luni, 16 ianuarie 2017

Afisul zilei: Toni Erdmann
Asociația Marele Ecran începe sezonul proiecțiilor din 2017 cu mult titratul lungmetraj „Toni Erdmann”, regizat de Maren Ade, o coproducție cu participare românească, pe care o va prezenta la Casa Artelor din Timișoara, miercuri, 18 ianuarie, la patru zile după ce a primit o noua distinctie la un festival important din S.U.A.

Pelicula „Toni Erdmann” (Germania-Austria-România), recompensată cu premiul LUX, acordat de Parlamentul European, al cărei producător român este Ada Solomon, se află pe lista scurtă a peliculelor eligibile pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film străin a Premiilor Oscar 2017, alături de alte opt lungmetraje, și a primit o nominalizare la Globurile de Aur, la aceeași categorie.

Înregistrând un mare succes în rândul spectatorilor de la Festivalul de Film de la Cannes 2016, filmul a fost lansat în România pe 21 octombrie 2016.

Filmat aproape integral în România, singura peliculă lansată în 2016 inclusă recent în TOP 100 al celor mai bune filme ale secolului 21 de către BBC Culture, reprezintă și propunerea Germaniei la Premiile Oscar.

Lungmetrajul îi are în distribuție pe Peter Simonischek și Sandra Huller, Michael Wittenborn, Thomas Loibl, Trystan Putter, Hadewych Minis, Lucy Russell alături de actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol, Ozana Oancea, Cezara Dafinescu și Victoria Cociaș.

„Toni Erdmann”, proiectat în cadrul evenimentului „Les Films de Cannes à Bucarest” în prezența regizoarei, spune povestea lui Winfried, un tată excentric, ajuns la pensie și pus mereu pe glume, care hotărăște să îi facă o vizită surpriză fiice sale, o femeie de carieră care lucrează la un proiect important ca strateg corporatist în București.În luna decembrie 2016, „Toni Erdmann” a fost marele căștigător la cea de-a 29-a gală a premiilor decernate de Academia de Film Europeană (EFA), organizată în orașul polonez Wroclaw. Acest lungmetraj s-a impus la toate cele cinci categorii de premii la care a fost nominalizat – „Filmul european al anului”, „Regizorul european al anului” (Maren Ade), „Scenaristul european al anului” (Maren Ade), „Actorul european al anului” (Peter Simonischek) și „Actrița europeană a anului” (Sandra Huller).

În 14 ianuarie 2017, „Toni Erdmann” a fost desemnat „Cel mai bun film străin” la cea de-a 28-a ediție a Festivalului Palm SpringsFilmul a fost elogiat de un juriu internațional compus din critici de cinema (FIPRESCI) „pentru originalitatea sa, complexitatea umană și orchestrația unică a stilului său, ce pare naturală și neprogramată”.

Proiecția speciala de la Timisoara va avea loc miercuri, 18 ianuarie, ora 18:30 la Casa Artelor – Direcția pentru Cultură Timiș (str. Episcop A. Pacha, nr. 8). Capacitatea sălii este de 40 de locuri. Biletele, în valoare de 10 lei, vor fi disponibile la intrare în ziua proiecției.

Organizator: Asociatia Marele Ecran, cu sprijinul HiFilm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.