vineri, 13 august 2010
Centurion (2010)
Cu un buget de 10 ori mai mic decat se obisnuieste la asemenea productii Neil Marshall realizeaza un thriller istoric antrenant, filmand in zonele inzapezite din muntii Scotiei o distributie de actori europeni intre care se disting cel mai bine Michael Fassbender si Olga Kurylenko. Regizorul mi-era familiar de la precedentele filme, claustrofobicul survival horror The Descent, cu echipa de speologi captiva intr-o pestera prin care dadeau tarcoale niste fiinte carnivore si thrillerul apocaliptic Doomsday, intens, dramatic si plin de gore, setat intr-o Scotie ravasita de un virus ucigas si trimisa in haos si anarhie. Centurion se desfasoara in aceeasi Scotie si e tot atat de dramatic si violent, dar cu un scop precis. In primul rand epoca romana, caci anul 117 EN era teribil sa-l petreci la frontiera "civilizatiei" si apoi e vorba de povestea vestitei Legiuni a IX-a, a carei soarta inca e un mister pentru istorici, intrucat a disparut fara urma din analele romanilor, cel mai probabil masacrata de barbari.
Neil Marshall speculeaza aceasta directie, a macelului Legiunii de catre picti, razboinici din nordul Scotiei, din regiunea numita Caledonia. Stilul narativ e simplist si direct, avem obisnuitul erou (Fassbender) care cade prizonier in urma unui atac al pictilor si apoi evadeaza doar pentru a se reuni cu Legiunea trimisa pentru "pacificare" lor definitiva. Reamintim, asta se petrece in 117 EN, in perioada de maxima expansiune a Imperiului Roman si inainte de construirea zidului lui Hadrian in Britania. Deci romanii luptau pe niste coclauri impadurite impotriva unor triburi de guerilla care opuneau o ultima rezistenta in calea navalitorului. Cele doua tabere sunt insa confuz expuse, nevoia de dramatism al povestii impunand afisarea romanilor drept buni (ei fiind trupe invadatoare) si a pictilor drept salbatici si cruzi (acestia fiind un fel de daci mai vopsiti). Cum era de asteptat apare inerenta tradare si legiunea pica intr-o ambuscada din care scapa doar o mana de soldati, condusi de Dias (Fassbender) iar generalul Virilus (trebuie spus ca toate numele romane sunt pe aceeasi linie: Maximus, Macros) cade in mainile pictilor si a teribilului duo ce-i conduce: Gorlacon si Etain, lupoaica. Jucata de o Olga Kurylenko muta, intolita in blanuri care-i ascund formele cunoscute din Quantum of Solace si inarmata cu o lance, Etain e imaginea femeii razboinice absolute, o veritabila amazoana in blana de lup, rece, cruda si razbunatoare -avea si de ce, romanii o violasera, ii ucisesera familia si ii taiasera limba.
Grafic filmul arata foarte bine. Filmat prin padurile si muntii Scotiei, prin ceturi sau pe creste de zapada, filmul aduce o atmosfera reala de salbaticie si sustine ideea de lupta pentru supravietuire. In definitiv e vorba de cativa soldati supravietuitori si un trib de razboinici care-i vaneaza. Personajele sunt diverse, avem romani, greci, arabi (usor sa-ti dai seama care vor fi sacrificati) iar cei doi antagonisti sunt echilibrati ca forta. Ziceam cat de fantastic e personajul Etain, ei bine nici Dias nu-i mai prejos. Cu sange de gladiator si nume de centurion plus un trup de fibra parca sculptat la sala, germanul care vorbeste la perfectie engleza cu romanii si limba picta(!) cu barbarii intra in rol ca-ntr-o manusa simtindu-se extraordinar de bine cand alearga la bustul gol prin zapada. Violenta vizuala ar trebui sa satisfaca si cel mai ahtiat iubitor de gore, oferind de la beregati taiate pana la scena in care Etain descapataneaza un roman cu trei lovituri de barda. Centurion e facut sa inspire un pic de groaza fata de lumea "civilizata" oferita de pax romana acum 2000 de ani. E comparabil cu King Arthur din 2004, cu o actiune decenta si prestatii actoricesti misto dar nefiind la fel de epic ca si Gladiatorul. Totusi, nu ti-ai dori sa vezi un film in care se vorbeste cu "You escaped the clutches of Gorlacon" si apoi cu "When will they learn not to f*** with the Ninth [Legion]?".
In concluzie, Centurion e filmul in care multi oameni primesc headshot cu sageti, in care armurile si armele par facute din otel inoxidabil, in care se vorbeste de vrajitoare dar lipsesc vrajile, in care cel putin doua personaje ies din scena total aiurea: negrul lasat in gura lupilor dar pe care il astepti pana la final sa apara strigand: Ha, credeati ca m-au manact lupii?! si Gorlacon, seful pictilor, care macar din bun simt trebuia aratat (in)jurand ceva.. Sunt un pic carcotas, recunosc, dar filmul putea fi mai bun cu toate ca si in forma actuala livreaza suficient 'entartainment' si te tine curios pana la final, un final complet ilogic din perspectiva tipului care alearga spre garnizoana romana uitand ca n-are pe el uniforma... patesti.
Trailer
Categorii:
Film European
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
buna
RăspundețiȘtergeredoriti sa facem un schimb de link? scuze ca postez aici, dar nu am gasit nicio adresa de contact. asptept un raspuns
@m@ri@n: salut. trebuie sa te dezamgesc, dar asta e: nu practicam "schimbul". Cei din blogroll sunt pusi acolo din proprie initiativa, nu cerem nimanui s-o faca la randul sau.. e doar o dovada ca-i cunoastem sau ca ne sunt simpatici.
RăspundețiȘtergerePe de alta parte, intr-o economie de piata, noi am fi concurenti ;). Dar sa nu divagam, tu continua sa scrii si ne-om mai citi din cand in cand. Bafta.
nu e nicio problema. eu oricum o sa trec pe la voi de cate ori gasesc ceva interesant. Felicitari pentru munca pe care o faceti.spor
RăspundețiȘtergereNota 9 film !!!Calitate buna audio si video www.deemtrack.com de aici l-am tras!!
RăspundețiȘtergere