradanii de mai bine. "It's all a joke" he sais.Rorschach in schimb e exact opusul sau, acel tip idealist care nu face nici un compromis, care lupta impotriva lichelelor si scursurilor strazii dar care pastreaza o furie adanca in sine si acelasi sentiment fatalist. E mai degraba un punisher decat un izbavitor. E cel care m-a impresionat cel mai tare pentru ca nu era cu nimic extraordinar, nici ca intelect, nici ca forta, dar alesese un drum de la care nu se abatea. Era un moralist care vedea lucrurile in alb si negru, la fel ca petele de cerneala de pe "adevarata sa fata" care se miscau dar nu se amestecau. Originea mastii o gasiti aici pentru ca filmul nu s-a straduit sa explice.
Dr. Manhattan, barbatul atomic posesor de penis albastru, e cel care a starnit cele mai multe controverse in film. Comparat cu Mr. Proper si invidiat de (unii) barbati veniti cu prietenele la film si probabil amenintati de lejeritatea cu care-si flutura "mandria" pe ecranul de 20 de m :D, e mai mult decat o simpla reclama la detergent. E o fiinta omnipotenta contemplandu-si propria unicitate si singuratate, ezitand in a se hotara in ce masura viata organica inseamna ceva, un prizonier al timpului pe care il percepe fluid si instantaneu - trecut prezent sau viitor - resemnat in fata destinului implacabil de papusa care desi vede firele e manuita de acelasi invizibil papusar.

Cuplul Nite Owl si Silk Specter (a doua generatie amandoi) nu se bucura de aceeasi profunzime desi tipa e protagonista unei revelatii dramatice pe final de film, care are un rol esential pentru deznodamant. Oricum cei doi se remarca foarte bine intr-o scena de bataie ca la carte cu nelegiuitii si ulterior intr-una de amor fierbinte (si cam mult prea lunga) in care isi dezvaluie unul altuia fetisul pentru costume :).


La final l-am lasat pe Ozymandias, the world's smartest and fastest man, un egomaniac suferind de complexul faraonic si idolatrizand persoana lui Alexandru cel Mare, al carui urmas se si dorea. Initial facea parte din "cei care vegheaza" dar mintea lui stralucita a intuit ca astfel nu se vindeca sociatatea si a pus la punct un plan cu multe sacrificii. Desi in finalul filmului tendinta e de a-l considera un villain, deznodamantul ne arata doar un tip bine intentionat care gandea la nivel global: sacrifice millions to save billions. Si nu vorbim de bani. Si ca sa va dau un taste de cum ar fi fost filmul daca respecta cu sfintenie nuvela va spun doar cateva cuvinte: alien, clonare, caracatita! Mult mai bun twistul lui Dave Gibbons si Zach Snyder. Si mai credibil raportat la intreaga poveste.

In incheiere nu cred ca mai e necesar sa laud calitatea excelenta a efectelor speciale si nivelul de detaliu la care s-a ajuns. Poate ca ar fi trebuit coborat un pic nivelul de violenta in cateva faze, taiatul mainilor cu flexul si crapatul capului cu satarul, care oricum sunt scene introduse si n-aveau legatura cu nuvela, dar in general filmul a fost suportabil. Un plus deosebit pentru coloana sonora care s-a potrivit de minune, mai ales scena de sex pe cantecul Halleluja a fost delicoasa, desi absolut politically unfair si gratuita.
O ultima remarca, cred ca filmul asta poate fi destul de confuz pentru cei care nu au aruncat macar o privire asupra benzilor desenate care ar fi fost edificatoare. Sunt foarte multe detalii si numai cateva vizionari in plus ar putea clarifica apele.

Richie

PS. Filmul a fost vizionat in gasca ca premiu pentru castigarea concursului de pe Marele Ecran! De la stanga la dreapta: Ovi, Razvan, Anca, Lucian, eu(Richie).

6 comentarii:

  1. daca nu ar fi fost duminica...asa as fi participat si eu..:( nu putem merge asa doar de fun la un alt film in timpu saptamani? ca totusi in gasca e mai fain decat alone sau 2 oameni :D (btw inafar de nenea luci nu recunosc pe nima in poza cine e cine? :D )

    aa richie nice review ..

    RăspundețiȘtergere
  2. Ala cu sapca din dreapta e moi! Si da, o sa merem la film si-n timpu saptamanii...

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai scris frumos, Richie. Dar nu sunt convins ca trebuie sa citesc un comic book ca sa-mi placa & sa inteleg filmul inspirat de ea. Requiem for a dream mi-a placut enorm si n-a trebuit sa citesc cartea. Dar fac o rectificare la cronica mea. Mergeti sa vedeti Watchmen! Daca sunteti innebuniti dupa banda desenata. Altfel nu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Domnu Luci, mersi fain. Oricum tu stii ca nu erai vizat cumva de "sfat". In alta ordine de idei e bine sa avem pareri diametral opuse. Facem creierii varza cititorilor. Doar nu credeau ca blog de-asta gasesc la orice intersectie ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. tocmai l-am vazut si tre sa recunosc nici nu stiu ce mi-a placut mai mult: replicile lu dr manhatan, chestia din sticla de pe marte(efectele vizuale), muzica etc :)... poate o sa povestesc si eu despre parerea mea intr-un post..soon...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ne bucuram ca ne-ai ascultat.. fa si treaba cu postu' ca sa aflam cat de mult ti-a placut. Da nu-i graba...

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.