vineri, 11 septembrie 2015

#TIMIȘOARAvreaCINEMA, și la Plai




Pentru că astăzi arătăm pentru prima dată clipul de după Ceau, Cinema!, e timpul pentru un scurt bilanț. Am observat că rămâne valabil ce am scris în iulie, în preambulul caietului-program al fest-ului (bineînțeles, adaptînd totul la timpul trecut).

„Ceau, Cinema!” nu vine de la Ceaușescu, așa cum ni s-a semnalat din alte părți ale țării.
Dar Ciao, varianta italiană și acceptată de dicționar a salutului, ar fi fost prea impersonală pentru un festival ce se întîmplă în Timișoara. Ori Ceau, Cinema!” e foarte personal, strâns legat de oraș și de regiunea Banat. Deci, chiar dacă nu vă place cum e scris numele fest-ului, de reținut că Timișoara a salutat din nou filmul european. 

După o ediție-pilot încurajatoare, episodul II a fost mai mare și mai ambițios. 5 zile, 2 localități, 8 spații de proiecție, 20 de lungmetraje, 5 programe de scurtmetraje, 3 ateliere, 2 dezbateri, peste 10 invitați din lumea filmului și peste 2500 de spectatori (între care și persoane care au venit din alte orașe, special pentru festival). Cea mai importantă noutate a ediției a fost, cu siguranță, competiția Ceau, Cinema!, ce a propus o selecție de 6 filme de neratat, dintre care 4 prezentate în premieră în România. 

Tot în cadrul Ceau, Cinema! s-a redeschis cinematograful din Gottlob, fiind primul cinema recondiționat în mediul rural din România. Ceau, Cinema! rămâne însă un festival de buzunar’. Așa să-i rămână numele! Vrem și pe viitor să-l păstrăm la o scară umană, să-i menținem aerul prietenos, intim, lejer și zglobiu. 

Tot ce ne dorim pentru ediția viitoare este o sală de cinema adevărată și la Timișoara (care a avut 13 cinematografe în 1990). Deocamdată, am arătat că avem “marfa”, avem conținutul. Mai avem nevoie de o infrastructură” decentă. Așadar, dacă publicul timișorean salută înapoi Ceau, Cinema!,  atunci filmul european va avea mai repede o casă la Timișoara.

Ce are sigur în acest moment Timișoara este doar Casa Filmelor Ceau, Cinema!. Ajută-ne să încercăm mai mult! În următoarele 3 zile sunt două căi de ajutor: să vii în ograda noastră și să faci poze cu materialele noastre cu hashtag-ul TIMISOARAvreaCINEMA și apoi să le share-uiești mai departe pe pagina ta, după ce publicăm albumul pe pagina noastră de facebook.

Un alt mod de a ne încuraja este de a achiziționa și purta unul din materialele (tricouri, traiste, stickere) concepute special pentru festival de către artiștii din Balamuc (loc de joacă și altele) și Super Smooth Studio. La Plai se vor găsi la infopoint chiar și printurile de artă, în serie extra-mega-limitată. Oricum, dacă ai ceva întrebări/idei sau pur și simplu vrei să zici 'ceau', suntem în fața/înăuntru cortului militar, cum intri în Muzeu pe dreapta. N-ai cum să ne ratezi! Acum, evident, nu mai avem lubeniță proaspătă. Filmele sunt la fel de zemoase.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.