miercuri, 17 mai 2023

10 ani: Ceau, Vesna!

Vesna nu vorbește mult, probabil e cea mai tăcută persoană din echipa Ceau, Cinema! (a nu se înțelege timidă: Vesna îți va zice întotdeauna exact ce gândește). Dar dacă spune că face ceva, poți conta că așa va fi. Chiar dacă vine ruperea de nori. Vesna Stepanov-Roșca lucrează la Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” din Timișoara și e multitasking ninja la Festivalul TESZT. A venit prima dată la Ceau, Cinema! convinsă de soț și a rămas. A tăiat lubeniță, a șters scaune, a gestionat situații de tot felul, și în prezent se ocupă de Departamentul Guests. 

                                                Foto: Zorislav Stojanovic
     

Care e ediția ta preferată? Sau poate ai un moment preferat?

Vesna Roșca- Stepanov: De fiecare dată când începe festivalul am certitudinea că asta va fi cea mai faină. Țin minte cu drag proiecțiile sold-out „Planeta Petrila” și „Superhombre” de la Grădina de vară.

Care a fost cea mai grea clipă pentru tine în acești (aproape) zece ani?

Vesna: A fost greu când am avut o rupere de nori în curtea fostului cinema Arta și a trebuit să adunăm foarte repede toată aparatura după lăsarea întunericului (în condițiile în care exista o singură sursă de lumină și un singur loc de depozitare), iar a doua zi am stat efectiv lângă vidanjă să aspire bălțile pentru următoarea proiecție. Mă bucur că am depășit etapa de locații improvizate, unde trebuia făcut totul de la zero în lipsa unui cinema adevărat.

Care e momentul pe care l-ai ratat în festival dar ai fi vrut să-l trăiești?

Vesna: De fiecare dată ratăm multe filme din cauza programului încărcat - încerc să le recuperez cumva ulterior. Am ratat Testimonial de Răzvan Georgescu.

Eșecul (greșeala) din care ai învățat cel mai mult?

Vesna: Nu te baza 100% pe nimeni, always have a back-up plan - asta e o lecție pentru toți organizatorii care lucrează cu finanțatori, prestatori și voluntari. Adică și cea mai perfectă planificare se duce dracului din cauza unui detaliu. Ceau! mi-a perfectat abilitatea de a găsi soluții ingenioase rapid pe plan profesional, dar schimbarea cea mai importantă este că mi-a sporit (și îmi întreține) entuziasmul și încrederea pe care o am în timișoreni de a face lucruri valoroase. 

Care au fost marile obstacole dar și marile recompense din acești ani?

Vesna: Lipsa spațiilor potrivite, lipsa finanțării previzibile și constante, numărul redus al colaboratori stabili și de încredere pe termen lung - acestea sunt obstacolele cu care ne întâlnim constant, la fel ca și alți organizatori de evenimente. Însă bucuria principală e spiritul de echipă și atmosfera bună creată de Ceau! - care este, foarte important, un eveniment creat local, „de la firul tulpinii de lubeniță”. A pornit dintr-un entuziasm al câtorva oameni și din nevoia existentă printre timișoreni de a avea acces la mai multe filme non-mainstream, cum e și normal într-un oraș care nu mai avea cinematografe de stat. Ar trebui să continue pentru că Timișoara merită să aibă Ceau! - un festival cu o identitate clară, cu o linie curatorială excepțională și o aplecare evidentă spre climatul creativ local.

Ce înseamnă pentru tine, personal? 

Vesna: E întâmplarea din an care îmi oferă un imbold să keep going în sfera culturală. E o idee în care cred și pentru care fac echipă cu soțul meu și prietenii noștri – care, deși au personalități diferite și meserii diferite (și uneori păreri foarte diferite) – își pun la bătaie timpul și entuziasmul pentru festival.



consemnat de Lucian Mircu




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.