vineri, 5 octombrie 2012

James Bond - de 50 de ani in serviciul Majestatii Sale, Cinemaul


Ziua de azi a fost anuntata ca Ziua Internationala James Bond, marcand o jumatate de secol de cand acest personaj iconic a aparut pe marile ecrane. Pe 5 octombrie 1962 se lansa Dr No, primul film din serie, avandu-l pe Sean Connery in rolul agentului fictiv 007 inventat de scriitorul Ian Flemming (fost agent de-adevaratelea in serviciul secret al Majestatii Sale). Iata ca 50 de ani si 22 de filme mai tarziu ne pregatim pentru o noua premiera, cea cu numarul 23, a filmului acum simplu intitulat Skyfall.

Longevitatea acestui personaj si a francizei din care face parte e un lucru unic in cinema. Practic, jumatate din istoria filmului, James Bond a ramas prezent in viata cinefililor si nu doar atat ci chiar asteptat cu noi aventuri. E un semnal evident al faptului ca moartea unei francize nu este imputabila publicului. Popularitatea si succesul acestor filme sunt dovada vie a faptului ca daca se descopera reteta potrivita pentru a mentine nucleul familiar ce ofera continuitate insa a schimba de fiecare data invelisul, adaptandu-l vremurilor, o idee poate interesa o lunga perioada de timp indivizi si generatii diferite de spectatori.


Personal, intotdeauna am fost fascinat de filmele cu James Bond. Intriga misterioasa, scenele de actiune, sarmul eroului principal - indiferent ca era jucat de Sean Connery, George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, Pierce Brosnan sau Daniel Craig - gadgeturile inventive, masinile luxoase, fetele Bond, villain-ii uneori diabolici, alteori caricaturizati, locurile exotice de filmare, cascadoriile delicioase, tema muzicala obsesiva si nemuritoare replica 'Bond, James Bond' s-au lipit de sufletul meu cinefil. Chiar daca unele filme sunt mai putin reusite decat altele n-am reusit vreodata sa ma plictisesc vizionandu-le. Motiv pentru care in wishlistul meu s-a infipt un astfel de cadou:
O sa mi-l ofer la un moment dat.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.