luni, 10 mai 2010

Kick-Ass (2010)

rating: Brainwash

Unele filme nu trebuie luate in serios. Asta ar trebui sa fie scris la intrarea in cinema. Bine, ce-i drept, ar trebui specificat si ca unele filme sunt nerecomandate minorilor, dar deja cerem prea multe. Kick-Ass e un film pe care nu trebuie sa-l iei deloc in serios si, cel mai important, la care sa nu-ti duci copilu crezand ca va avea parte de o aventura amuzanta cu super-eroi. Risti ca la intoarcere sa te trezesti cu el brin bucatarie zvarlind cutite si invitand badguys imaginari la lupta cu vorbele fetitei de 11 ani din film: "Okay you cunts... Let's see what you can do now!" Filmul lui Matthew Vaughn se vrea o satira tulburator de amuzanta si grotesc de violenta la adresa universului de supereroi plini de puteri speciale. Tagline-ul "I can't fly. But I can kick your ass" spune totul despre ideea filmului: oamenii obisnuiti pot fi si ei supereroi. Sau pot incerca. Pentru ca filmul face bine ca nu se ia nici el in serios si, in consecinta, eroul principal isi cam ia o bataie sora cu moartea.

Dave (Aaron Johnson) e un pusti de liceu cam geeky si invizibil pentru fete, pasionat de comics-uri care nu prea intelege de ce sunt atat de multi oamen care iubesc supereroii dar nici unul nu vrea sa fie unul. E ilogic. "Sunt atatia care vor sa fie Paris Hilton dar nimeni nu vrea sa lupte cu nelegiuitii! De ce?" Pai raspunsul il descopera singur: fighting crime can get you killed. Dupa o prima incursiune in izmenele lui Kick-Ass ajunge injunghiat si calcat de masina asa ca dupa operatii devine un fel de Wolverine plin de fiare in interior si cu insensibilitate la durere. Isi continua patrularile prin oras si ajunge pe youtube cand opreste o gasca de smecheri sa-l rupa pe unu cu bataia. E eroul NewYork-ului, isi face site, are gramada de prieteni pe facebook, se vorbeste de el la stiri si devine un model de urmat. Dar Kick Ass nici nu suspecteaza ca inafara reflectoarelor orasul are deja doi supereroi reali: Big Dady (Nick Cage) si Hit Girl (Chloe Moretz) care sunt veritabili ass kickeri.


Tonul filmului de schimba din momentul cand intra in scena duo-ul tacanit tata-fiica. Ei lupta cu lordul drogurilor (jucat de Mark Strong) si o fac cu 'talent' si o doza ridicata de cruzime. Aici satira devine nitel mai intunecata si violenta foarte gratuita. Pustoaica e un samurai dezlantuit care cu lancea ei taie, spinteca si macelareste traficanti fara nici un regret. Zici ca-i spalata pe creier. E si normal cand te gandesti ca taica-su o antrena impuscand-o in piept si-i facea cadouri "criminale" de genul unui switchblade. Kick Ass se transforma astfel intr-un film brutal si sangeros in partea a doua, dar reuseste cumva sa se pastreze ridicol de interesant si sa nu devina plictisitor. Insa din punct de vedere moral e demn de condamnat, cum zice Roger Ebert. Dar e fun, cel putin pentru fanii filmelor cu supereroi in cautare de ceva diferit. E o combinatie de comedie cu adolescenti timizi si frustrati si film de actiune extrem de dinamic, cu o violenta stilizata si cartunizata. Principalul e sa nu fie luat prea in serios intrucat nici el nu se ia. De vazut macar pentru rolul lui Chloe Moretz. E uimitoare.
Trailer

8 comentarii:

  1. Excelent...nu l-am gasit deloc brutal sau singeros (de gustibus :-)).
    p.s.ingrata meseria de critic...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca ti-a placut, nici mie nu mi-a displacut, Kick Ass e chiar neasteptat de reusit.

    Apropo, noi nu criticam aici, ca pentru asta e nevoie de ceva scoala si o viziune mai obiectiva. Noi facem cronica de film cum ne place noua, cu entuziasm sau detasare si, cel mai important, de buna voie si nesiliti de nimeni. Deci nu suntem obligati sa vedem filme care nu ne plac :)) asa ca "meseria" asta nu e deloc ingrata.
    Fii pe faza la urmatoarele articole ca sa ne spui cand batem campii.

    RăspundețiȘtergere
  3. @richie:
    mea culpa..n-am fost destul de explicit.Cind am scris "critic" gindeam la Ebert in particular si la "critic" ca profesie - daca se poate spune asa, si iacata ca se poate :-)
    p.s.si nu cred ca se pune problema de batut cimpii; va urmaresc constant si multe filme mi-au atras atentia datorita prezentarilor voastre - banuiesc, exact scopul urmarit.
    p.p.s.greu de gasit incadrarea (nu cred ca intra la batut cimpii): la inceput, scrii ca nu trebuie luat in serios, apoi bagi o parere de-a lui Ebert (care, ca toti muritorii, are simpatii si antipatii) - ceva legat de morala.
    Poate era mai potrivit link-ul catre review-ul lui, ca si parere alternativa.

    RăspundețiȘtergere
  4. @tuxx: am priceput. Roger Ebert era unul din criticii mai vehementi ai filmului intrucat s-a gandit imediat la cadrul actual din State, cu violenta juvenila la cote de speriat, si la cat de usor pot fi influentati copiii cand vad un film in care un tata are o camera tapetata cu mitraliere si pistoale + bazzoka. Opinia mea de a nu lua in serios chiar la asta se referea, pe ideea de "acest film este un pamflet si trebuie luat ca atare" adica cu exagerarile bine intelese. Asta insa cere un pic de maturitate in gandire, adica poti privi si zambi cand un tip e spulberat de o racheta trasa de un pusti dar cand iesi din cinema revii la lumea reala si nu-ti mai permiti sa zambesti cand vezi o chestie similara la stiri.

    RăspundețiȘtergere
  5. @richie:
    bag sama ca cel putin in USA e rated R - acu' s-ar putea ca unii sa nu stie/vrea sa citeasca, dar asta-i priveste; asadar, copii n-au ce cauta la filmul asta.
    Cit despre violenta juvenila (sau incalzirea globala sau alte teme la moda),e foarte usor sa pasezi pisica in curtea jocurilor/filmelor violente, uitind lipsa de educatie/responsabilitate.
    La urma urmei,darul vorbirii si capacitatea de abstractizare nu fac decit sa ne "rotunjeasca" ca oameni. Parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-au placut foarte mult benzile desenate ("citite" de pe net, cbr-uri), Kick Ass a fost o serie cu vitalitate, bine scrisa, bine desenata. Ce mai, m-a prins de la primele doua numere, astept sa vad ce se intampla mai departe. As fi tentat si de film, mai ales dupa ce am citit aici. Poate in weekend.

    Off topic : felicitari pentru blog, e prima data cand dau pe aici. Si imi place.

    RăspundețiȘtergere
  7. @tuxx: fiecare samanta are nevoie de un sol bun ca sa creasca. Violenta sugerata de media nu are impact periculos decat in locurile propice unde lipsa de educatie sau un profil psihic ciudat sa o cultive asa cum trebuie ca sa-i cada apoi victime exact cei educati si responsabili. In principal filmul e inofensiv pana la proba contrarie, cand vine un pustiulica si zice ca el o vazut cum e sa fii erou. C'est la vie. Oricum influenta nu inseamna intotdeauna culpabilizare.

    @cinabru: cu stima va transmit Bine ati venit pe-aici. Vizita ma bucura :) sper sa fie de lunga durata!

    RăspundețiȘtergere
  8. hmmm, ma pregatisem pentru o comedie dar am fost socat cand a infipt cutitul in kick-ass iar masina l-a spulberat, cand hit girl injura ca un birjar si omora ca un maniac. si totusi...un film pe care l-am savurat, fara cliseele tipice filmelor cu super-eroi si cu cateva ironii la adresa lui spider man, mult umor, totul pe un ton...serios
    acelasi sentiment ciudat, ca nu urmaresc o comedie desi tonul filmului e unul relaxat si comic, l-am avut si cand am urmarit superbad....fara sa pot argumenta :D

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.