luni, 17 martie 2014
Istoria comunismului, povestită ca pentru copii
"Trebuie să ştim să ne acceptăm cu calm şi rănile şi incapacitatea de a fi conştienţi de iluzia în care trăim uneori".
Matei Vişniec spunea asta într-un interviu din 1992. Piesa lui, Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal, a zugrăvit tabloul teribil lăsat în urmă de "utopia cea mai generoasă concepută şi pusă în practică vreodată de oameni" (Drama Logue, Los Angeles).
Pusă în scenă de regizorul Victor Ioan Frunză în urmă cu vreo 10 ani la Teatrul Maghiar din Timişoara, Istoria Comunismului...a stîrnit controverse şi un scandal în viaţa culturală a oraşului (atîta cît era). Regizorul şi-a apărat (cu succes) opera în tribunal, după ce a fost retrasă din repertoriul teatrului fără explicaţii.
Acum, e rîndul unei alte istorii a comunismului să stîrnească unele controverse: documentarul În Spatele Cortinei de fier, dezvoltat de CSIC (Centrul de Studii în Istorie Contemporană). La dezbaterile de dupa prima proiecţie a filmului la Timişoara, spiritele s-au încins, cum a povestit aici jurnalistul Ștefan Both.
Între timp, In spatele cortinei de fier a fost atacat de la (extrema) dreapta la stînga (ceea ce e probabil o dovadă în plus a obiectivității sale). Filmul regizat de Bogdan Mustață (dupa un scenariu de Alin Muresan) poate fi criticat după criterii estetice, nu pentru partizanate. Dacă e să-i bag de vină, aș spune ca tratează pe repede-înainte un subiect mult prea vast și, astfel, unele aspecte sunt neglijate. Dar cum poți să povestești 50 de ani în 50 de minute?
Acest documentar nu și-a propus să epuizeze tema bolșevizării țării. Scopul sau e să familiarizeze generațiile tinere cu realitățile comunismului, pe care unii le cunosc numai din poveștile părinților și bunicilor. Așa se explică poate și stilul "glossy" al imaginii, dinamica și formatul de documentar de televiziune. E un început. Un început imperfect, dar onorabil al cercetarii "sine ira et studio" a acestei perioade care a marcat dramatic mai multe generații de români (cum am scris și aici).
Daca vreți să înțelegeti de ce minciuna și impostura guvernează țara, de ce suntem săraci spiritual, de ce suntem ușor de manipulat, de ce nu mai avem elita intelectuală din perioada interbelica, de ce spațiul public e al nimănui și al tuturor, de ce merge și asa, de ce își lasă vecinii galoșii în casa scării, de unde a apărut vigilența "oamenilor de bine" și de unde atîta neîncredere, de ce manele, de unde frica de a reacționa la abuzuri, de ce există derapaje și linsaje mediatice și nu prea mai există demnitate și solidaritate, de ce foști membri în aparatul de stat înca sunt "la butoane" și, în fine, cum s-a instalat comunismul într-o țară total străină de această ideologie, atunci vă invităm În spatele cortinei.
Marți seara, 18 martie, la Casa Artelor, de la ora 19.00 (intrare liberă). Veniți să vedeți Istoria instalării Comunismului în România, povestită ca pentru copii.
Categorii:
Cinemateca,
documentar,
Marele Ecran prezinta
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.