duminică, 20 ianuarie 2013

Şapte ciripituri despre Django

GARCON, ÎNCĂ O PORŢIE DE SPAGHETTI WESTERN A LA CARTE!


În aceeaşi zi în care l-am văzut la cinema, am emis despre Django Dezlănţuitul (printre) primele mele ciripituri pe Twitter (de acum mă găsiţi şi acolo în versiune concentrată):

Am scris de rau de Inglourious basterds (imi sustin opinia de atunci) si mi-am incasat-o din toate partile. De Django e corect sa spun ca are un scenariu...glorios.
 
Negresit, (meta)scena favorita din Django e cand Tarantino "himself" (din nou în cameo) e spulberat de dinamita. Autoironie? Neah. It was just for fun. "I like the way you die, boy"

Ca sa nu zicem ca Waltz Christoph fura filmul ca in Bstrdz, zicem doar ca rolul "dr. Schultz" a fost scris pentru el. Wunderbar!

"Monsieur" DiCaprio e acum pe post de "col. Landa". Dar tot Waltz se dovedeste mai mare...in grad. Alt austriac care devine celebru la Hollywood pentru replici gen "Auf wiedersehen, baby".

Django Unchained nu mi s-a parut excesiv de violent. Violenta e mai mult sugerata. Cand se intampla ceva uber-nasol, camera se uita in alta parte. In schimb, cand sangele tasneste din toate directiile, e atat de ingrosat si de plin de sos tot maglavaisul, incat devine funny. De vazut la cinema (totusi, fara copii).

Ca de obicei, Q.T. serveşte clientelei un omagiu cald  (şi agreabil) filmului  de categoria B (în condiţii categoria A). De data asta în meniu am avut un spaghetti western preparat "a la carte". Reţineţi în acest sens "participarea amicală " a lui  Franco Nero aka primul Django, dintr-un film din 1966 de Sergio Corbucci.
 
Django ar fi fost un film foarte bun daca finalul venea cu 20 -25 min. mai repede. Asa, e doar bunicel. Unii ar zice ca Q.T. nu stie cand sa se opreasca.

El ar spune că încă e "in the sweet spot".

ps. la insistenţele comentatorilor (cu mască sau fără), am căutat scena "pre-KKK", printre cel mai amuzante din Django. Probabil că nu întîmplător apare aici şi Jonah Hill.


10 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu zic că ar fi fost foarte bun dacă nu existau momente precum cel în care făcea referire, probabil, la KKK deşi aceste organizaţii au apărut după Războiul Civil American, iar acţiunea se petrece cu puţin timp înaintea acestui eveniment.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cunosc istoria KKK, dar, chiar dacă a apărut după Războiul Civil, or fi fost ceva manifestări şi mai timpurii. oricum, e cea mai comică şi una din cele mai frumos-construite-cinematografic scene din film. în plus, cred că încercarea de identificare exactă de momente/fapte/personaje istorice într-un film în care Tarantino se joacă, asemeni unui copil, cu istoria, rescriind-o (aşa cum face şi in Inglorious...), este cumva irelevantă :)

      Ștergere
    2. Scena aceea nu este o referire directa la KKK - desi poate fi interpretata astfel datorita temei principale (sclavia negrilor) - ci un omagiu discret si amuzant la originalul Django din '66 in care o banda de nelegiuiti condusi de un proprietar de terenuri alb foloseau cagule sau esarfe rosii.
      http://m.cdn.blog.hu/me/mediaviagra/image/Django%20%C3%ADr%C3%A1s%202.jpg

      Ștergere
    3. @Richie - am citit printr-un interviu cu Tarantino ca scena cu "Regulators" e inspirata din "The Birth Of A Nation"-ul lui D.W. Griffith, unde John Ford joaca un membru KKK care nu vede bine cand calareste.

      Ștergere
  3. Doctoratul lui Tarantino in Spaghetti Western, iar, pentru cei decisi sa-l vada/revada la Cinema, PUTINTICA rabdare pana la finele creditelor de final..."Who's that....!".

    RăspundețiȘtergere
  4. @ionut

    Si eu am fost tentat sa caut pe tube ecena aia cu sacii pre-KKK. Mi se pare cea mai amuzant-ironic-desteapta, yo my nigga brother :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mie filmul mi-a dat impresia ca Tarantino a oferit negrilor o dulce iluzie a razbunarii. Cam la fel ca in Inglourious Basterds doar ca acolo cei "razbunati" au fost evreii vs. nazistii.
    Interesant si deloc intamplator este si faptul ca salvatorul de sclavi este neamt aka Dr. Schultz, facandu-se cumva o legatura/trimitere la Inglorious.

    http://dinviata.ro/post/40853129766/django-dezlantuit-everything-is-a-remix

    RăspundețiȘtergere
  6. doctoratul lui Tarantino in domeniul Spaghetti Western e ca si doctoratul maestrului Ponta: adica "un omagiu". mai rau spus - "copiat". nimeni nu are de ce sa-l acuze de plagiat pentru ca omul a spus din start ce si cum :) plus ca vad ca nu a folosit nimeni cuvantul de ordine pt filmul asta: Blaxploitation. da - subtil si funny dar tot blaxploitation estem. oricum - cu toate constientizarile astea - a fost entertatining.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, pot merge si pe ideea de "omagiu". "Funny" mai degraba l-as "lipi" de "Black Dynamite" care a (re)pus termenul "Blaxploitation" in vocabularul urmaritorului tinerel de filme. Tragand linie: entertaining as hell!("Southern", "Spaghetti...", "Blaxploitation", whatever gets you going to the Cinema)

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.