miercuri, 23 martie 2016

Din nou despre Ahmed





Prietenia noastră cu duetul timișorean Makunouchi Bento a început și s-a legat în jurul unei animații din 1926 (prima din istoria cinematografului păstrată integral până azi): Aventurile Prințului Ahmed (de Lotte Reiniger).

Waka_X și Qewza au re-creat coloana sonoră pentru un eveniment gândit inițial ca one-time-only, în cadrul ZFANG (Zilele Filmului Alb-Negru German). Dar am ajuns să-l repetăm și noi, și băieții de câteva ori. Ahmed + DJ set + Show live a fost de fiecare dată altfel. Și la Plai dar și pe scena Filarmonicii (în cadrul concertului caritabil s-au strâns 5000 de euro, în beneficiul fundației Pentru Voi).



M-am bucurat ca la regăsirea unui vechi prieten când am văzut în oferta MUBI această mică bijuterie a cinematografului. De data asta fără muzica Makunouchi dar...cine știe? Poate veți mai prinde undeva, cândva combinația.

Câteva cuvinte despre filmul care tocmai a împlinit 90 de ani (a avut premiera în februarie 1926) ne-a oferit regizoarea Anna Florea, mare fană Lotte Reiniger:

"Filmul (...) poate fi considerat interesant şi important din diverse motive obiective şi argumente raţionale. Însă, mie mi se pare că Aventurile Prinţului Ahmed rămâne un film îndrăgit şi iubit din motive mai îndepărtate de răceala raţiunii, a inteligenţei dobândite şi mai apropiate de căldura inteligenţei intuitive. (...)

Mâinile minunatei Lotte Reiniger, deşi nu se văd, sunt prezente în fiecare tăietură a siluetelor, în fiecare mişcare a lor.  Lotte e prezentă în fiecare clipă dintre două fotograme, acele clipe în care se creează magia filmului animat. Şi e o prezenţă jucăuşă, caldă şi pozitivă, care te prinde şi te implică."

Aventurile Prințului Ahmed se mai poate viziona pe MUBI în următoarele 5 zile.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.