sâmbătă, 9 iulie 2016

Ceau, Cinema! se extinde în trei zări cu Occident


Nici nu știu dacă e bine sau e rău că Occident (cu care Cristian Mungiu debuta în lungmetraj și ajungea prima oară la Cannes în secțiunea Quinzaine des Realisateurs 2002) e încă foarte actual. Dincolo de temele sociale, rămâne un film plin de duioșie și umor. Scenariu: Cristian Mungiu (l-am citit de vreo două ori, fiind tipărit ca supliment la revista Elle :) Imaginea: Oleg Mutu. Distribuție: Gyuri Pascu, Coca Bloos, Dorel Vișan, Tora Vasilescu, Valeriu Andriuță (preotul din După Dealuri) și, bineînțeles, Alexandru Papadopol, pe care îl veți vedea și la Timișoara în juriul festivalului. Occident împletește trei istorii diferite, în aceeași săptămână. Cu atât mai mare bucuria că, la a treia ediție Ceau, Cinema!, avem ocazia să îl proiectăm în 3 rânduri. Trei locuri diferite, în aceeași săptămână.



Prima oară (Sud-Est) miercuri, 13 iulie, cu o zi înainte să începem oficial festivalul. Colegul Ionuț Mareș va susține un seminar de cinema pentru liceenii aflați în Tabăra de Vară Pro Logos de la Marga (județul Caraș Severin). E vorba de elevi cu rezultate deosebite din Făget, Lugoj și Timișoara. Selecționerul Ceau, Cinema! le va oferi câteva noțiuni introductive despre cinemaul de autor și câteva idei generale prin care să-i îndemne, eventual, să caute și altfel de filme decât cele de mall. A doua parte a seminarului va fi tocmai vizionarea Occident, urmată de o discuție despre film cu tinerii (care poate abia învățau să meargă când a apărut filmul).

Mulțumiri lui Cristian Mungiu care și-a dat acordul pentru această proiecție pro-bono. Deasemenea, mulțumim pentru invitație și idee lui Codruț Apostol, unul dintre organizatorii acestei tabere educative, în ținutul Pădurenilor, la confluența râurilor Nemeș și Bistra, unde nu credeam să ajungă și Ceau, Cinema! Putem zice, pe bună dreptate, că mini-atelierul de anul trecut, Sâmburi de Cinema, are iată continuitate.


A doua oară (Sud), vineri, 15 iulie, ora 18.00, în cadrul conferințelor Peripatetica de la Oravița, cu care din păcate ne suprapunem anul acesta, dar din fericire e ocazia să punem umărul la o seară de film, sub umbrela Ceau, Cinema!. Un alt motiv de bucurie este spațiul de proiecție: frumoasa sală a Teatrului Vechi din Oravița, primul edificiu teatral din spațiul culturii românești (1817), dealtfel un monument național viu.     

Mulțumim Maria și Dragoș Dragomirescu pentru minunata idee. Sperăm să vină la film și publicul orăvițean. Intrarea liberă.



A treia oară (Nord-Vest), duminică, 17 iulie, ora 18.00, în cinematograful din Gottlob, primul cinema recondiționat din mediul rural românesc. Informația de ultimă oră: anul acesta, primarul Gheorghe Nastor s-a asigurat că vom avea cele mai bune condiții de proiecție și a urgentat climatizarea sălii, astfel că e gata pentru Ceau, Cinema! O sală de cinema ca în Occident, pam-pam!

Mulțumiri pentru facilitarea acestor trei proiecții trebuie să ajungă și la producătorul Tudor Reu și la Cristina Gavrilă (Mobra Film). Serviți și un trailer vechi de 14 ani:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.