luni, 30 august 2010

The thin line

Marele-Ecran prezinta: THE CROSSING

La un moment dat, in primavara, Boris mi-a povestit cu entuziasm de proiectul cinematografic in care a ajuns oarecum pe neasteptate: The Crossing, filmul de absolvire al lui Cristian Ples (UNATC). Urma sa joace rolul unui soldat din al doilea razboi mondial. Nu era prima data cand juca film (Cocosul Decapitat, Calatoria lui Gruber), dar era prima data cand juca in limba romana. Actor la Teatrul German, Boris Gaza s-a declarat incantat de experienta la filmari ("mi-a iesit cam tot ce am vrut sa fac") si de produsul final, asa ca mi-a starnit si mai tare curiozitatea.

Alaltaieri am primit scurtmetrajul, chiar daca mixajul de sunet nu era suta la suta finalizat. De dragul prieteniei cu Boris am vrut sa-l vad cu obiectivitate si sa-i ofer parerea mea sincera. Deci, parerea mea: am simtit imediat chimia dintre cei doi protagonisti, doi soldati de la transmisiuni pierduti de plutonul lor in no man's land, candva in 1944, dupa "intoarcerea armelor". Toma Cuzin alias sergentul Marin (Schimb Valutar, Francesca) a fost responsabil cu cuvintele. Taciturnul Grigore (Boris) l-a completat printr-un limbaj corporal expresiv si bine controlat (felul in care s-a pregatit pentru rol merita o discutie separata).

Nu stiu ce filtre sau obiective s-au folosit la filmare, dar imaginea e superba (Ronella Popescu). La unele replici as mai fi lucrat, dar altfel scenariul lui Victor Dragomir e solid. Tanarul regizor Cristian Ples paseste cu siguranta (si cu oarecare poezie) pe granita foarte subtire dintre viata si moarte. Jongleaza abil cu cele doua planuri, ale caror limite sunt neclare pana in final. De aici simt ca orice cuvant in plus ar putea sa scada din tensiunea filmului, asa ca va invitam la vizionare si apoi la reactii.


The Crossing from Atelier 1 on Vimeo.


Multumiri lui Cristian Ples care a acceptat sa ii difuzam lucrarea si lui Boris Gaza pentru restul
Later edit: daca doriti sa vizionati filmul, contactati-ne!

3 comentarii:

  1. intersant...mi-au placut cadrele de inceput care in sincron cu apasarea muzical-sonora au parca ceva din Stalker, apoi tacerea soldatilor de...plumb la strigatul de ajutor si albul luminos care indulceste sunetul razboiului care e mereu undeva prin apropiere, ce culmineaza cu albul spitalicesc, un fel de rai al soldatilor...si actorul cel tanar foarte expresiv ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Incerc sa nu fiu foarte subiectiva cand spun depaseste multe dintre proiectele UNATC pe care le-am vazut:) probabil si din cauza ca mi se pare o dovada de indrazneala si ambitie sa abordezi o astfel de tema ca tanar cineast (multi se concentreaza la inceput pe situatii cotidiene)si pentru imaginea cu un aer foarte profesionist. Plus ca, intr-adevar,cei doi se completeaza foarte bine. si se armonizeaza perfect la randul lor cu `peisajul artistic`, am zis :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Adina&Anda: multumim pentru comentariile pertinente, la care chiar nu mai am ce sa adaug.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.