marți, 25 martie 2014

"N-aveti nimic de pierdut decat viitorul"

Marti seara, de la ora 19, cinemateca din Casa Artelor isi deschide din nou usa pentru cinefili. Pregatim o proiectie usor inedita, fiind vorba de primul film “strain”, dupa ce timp de 2 luni am mers pe oferta nationala de filme si documentare. Marcand debutul lui Stanley Kubrick (avea 24 de ani) in filmul de fictiune, alegoria anti-razboi 'Fear and Desire' e unul din filmele sale mai putin cunoscute (si vazute). Inclusiv autorul s-a distantat de aceasta realizare de inceput, pe care o considera un "exercitiu amatoricesc si confuz" dar in care spectatorii de azi pot depista cateva din preocuparile tematice si ideile de stil de mai tarziu. 

Kubrick a facut chiar demersuri pentru a impiedica accesul publicului la film. De la zvonul ca cele mai multe copii au fost distruse intentionat pana la comunicatul de presa dat impreuna cu Warner Brothers, in 1994, in care avertiza lumea ca filmul e plicticos si pretentios, acuzand organizatorii unei proiectii de incalcarea drepturilor de copyright (pelicula e intrata in domeniul public, ceea ce ne bucura nespus), totul arata ca Fear and Desire reprezinta copilul renegat al tatalui sau. Insa tocmai aceasta dezicere de perioada sa de ucenic a adus exercitiul artistic al maestrului de mai tarziu in atentia publicului. Departe de talia unor filme ca Paths of Glory sau Dr. Strangelove, Fear and Desire reprezinta totusi un capitol important din cariera unui stralucit regizor a carui libertate artistica si viziune auctoriala raman in continuare greu de egalat.

Motivul pentru care proiectam o asemenea pelicula marcata de imperfectiuni de incepator, pretiozitati si bijbaieli exploratorii dar si probleme de productie, e simplu: gasirea, impreuna sau pe cont propriu, a acelor ‘urme de pensula’ dupa care identifici un pictor de-a lungul operei sale.

In ce priveste intriga filmului, Fear and Desire are drept protagonisti 4 soldati prabusiti in spatele liniilor inamice intr-un razboi neprecizat. Fara a puncta timpul sau locul de desfasurare, lupta pentru supravietuire devine un pretext pentru o explorare poetica asupra identitatii umane si a izolarii, cei 4 fiind nevoiti sa-si infrunte instinctele pentru a regasi calea spre civilizatie.


Proiectia se intampla la Sala Studio din Casa Artelor (Str. Augustin Pacha nr 8). Intrare libera. Capacitata 50 de locuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.