luni, 24 noiembrie 2014

Ida la Timișoara


Colegele de la Pelicula Culturală ne fac un mare cadou: unul dintre cele mai bune filme europene ale anului 2013, premiat și nominalizat la o grămadă de distincții prestigioase (e și Oscarul printre ele), proiectat în premieră la Timișoara. Ida, de Pawel Pawlikowski.

Un film de cinci stele și două agate (Agata Kulesza și Agata Trzebuchowska), cu o imagine stilată și muzică și mai și. Felix Petrescu (aka waka_x) a scris chiar aici despre revelația Ida:

Un film polonez tacut, de mare clasa. Imagine alb/negru fotografica delicata (desi e filmat/montat digital),  o poveste despre alegeri si descoperirea sinelui si un joc introspectiv facut de o tanara actrita inzestrata cu o cinegenie hipnotica. Un film ca o iarna blanda care iti ofera loc si timp de simtire si meditatie.

Paweł Pawlikowski, regizorul:

Am vrut să fac un film despre istorie, care să nu pară un film istoric; un film moral care nu oferă lecţii; am vrut să spun o poveste în care "toată lumea are motivele ei"; o poveste mai aproape de poezie decât de o intrigă. Mai mult decât orice, am vrut să mă detaşez de retorica obişnuită a cinemaului polonez.”

Joi, 27 noiembrie, de la ora 18.30, la sediul Comunității Evreiești (Mărășești, 10). Intrarea se face pe bază de dulciuri (bomboane, ciocolată, napolitane, biscuiți) care vor ajunge în cizmulițele a 60 de copii proveniți din categorii defavorizate, aflați în serviciile Organizației Salvați Copiii. Nu ratați o seară dulce (cînd zic asta mă gîndesc și la, iertare!, chipul delicat, pur și de neuitat al "călugăriței").






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.