marți, 25 martie 2014

Salvați Marele Ecran!





Nu, nu este o acțiune de salvare a noastră (deși nu ne-ar strica deloc cei 2 %).

E o cartografiere a cinematografelor din România aflate în proprietatea statului, cîte au fost și cum mai sunt. Din 450 funcționează mai puțin de 30. Tudor Giurgiu (Libra Film), inițiatorul proiectului lansat aseară la Premiile Gopo, a declarat că "România e singurul stat european care are un cinematograf la 315.000 de locuitori". Timișoara are cam atâția locuitori și nu mai are, de facto, niciun cinematograf (nu vorbim de multiplex).

"Salile de cinema s-au transformat pe rand in ultimii 20 de ani in sali de bingo, case de schimb valutar, lacasuri de cult, discoteci, supermarket, fast food, magazine de mobila, restaurante de nunti. Balbaielile au fost majore, salile s-au plimbat intre Romania Film, intre primarii. in momentul de fata problema salilor de cinema e ca un fel de minge care se plimba de la o guvernare la alta. Nimeni nu-si asuma sa faca ceva " a explicat Giurgiu motivele care l-au determinat să acționeze.

Campania nu privește doar spre trecut ci are și o țintă precisă: modernizarea a cel puțin 5-6 cinematografe. Totodată e un apel la primării, pentru cine are urechi să audă.

Salvați Marele Ecran este o platformă online interactivă la care ne-am bucurat să contribuim și noi (cu imagini și articole). Cu ocazia asta, am pus Gootlob-ul pe hartă. Fiind work in progress, puteți contribui și voi, dacă aveți mărturii de săli care au fost în România.
 
Salvati Marele Ecran from salvatimareleecran on Vimeo.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.