luni, 23 august 2010

You Don't Know Jack (2010)

"Cand legea devine imorala, trebuie s-o incalci"

rating: Colectable

Si eu m-am intrebat de multe ori cine e acest Jack Kevorkian dar n-am mers pana acolo incat sa dau un click pe wiki si sa ma edific. Ca de obicei, am asteptat filmul. In 1999 faimosului Dr Kevorkian (sau "doctorul moarte" cum era alintat) i s-a prescris de Tribunalul Statului Michigan o condamnare la inchisoare de 10-25 de ani pentru "crima" de a fi ajutat activ un om grav bolnav sa moara. Era al 130-lea caz de sinucidere asistata pe care-l indeplinea cu succes, dar primul in care efectiv injecta cu mainile sale substanta mortala in trupul unui om paralizat. Filmul facut de HBO, cu Al Pacino in rolul "imfamului" doctor si cu Barry Levinson la regie, e splendid. Peste doua ore in care apuci sa cunosti povestea unui medic care a trecut dincolo de juramantul lui Hipocrate, in zona gri a (i)moralitatii sau (i)legalitatii asistentei in cazul actului de sinucidere, devenind un puternic avocat pentru eutanasie in cazurile terminale.

Pornind de la suferinta mamei sale inainte de moarte, dr. Kevorkian ia hotararea sa faca ceva pentru ca fiecare om suferind sa aibe posibilitatea de a-si pune capat zilelor intr-un mod decent si fara chinuri. In opinia lui faptul ca daca esti inconstient poti fi deconectat de la aparate iar daca iti exprimi constient aceasta dorinta, nu, e lipsit de logica. Activitatea sa il aduce insa in colimatorul procuraturii, fiind deseori acuzat si inchis dar, intrucat si-a documentat munca filmandu-si pacientii si lasandu-le posibilitatea de a "apasa butonul" singuri, a fost de fiecare data eliberat. Mai putin la final. Personajul in sine, omul Kevorkian, e o adevata cutie cu surprize: din medic legist devine un "aducator al mortii" iar sub acest invelis e un suflet de artist care scrie versuri, compune muzica, picteaza, canta la flaut. Pacino e minunat in rol si chiar daca ma asteptam la asta, intotdeauna sunt surprins de cat de bine imbraca personajul. Desi subiectul e controversat si naste dezbateri Pacino il face pe Kevorkian sa para chiar simpatic.. Il afiseaza ca un tip inteligent si hotarat, patruns de activim pentru dreptul fundamental al omului la autodeterminare (viata dar si moarte) insa rezervat pe plan personal.


You Don't Know Jack are un scenariu excelent si un ritm bun al actiunii, in ciuda lungimii sale, o distributie de actori pe masura (John Goodman, Susan Sarandon) si o muzica misto. Feelingul dramatic e crescut prin prezenta filmarilor de arhiva, cateva cazuri sunt destul de impresionante. Cred ca nu trebuie ratat. As zice chiar ca are o valoare documentara.. In ce priveste idee sinuciderii asistate eu nu vad de ce ar fi o asa mare problema in cazul unor oameni foarte bolnavi si care sufera intr-atat de mult incat viata pentru ei nu mai e o bucurie. Cu un cadrul legal stabilit si analizand fiecare caz in parte cred ca ar fi un lucru omenesc si ar dovedi compasiune pentru aproapele tau. Dar desigur ca mai exista si factorul religios.. sinuciderea fiind un pacat.

Trailer

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.