duminică, 8 decembrie 2013

United we stand!



Sa tot fie vreo 8 ani de cand ma ciocnesc cu Lucian Maier prin festivaluri, spre bucuria noastra si spre confuzia organizatorilor (din pricina asemanarii de nume). Lucian e o voce competenta si lucida din critica noastra de film.

Odata ne-am nimerit amandoi la coada la intrarea in Satul Filmului (la Anonimul, Sfantu-Gheorghe). Ne-au tinut la poarta vreo 10 minte (desi amandoi erau acreditati) pana au deslusit identitatile fiecaruia.

Altadata ne-a confundat cineva de la TIFF. Dupa ce m-am prezentat, persoana m-a intrebat ce s-a intamplat cu mine: "te-ai schimbat enorm, esti de nerecunoscut".

Ultima oara ne-am intersectat in Palatul Festivalului de la Cannes, ca-ntr-un film. Eram amandoi pe scarile rulante. Un Lucian urca, celalalt cobora. Am apucat sa schimbam 3 cuvinte.

Maier venise la Cannes cu Film Sense, proiect independent proaspat lansat impreuna cu cativa prieteni.  Pe Anda Ionescu o stiam inca dinainte sa plece cu o bursa in Danemarca (acum e cu un picior bine infipt in pragul industriei de film daneze; a lucrat ca asistent de productie la cateva filme, intr-una din cele mai creative cinematografii din lume). Pe neobositul Marius Mandrutau l-am intalnit la proiectiile Un Certain Regard, unde era mai mereu in spatele aparatului foto.

Film Sense nu e un alt site dedicat cinema-ului. E "un spatiu de reflectie asupra Cinematografului", cu mai multe directii: educatie si social. Jonctiunea cu Marele Ecran era deci inevitabila.

Marius e in stransa legatura cu o asociatie din Arad (CitiZenit) care urmareste acelasi obiectiv cu al nostru: o cinemateca in orasul lor. La initiativa aradenilor, strangem randurile si pregatim primul eveniment comun. Duminica viitoare va invitam sa vedeti un film bun, intr-un loc fain din Timisoara.

Ideea Film Sense a picat la fix. Chiar vroiam sa facem al doilea Community Check in care sa marcam cei 5 ani de Marele Ecran. Am realizat ca inainte de toate ar trebui sa construim un spatiu de discutie cinematografica. Inainte de a avea o cinemateca, poate ca ar trebui sa avem o comunitate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.