miercuri, 12 decembrie 2012

Fiţi Prinţi!

DE CE FACEM SPECTACOLUL "PENTRU VOI"

Cînd am intrat în încăpere am fost întampinat înca de la uşă de un val de prietenie, deşi ne vedeam pentru prima oară.  Mi s-au întins mîini şi zîmbete largi. Am facut cunoştinţă.

Ana seamănă cu Giulieta Massina, muza şi soţia lui Fellini. Marcela e micuţă şi toată un zîmbet. Ioji e un tînăr solid şi super haios. Alexandra e veselă şi caldă. Tavi are mustaţă şi fredonează în surdină un cîntec popular.

Ei sunt în timpul programului de lucru. Sortează pungi. O activitate monotonă, care totuşi le place. Pare nesemnificativ, dar sunt companii din oraş care se bizuie pe munca lor.

Da, sunt diferiţi, dar nu sunt mai puţin oameni. Mi-e greu să-i cuprind în definiţia tehnică "adulţi cu dizabilităţi intelectuale". Rîd, muncesc, au prieteni, au vise, au un rost. Ca noi toţi.

Au un rost pentru că există Pentru Voi.

În acest moment fundaţia susţine 195 de "beneficiari". În 16 ani de activitate au angajat 80 de persoane pe piaţa liberă a muncii. Nu vă daţi seama ce uşurare înseamnă asta pentru familiile lor (pentru exemplificare, vezi "povestea lui Sandu").  Părinţi care se resemnaseră că vor avea grijă toată viaţa de copiii lor, îi văd acum pe picioarele lor.

Pe Ioji si Alexandra îi vor vedea (sper foarte) curînd într-un "film". Cei doi au fost actorii principali ai unui filmuleţ - scopul vizitei mele la Pentru Voi. S-au descurcat de minune. Din nou, ne-a sarit în ajutor inimosul Cristian Ilea de la Camera 4.



Pe Ioji, Alexandra şi ceilalţi, Pentru Voi i-a redat societăţii. O societate care în general îi ignoră, îi respinge şi nu vrea să audă de ei ( în România, mai puţin de 1 % persoane cu dizabilităţi intelectuale îşi găsesc un loc de muncă).

Săptămîna trecută, la Palatul Baroc din Timişoara s-a organizat un "Bal Vienez". Intrarea a costat 250 de euro de căciulă. Mesele pentru companii ajungeau între 1600 şi 2300 de euro. Taxă pe fudulie. Imaginaţi-vă numai cîte mese ar fi asigurat Fundaţia cu banii pe cîteva bilete la balul "prinţeselor Sissi" şi "prinţilor" cetăţii. S-a zis că la acest eveniment a participat elita oraşului.

Fals.

Elita, adevăraţii prinţi ai oraşului sunt cei care îşi rup de la gură să facă un act de caritate. Prinţi sunt cei care îşi arată în primul rînd omenia, nu ţoalele. Precum acel om de afaceri care a făcut o donaţie considerabilă, dar nu doreşte să-i apară numele undeva. Prinţi moderni sunt cei care înfruntă balaurii nepăsării şi comodităţii, care înţeleg că lumea nu se învîrte în jurul lor, care se iau la trîntă cu propriul egoism. Prinţi sunt cei care empatizează cu suferinţa din jurul lor.

Dragii mei, fiţi Prinţi măcar pentru o zi!

De azi într-o săptămînă, pe 19 decembrie, veniţi la Aventurile Prinţului Ahmed! Spectacolul merită şi intrarea nu costă 250 de euro. De fapt e puţin peste un euro (6 lei). O cafea în Unirii. Daca vreţi să fiţi şi mai generoşi, puteţi cumpăra bilete la tombolă (10 lei biletul). Sau pur şi simplu faceţi o donaţie. Sau dăruiţi bilete celor dragi. Dacă nu puteţi veni, măcar spuneţi-le altora despre Ahmed.

Faza e că Pentru Voi are nevoie mai mult ca niciodată de ajutorul comunităţii. Poate ştiţi că s-au blocat fondurile europene. Pentru Voi depindea de banii aceştia. Tocmai au deschis al treilea centru de zi. Ei îl deschiseseră şi pe primul din România. Şi primul centru respiro. Şi prima locuinţă protejată. Datorită lor, 27 de persoane cu dizabilităţi au o locuinţă, 80 au un loc de muncă iar 150 frecventează un centru de zi. Mai important, aici sunt în sfîrşit văzuţi, "băgaţi în seamă" cum spune Gianina, altă beneficiară a Fundaţiei. Aici...există. După scurta mea vizită am înţeles că Pentru Voi înseamnă în primul rînd normalitate.

Veniţi la film şi ajutaţi-i pe noii mei prieteni să-şi continue aventurile şi în 2013! Pentru Voi. Pentru noi.




PS Cînd ne-am apucat de acest proiect, m-am tot gandit...de ce Pentru Voi? Apoi, în timp ce ieşeam din centrul de zi, am înţeles semnificaţia numelui. Pentru Voi se referă de fapt la noi, ceilalţi. Pentru Voi are grijă de aceşti oameni în locul nostru, ca să avem o comunitate, în ansamblul ei, mai sănătoasă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.