sâmbătă, 5 noiembrie 2016

Afacerea Est. Don' Profesor si Sancho Pedro

Breaking Bad?

Nu. BREAKING BĂLȚI

Avem aici perechea Don Quijote si Sancho Panza de la est, cu idealuri mai mult sau mai putin cavaleresti. 'Dom profesor' de muzica (Constantin Puscasu), longilin, uscativ si melancolic, viseaza la succesul in afaceri pentru a se putea casatori cu Dulcineea/ Barcelona lui. Se asociaza accidental si inevitabil cu rotofeiul si mult mai descurcaretul Pedro ('ala cu idei', cum il complimenteaza un politician), excelent jucat de Ion Sapdaru (A fost sau n-a fost). La perechea asta se adauga un sofer etern mahmur (Daniel Busuioc). Pe scurt, umbla toti dupa potcoave de cai morti, pe fundalul unei epidemii de gripa aviara si deznadejde generala.

AFACEREA EST, cel mai recent film de Igor Cobileanski, e picaresc pana in maduva. Pana la definitia de manual: 

PICARESC - care, prin intermediul personajului tip picaro (cerșetori, vagabonzi, aventurieri), investighează, cu accente satirice, cele mai diverse medii sociale, moravuri etc., reliefând amănuntul pitoresc, într-un limbaj cu elemente argotice și familiare. 

In drumul impiedicat al anti-eroilor intalnim personaje colorate (care populeaza universul lui Cobileanski de la primele lui scurtmetraje) in fiecare scena. De la politisti tampi, la betivi de profesie ("Uai, eu beu de la 12 ani"), la chelneri mofluzi, controlori care - surprinzator - 'nu se lasa cinstiti', politicieni, aplaudaci, afaceristi verosi, mujici necajiti si lista e lunga cat drumul de la Leova la Balti, cu trenul/ autobuzul electoral/ microbuzul cu ajutoare de la "Europa" si duba de politie.

Un road-trip cu gainari, intr-o lume care nu e nici rusească, nici romaneasca. E ceva intre, si totuși familiara. Blocurile in care se taie apa in timp ce administratorul cânta la acordeon. Profesorii ratati care ajung sa 'umble cu cerutul'. In tot locul domneste mica bisnita cu miros de teapa. Iar cea mare teapa e politica. 'Votați cu Ursu!'. 

Replicile in dulcele grai moldovenesc sunt instant memorabile si de povestit la un pahar de vorba/ vodca: "Uleiul e sanatos. Are Omega 3", "Lasa-ma, uai, cu fizica ta!". Inspirata adaugarea subtitrarii, desi intelegi peste 90 % din vorbele aistea.

Am ras bine la AFACEREA EST de Igor Cobileanski. O comedie din categoria Doua Lozuri, la care adaugi aerul exotic al planetei Moldova. Apropo de Doua Lozuri, imi pare rau ca AFACEREA EST nu are (cel putin pana acum) norocul de public al primului. L-ar merita. Care o fi explicatia salilor goale de la mall (cel putin la Timisoara)? Lipsa unor staruri pe afis, ca Bucur sau Papadopol? Pariul nu e inca pierdut. Si ar fi pacat ca AFACEREA EST sa esueze la box-office la fel ca visele naive ale unor personaje din film.

Dincolo de comic e un substrat tragic. Simți disperarea si abandonul intre paharele de vodca si cântecele vesele. Dar canti mai departe, ce sa faci?

Tag-line: "Aici nu e Europa pe care-o crezi tu. Aici Băd, not Good."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.