duminică, 14 martie 2010
Oldboy (2003)
Even though I'm no more than a monster - don't I, too, have the right to live?
In 2003 Coreea lansa 2 filme extrem de diferite intre ele insa care au avut un efect devastator asupra mea ca cinefil: extravaganta violent stilistica a lui Park Chan Wook numita OldBoy si 'poemul filozofic' inchinat de Kim Ki Duk anotimpurilor - Spring, Summer, Fall, Winter and...Spring. Dupa vizionare am suferit asa o intoarcere de 180 de grade dinspre cinemaul vestic spre cel estic (in special coreean, HK si japonez) incat am avut o perioada in care am devorat obsesiv munca catorva auteuri de pe-acolo: cei doi de mai sus la care adaug Wong Kar Wai si cei doi Takashi, Kitano si Miike. Revigoranta perioada pe care o recomand tuturor cinefililor aflati intr-o stare de amorteala produsa de prea multe brainwash-uri americane. Daca aveti curajul sa-l cunoasteti pe Oldboy experienta va fi similara unui pumn martial in plexul solar, fiind gata sa va pierdeti rasuflarea dar in acelasi timp cersind pentru o noua lovitura. Cel putin asa m-am simtit eu.
Oldboy e episodul al doilea din trilogia razbunarii imaginata de PCW (celelalte se numesc Sympathy for Mr. Vengeance - 2002 si Lady Vengeance - 2005) si cel mai ofertant dintre ele, nu degeaba fiind onorat cu Marele Premiu al Juriului la Cannes in 2003. Chiar si acum, la a doua sau a treia vizionare, am fost complet absorbit de story, de finetea detaliilor, de interpretarea fara cusur a actorilor si de twisturile ce parca nu se mai sfarseau. Povestea se invarte in jurul unui personaj pe nume Oh Dae-Su care, dupa o noapte de betie petrecuta la sectia de politie, ocazie cu care actorul Choi Min-Sik improvizeaza excelent un comportament turmentat, la eliberare, e rapit si sechestrat intr-un apartament fara ferestre. Fara vreo explicatie de la rapitorii lui, Oh Dae-Su aluneca in isterie si halucinatii, incercand de cateva ori sinuciderea dar fiind insa de fiecare data oprit. Luand act de la TV despre uciderea nevestei sale si disparitia fiicei lor de cativa ani, el fiind principalul suspect, prizonierul incepe sa-si cultive o ura neimpacata si o dorinta de razbunare in paralel cu tentativa de a evada. Trec15 ani pana cand Oh Dae-Su este eliberat fara explicatii, "explodand" dintr-o valiza aruncata pe o pajiste in chiar ziua cand se pregatea sa evadeze.
Bazat partial pe o nuvela grafica japoneza, filmul e construit sub forma unei naratiuni a personajului principal, Oh Dae-Su incepand inca din sechestru sa-si relateze calvarul scriind memorii care apoi se vor continua sub forma actiunii propriu-zise. Intriga filmului e axata pe descoperirea motivului incarcerarii si nu a celui care se afla in spatele ei, caci odata dezvaluit personajul din umbra, acesta pastreaza controlul in continuare, dirijandu-l pe Oh Dae-Su pe un drum cand al razbunarii cand al penitentei. Oh Dae-Su e de la inceput pana la sfarsit asemeni magarului momit de morcovul aflat in dreptul ochilor, caci mintea diabolica care-l inchisese 15 ani il duce pana in varful piscului din care urma sa-l atunce in iadul disperarii. Astfel filmul nu e doar despre razbunarea unui singur om ci despre reglarea unor conturi. E despre fantomele trecutului, despre remuscare sau despre rani vechi care nu s-au inchis niciodata ci au copt in liniste pregatind momentul final al curatirii. "I thought I'd lived a simple life. But I've sinned too much." marturiseste Oh Dae-Su.
Punctul forte al lui Oldboy e la nivel estetic si trebuie sa mentionez din start ca nu beneficiaza de CGI decat arareori, in 2-3 situatii. Oh Dae-Su e un personaj incantator, prima oara cand il vezi, dupa ani de sechestru, pare un demon al nebuniei, cu par lung si incalcit si o privire ratacita. Comportamentul sau acopera o plaja larga de senzatii, de la insensibilul tacticos care smulge dintii tortionarilor sai cu ciocanul pana la pocaitul care cerseste mila si saruta picioarele "papusarului". Performanta lui e fantastica. O scena absolut tulburatoare presupune mancarea unei caracatite vii intr-un restaurant sushi, iar Choi min-Sik a mancat nu mai putin de patru pana s-a tras scena. E un obicei pesemne normal la ei dar totusi, pentru lumea vestica scena e de-a dreptul dezgustatoare. O alta scena extraordinara presupune o lupta epica sustinuta intr-un hol, vreo 4 minute de bataie intre Oh Dae-Su inarmat cu un ciocan si vreo 20 de batausi. Trasa dintr-o bucata, fara taiere, editare sau montare, scena a necesitat 17 duble si 3 zile de filmare; dar rezultatul e memorabil.
Fiind un mystery thriller Oldboy e plin de volte si rasuciri narative, de dezvaluiri surprinzatoare care schimba directia filmului de ma multe ori. Intriga e asadar destul de stufoasa si poate deveni confuza la un moment dat. Desi e un film in care primeaza violenta si vizualul, de fapt Oldboy e strabatut de metafore si intrebari existentiale. "Revenge is good for your health, but pain will find you again." spune anti-eroul. Ceea ce pare indreptatit intr-o anume perspectiva imediat isi pierde justificarea odata ce se schimba perspectiva. Motivatia care sustine ideea de razbunare e chiar iubirea, pierduta de unii, gasita de altii, dezvaluita de unii sau pedepsita de altii. E greu sa vorbesti despre film fara sa dezvalui miezul actiunii si ce anume motiveaza niste personaje atat de fascinante. Cred ca cel mai bine e ca fiecara sa-l vada pe pielea lui si sa stie ca daca la un moment dat lucurile par incetosate pana la urma toate piesele puzzle-lui se aseaza la locul lor, imaginea completa fiind elocventa. Iar finalul e inteligent si deschis diverselor interpretari. Filmul asta e arta pura pentru mine.
Trailer
Categorii:
Filme Asiatice,
Filme de (re) vazut
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
draguta ideea filmul, dar asiaticii astia nu au habar de a face filme, slava domnului ca se face re-make cu will smith in rolul principal, atunci filmul isi va atinge cu adevarat potentialul.
RăspundețiȘtergerealso, do you know what trolling is?
hehe eu stiu, da vezi ca poate alti cititori nu-s asa familiarizati cu termenul ;)
RăspundețiȘtergereAltfel am auzit de re-make si nu ma incanta absolut deloc, la fel cum nu m-a incantat nici cand am auzit de The Departed. Probabil c-o sa ia un Oscar :)) Asta e un mod prin care un film asiatic poate castiga un premiu al academiei!
"dar asiaticii astia nu au habar de a face filme, slava domnului ca se face re-make"
RăspundețiȘtergereWhaaaaaa....whaaaaaa.....what?
Eu cred ca trollul esti chiar tu. Mai mult chiar,sper. Sper ca nu asta e parerea ta. Remakeurile au stricat toate filmele asiatice bune.
Legat de Oldboy, a fost memorabil intradevar si e un must-see. Mai trebuie sa vad 'Sympathy for Mr. Vengeance' , iar despre 'Lady Vengeance' nu-mi aduc aminte tot. Poate ar trebui sa-l revad.
de ce oare nu vad partea cu (spoiler alert) incestul intrand intr-un film hollywoodian?
RăspundețiȘtergeredeja vad interviul cu Spielberg: "The original had some really good themes, but we felt that some of the parts really didn't work, and we tried to make it more realistic, more tangible for a modern audience"
Nu mai stiu de unde l-am pescuit pe Oldboy asta (poate de la tine), dar si pe mine m-a cutremurat.
RăspundețiȘtergereGenul ala de film la care scrasnesti.
Nu mai stiu de unde l-am pescuit pe Oldboy asta (poate de la tine), dar si pe mine m-a cutremurat.
RăspundețiȘtergereGenul ala de film la care scrasnesti.
Mă chiar întrebam mai demult dacă l-ai văzut pe ăsta sau nu. Cu excepţia unei faze la care am întors privirea şi l-am înjurat pe amicul cu care l-am vizionat, e un film genial.
RăspundețiȘtergereşi mie mi-a plăcut foarte tare filmul. şi întotdeauna când vb de oldboy mă gândesc la scena bătăii a la mortal kombat, de care ai spus tu.
RăspundețiȘtergereCelor cu inima puternica le recomand I Saw The Devil (2010), eventual varianta uncut. But beware, filmul e foarte sangeros. Min-sik Choi ( actorul din Oldboy) face un rol foarte bun.
RăspundețiȘtergereCat despre Oldboy, definitely a must see.
Chiar aseara il vazusesm :). Singeros intr-adevar.
RăspundețiȘtergere