marți, 15 martie 2016

Anamaria Antoci, despre Ilegitim: "Un film care îți dă de gândit, într-o manieră discretă"

Cel mai recent film de Adrian Sitaru, Ilegitim, va avea mâine premiera în București. Pentru că duminică are parte și la Timișoara de o proiecție în prezența echipei, am vorbit pe scurt cu Anamaria Antoci, producătoarea filmului, despre cât de ușor e să vinzi (publicului, distribuitorilor etc.) un film de artă cu subiect controversat.


Marele Ecran: Cum a fost să produci un film cu un buget foarte mic, chiar și pentru standardele românești?

Anamaria Antoci: A fost o mare provocare. Dar m-a motivat și mai mult să găsesc soluții alternative și, în același timp, calitatea filmului să fie aceeași ca și când am fi dispus de tot bugetul necesar. De exemplu, am acoperit cateringul printr-un parteneriat cu un restaurant. Nu mai zic că toată lumea din echipă a cedat onorariul. După ce am terminat filmarea, am mers cu produsul final pentru a convinge potențialii parteneri să ni se alăture. Din fericire, planul a mers. Am găsit și în etapa de post-producție resursele necesare.

                                                           echipa filmului Ilegitim



M.E. Subiectul controversat îl va face mai greu sau mai ușor de vândut?

A.A. Se aplică regulile clasice ale filmelor de artă europene. E greu de vândut, nu neapărat din cauza subiectului, ci mai degrabă a tipului de cinema pe care îl propune. Cu cinemaul de artă e dificil să ajungi la publicul consumator care preferă produsele, să le zic, mai comerciale. Mă refer și la piața internațională, nu doar românească. Oferta de cinema e foarte mare. Unele filme au mai mult potențial să primească cronici bune sau să fie distribuite. Ilegitim are potențial de festival. Prin urmare trebuie să fim onești față de filmul pe care îl avem. Rămânând cu picioarele pe pământ, cred că vom reuși să obținem cele mai bune rezultate posibile în acest context de care vorbeam, al filmului de artă european.

M.E. Contează premiul pe care l-ați luat la Berlinală? (premiul C.I.C.A.E., n.n.)

A.A. E cel mai potrivit premiu pe care puteam să-l luăm. E ca și cum Confederația Internațională a Cinematografelor de Artă atestă că filmul nostru ar trebui să intre în cinematografele de artă de peste tot.

M.E. De ce ar trebui să vină timișorenii la film?

A.A. Ilegitim aduce un subiect controversat, dar punerea lui în discuție e foarte discretă. Nu forțează spectatorul să obțină o părere, ci pur și simplu îi dă de gândit, îi pune niște întrebări. Nu te pune doar să încasezi. Cred că fiecare va pleca acasă cu ceva. De exemplu, actorii joacă foarte bine, după o metodă de lucru care sporește autenticitatea.

Filmul intră în cinematografe din 18 martie. La Timișoara ajunge cu echipa filmului, duminică, ora 19, la Aula Magna (UVT). Bilete, la Cărturești (pe str. Mercy și la Mall) și înainte de film, la locul faptei.


                                                      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.