vineri, 12 octombrie 2012
Awake, un serial care te tine treaz pana la capat
Awake e inca o dovada ca serialele prea inteligente nu supravietuiesc in grila televiziunilor publice. Audienta in scadere a serialului ce-a debutat in primavara la NBC l-a condamnat la un singur sezon si ala terminat in doar 13 episoade. Plotul e insa unul din cele mai interesante vazute anul asta, despre un individ care duce doua vieti diferite fara a sti cu siguranta care e cea reala. Tipul e un politist detectiv care dupa un accident auto in care a fost implicat impreuna cu familia descopera ca de fiecare data cand adoarme trece dintr-o realitate in care si-a pierdut sotia intr-una in care si-a pierdut fiul. Si invers. Amandoua ii par foarte reale si se deruleaza intocmai ca o zi obisnuita, in fiecare din ele mergand la slujba si investigand diverse cazuri insa alaturi de parteneri diferiti. Ba chiar in fiecare realitate omul face terapie cu cate un psiholog, iar acestia incearca sa-l convinga de adevarul propriei lor realitati.
Un concept destul de interesant, pus in practica intr-un fel care aminteste de Fringe, adica prin explorarea a doua lumi oarecum asemanatoare dar totusi diferite. Chestia misto in serial e modul in care diferite indicii dintr-o realitate ofera piste de explorat in cazurile din cealalta realitate, facandu-l pe detectiv sa para un pic paranormal. Intr-un mod neasteptat insa cazurile sale il forteaza pe tip sa se confrunte si cu problemele sale personale, pierderea fiului, respectiv a sotiei sale, ajutand astfel la o intarire a relatiei cu ruda supravietuitoare din cele doua realitati. Evident ca explicatiile psihologilor sunt ca cele doua iluzii reprezinta manifestari ale subconstientului care refuza sa treaca peste tragedie si ca in clipa in care va accepta ca cealalta viata e un vis foarte realist va fi vindecat. Toata chestia e ca omul nu vrea sa se vindece daca asta inseamna sa renunte definitiv la una din cele doua realitati.
Partea cu adevarat buna la serial e ca te atata cu intrebarea care din cele doua realitati e adevarata. Daca e vreuna din ele adevarata si tipul nu e o leguma pe-un pat de spital sau ceva. Bineinteles, mai exista detaliul cu pierderea memoriei asupra accidentului si cele cateva personaje care par sa aibe un interes in amnezia politistului. Deci rost de conspiratie, care ce-i drept nu e asa de complexa pe cat m-as fi asteptat... Dar serialul exceleaza la capitolul actori, intreaga distributie jucand excelent, creand personaje misto de care chiar iti pasa. Iar Jason Isaacs, care-l joaca pe detectiv, e remarcabil in postura de om in prag sa-ti piarda mintile, care aude voci, are halucinatii, e obsesiv-compulsiv, stiti voi, schizofrenicul obisnuit. In mod clar e de verificat.
Categorii:
micul ecran,
Seriale
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Apar tot mai multe seriale faine in ultimul timp, cu scenarii bine puse la punct si actori foarte foarte buni. Chiar le prefer in locul filmelor.
RăspundețiȘtergereE absolut fascinant sa-l vezi pe Walter White transformandu-se . Intr-un film n-ai cum sa vezi asa ceva. Si nu e singurul serial in care se intampla.
La Awake nici nu ma gandeam sa ma uit. Credeam ca e o mica variatiune pe aceeasi tema a serialelor cu politisi. Articolul asta m-a facut curios :)
Da, de vreo 7-8 ani incoace televiziunile americane au inceput sa bage tot mai multi bani in seriale. Actori de cinema, nume grele, scenaristi de calibru, valoare de productie apropiata de blockbustere, filmari in locatie etc.. Efectul se vede. Toata lumea devoreaza mai des seriale decat filme.
ȘtergereMulţumesc de cronică. Îmi place Fringe şi, după cum ai scris, cred că îmi va place Awake.
RăspundețiȘtergere