marți, 23 martie 2010

Remember Kurosawa



CEI ŞAPTE SAMURAI (1954)

Dacă e marţi, e Telecinemateca. Asta era regula în copilăria mea cu un singur canal de televiziune (sau cel mult patru, imediat după decembrie '89). Din acea perioadă, Cei Şapte Samurai este unul din filmele care mi-a rămas cel mai puternic în minte.

Îmi face plăcere ca astăzi, chiar astăzi, la 100 de ani de la naşterea lui Akira Kurosawa, să aduc un mic omagiu acestui mare regizor. Sigur că japonezul a făcut pelicule mult mai importante, dar mie primul titlu care îmi vine în minte e Shichinin No Samurai. E filmul de "acţiune" al copilăriei mele pre-capitaliste.

Încă mai reţin frînturi de imagini alb-negru, un picior gol de samurai întins în mocirlă, o moară în flăcări, un luptător care îşi pregăteşte arma, un sat atacat de călăreţi, ploaia, mocirla şi numele cu o sonoritate jucăuşă pentru urechile mele de copil a starului japonez (Toshiro Mifune). Reţin în detaliu scena confruntării finale, cu coregrafia maiestuoasă a celor doi spadasini (samuraiul bun vs. banditul) . Poate şi datorită şocului emoţional la vederea sîngelui care a ţîşnit ca dintr-o arteziană.

Vă daţi seama ce impact vizual au putut avea aceste scene asupra mea, dacă le reţin şi acum, 20 de ani şi 2000 de filme mai tîrziu. A avut impact şi asupra lumii filmului, cel mai celebru remake fiind Cei şapte magnifici (1960).

Trebuie neapărat să revăd clasicul japonez. Cu ochi de adult.

4 comentarii:

  1. >>Trebuie neapărat să revăd clasicul japonez. Cu ochi de adult.

    asa sa faci, domnu' Lucian :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu imi amintesc ceva de-o pestera dar s-ar putea sa ma insel. Eram chiar foarte mic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu l-am văzut acum vreun an şi ceva, la un prieten acasă. A fost o experienţă plăcută, proiectată pe perete.

    RăspundețiȘtergere
  4. Adevar, foarte ***** filmul!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.