duminică, 18 iunie 2023

Parfumuri de TIFF

CRONICĂ DE RĂZVAN BĂLOI
 
Am pierdut șirul edițiilor de TIFF de la care cinefilul pasionat din Timișoara (și vechi voluntar Ceau, Cinema!) ne-a trimis impresii. Răzvan a ajuns duminică seara la Cluj în mijlocul unui oraș care miroase a TIFF și a tei. Cu simțurile olfactiv și cinefil excitate, a surprins câteva note de parfum din ce a emanat dinspre ecran. 

 


Mangal (CARVÃO, r. CAROLINA MARKOWICZ, Brazilia). Duhnind a mangal, a tensiune în creștere, a foc care arde neîntrerupt, atât în cuptoarele de cărbune, cât și în piepturile protagoniștilor, filmul e dureros de franc, dezvăluind treptat, dincolo de primul strat, mirosul adevărat al fiecărui personaj. O asistentă medicală ascunde un mafiot în sânul unei familii obișnuite din Brazilia. Scuza perfectă pentru ca familia să nu-și mai ascundă secretele și, la fel ca în serialul Ozark, să devină ea însăși mafiotă.
 
Black Stone (Piatra neagră, r. SPIROS JACOVIDES, Grecia) Doi tineri sapă, cu mult curaj, după funcționarii-fantomă din sistemul social grecesc. Așa ajung în proximitatea doamnei Haroula al cărei fiu, asistent social, e de negăsit. Mai dramatic, dispărutul e acuzat de fraudă. Urmează o comedie docudramatică pe alocuri intoxicantă. La duioșenia doamnei Haroula se adaugă un șofer de taxi de culoare, atenian pur-sânge, un moșulică simpatic și o vecină darnică dar prea băgăcioasă
 
S-a furat o bombă (r. ION POPESCU-GOPO). În 1962, Iurie Darie, Florin Piersic, Puiu Călinescu și Draga Olteanu erau la început de carieră. Între timp s-a făcut centenarul de la nașterea regizorului, care a dat și numele oscarurilor autohtone. Până acum vreo doi ani am fi râs cu poftă la această parodie a cursei înarmării atomice, dar în contextul nostru geopolitic tema e din nou actuală și parcă nu mai e așa de râs.
 
Al Treilea Război Mondial (r. HOUMAN SEYYEDI, Iran) din fericire nu a început. Asta nu e așa clar pentru pentru zilierul Shakib și iubita lui surdo-mută, prostituata Ladan. Se simt miresmele luptei de clasă dar și a curajului de a aborda un subiect ca prostituția într-o țară dogmatică. Corigența la materia istorie (recentă) nu e sigur că nu se va transforma în repetență.
 
Mi-e silă de mine (SYK PIKE, r. KRISTOFFER BORGLI, Norvegia) răstoarnă imaginea idilică despre Scandinavia, unde trăiesc “cei mai fericiți oameni din lumeși totul e “perfect, sofisticat și artistic”. Dar narcisismul e la nivel de artă, arta e la nivel de furt, furtul e sofisticat și aproape perfect. Furtul de mobilă de lux și transformarea acestuia în artă e o referință la un caz real din Norvegia. Nevoile obsesive și ale personajelor sunt ușor de recunoscut în jurul nostru, dar și în adâncurile fiecăruia.
 
La Asfințit (SUNDOWN, r. MICHEL FRANCO, Mexic) îl avem și pe regizor pe scenă pentru a explica (dacă mai e ceva de explicat) ce rămâne după magistrala intrepretare a lui Tim Roth, actorul de serviciu al filmelor-cult din ultimii 30 de ani. Nu e Pulp Fiction sau El Mariachi și nici nu se vrea un film violent însă, fiind vorba despre Mexic, violența apare aproape natural, dezvăluirile sunt revelate pe rând, tensiunea crește și miroase a nesiguranță. Mai sigură decât încăpățânarea unui om de a-și trăi apusul pe o plajă e poate doar criza vârstei de mijloc prin care trece.

 


 

Barbarii (LA BARBARIE, r. ANDREW SALA, Franța) suntem noi toți (dacă ne plac clișeele). Un film din Argentina aduce - evident- miasme de pampas, vite și (eventual) naziști refugiați. Poate și un pic de barbarie. De la familia care muncește de zor la o fermă de vite angus (dar și sabotează vânzările patronului), la oamenii care cumpără carnea. Aroma de telenovelă sud-americană nu vine de la vitele care mor pe capete sufocate pentru sabotaj, ci din misterul paternității celui mai mic dintre barbari.
 
Criticul (EL CRÍTICO, r. JAVIER MORALES PEREZ, Spania) din mine se simte bine la următoarea peliculă ce aduce în egală măsură un iz de nostalgie, îmbibat cu rebeliune și un strop de impostură în persoana criticului de film Carlos Boyero. Timp de peste 40 de ani s-a încăpățânat să nu-l guste pe Almodovar sau filmele asiatice. Refuzând modernismul, criticul rezistă totuși în prezent, provocând în continuare pasiuni și conflicte. Un pic confuz dacă îi place sau nu noul val românesc, mă resemnez cu ideea că e mai bine să fii criticat de Boyero, decât să nu fii deloc băgat în seamă de acesta.
 
Unchiul (STRIC, R. DAVID KAPAC, Serbia) e croat și îmi servește primul șoc la acest TIFF. Mă întreb cu ce am greșit de suntem pedepsiți să revedem în buclă un Crăciun trăit parcă la nesfârșit de o familie prinsă în anii ’80. Adevărul se dezvăluie treptat: totul e putred, duhnește a psihoză, a curcani crocanți și a tensiune incomodă.
 


Fiica mâniei (LA HIJA DE TODAS LAS RABIAS, r. LAURA BAUMEISTER DE MONTIS, Nicaragua) are doar 11 ani, dar pare mult mai matură într-un univers distopic, cu miros rânced de gunoaie. Mama ei ar vinde orice pentru supraviețuire, chiar și niște pui de cățel. Nu știm dacă și pe fiică-sa – pentru moment o depune la un centru de reciclare militarizat unde va găsi în sfârșit un prieten, bolnav de la mercurul reciclat, care o ajută să iasă din protecția iluzorie a centrului, spre a ajunge în adevărata iluzie, cea a lumii din care a plecat.
 
Catedral (THE CATHEDRAL, r. DENIS DOBROVODAE, Slovacia) Cu o încăpățânare ieșită din comun, Justo, un simplu agricultor cu vocație divină, pornește construcția unei catedrale lângă Madrid din materiale recilclate sau căpătate. Demersul faraonic, demn de un Gaudi contemporan, se întinde pe mai bine de 60 de ani, însă neavând proiect sau autorizație de construire, fără o intervenție (divină), aceasta riscă să intre într-un proces de demolare.
 
E nevoie de 3000 de piese (HÁROMEZER SZÁMOZOTT DARAB, r. ÁDÁM CSÁSZI, Ungaria) pentru a reconstitui o casă țigănească pe scena celui mai prestigios teatru din Berlin. O trupă formată din țigani își spune povestea și se străduiește să rămână pe linia dintre realitate și ficțiune. Șocant pe alocuri, mirosim că urmărim viețile unor oameni nefericiți, exploatați până și de regizor. Filmul e făcut după o piesă care chiar s-a jucat pe scena din Berlin și a dat șansa celei mai mari minorități din Europa să iasă din stereotipuri. (Corespondență de Răzvan Băloi)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.