duminică, 19 iulie 2015

Ceau, Cinema! „Educatoarea”. Poezie și cinema

Prezentat anul trecut în cadrul Semaine de la Critique la Cannes și recenzat elogios deopotrivă de revistele Cahiers du Cinema și Positif (lucru destul de rar), „Educatoarea” („Haganenet”/„The Kindergarten Teacher”), al doilea lungmetraj al scriitorului și cineastului israelian Nadav Lapid (n. 1975), este o experiență cinematografică intensă.


Textul continuă seria cronicilor la cele șase filme pe care vi le oferim în Competiția Ceau, Cinema! 2015 și ale căror titluri și prezentări le găsiți aici

Un film care intrigă și creează un disconfort plăcut, pornind de la relaţia dintre o educatoare şi un copil dotat cu darul poeziei.

Societatea israeliană din jurul celor doi, așa cum o lasă Lapid, subtil, să se întrevadă,
este una dominată de interese mundane și prozaice, de militarism, de pragmatism,
de o tensiune latentă, de
Nadav Lapid
militantism chiar și în artă.

De aceea, poeziile pe care copilul le spune în momente neașteptate de reală creativitate și interesul pe care educatoarea (Nira – jucată excelent de Sarit Larry) îl arată la rândul ei poeziei și darului extraordinar al lui Yoav intră în contradicție cu lumea înconjurătoare.

Însă acest aparent maniheism este mereu pus sub semnul întrebării de regizorul-scenarist, în special prin nuanțarea însăși a acțiunilor Nirei în raport cu micul ei protejat. Mai exact, prin chestionarea moralității gesturilor ei de a cultiva și chiar forța sau abuza de talentul al lui Yoav, în pofida dezaprobării tatălui acestuia și chiar a aparentei reticențe a copilului.

Și pentru ca această permanentă stare de nesiguranță să fie și mai puternică, Lapid alege să-și puncteze discursul cu atenționări discrete către spectator că ceea ce vede este, totuși, un film: în debut, unul din personaje lovește, ca din greșeală, camera de filmat, care se bâțâie ușor; unele personaje, inclusiv copii, se apropie extrem de mult de aparat, privind deseori direct în obiectiv și în ochii spectatorului.


Proiecții: 
Vineri, 24 iulie, ora 17.30, Casa Artelor - Sala Studio
Sâmbătă, 25 iulie, ora 18, AMBASADA

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.