vineri, 12 aprilie 2013

Simply the B-est (IFF)

Seria festivalurilor de cinema ale primăverii bucureştene continuă săptămâna viitoare (15-21 aprilie) cu mult-aşteptatul şi deja tradiţionalul Festival Internaţional de Film Bucureşti - B-est IFF, ajuns la a noua ediţie. Trei săli vor găzdui proiecţiile - Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi Noul Cinematograf al Regizorului Român - care, cel mai probabil, vor fi neîncăpătoare la majoritatea filmelor.

Producţia care va deschide luni festivalul este Jagten / Vânătoarea, de Thomas Vinterberg, film pentru care Mads Mikkelsen a primit anul trecut la Cannes premiul pentru interpretare masculină. Pelicula daneză va intra apoi şi în circuitul cinematografelor de la noi. Gala de închidere de duminică, 21 aprilie, va oferi filmul Cesare deve morire / Cezar trebuie să moară, prin care fraţii Taviani au împuşcat Ursul de Aur în 2012.

SARE DEVE MORIRE" / "CEZAR TREBUIE SĂ MOARĂ"
Aşa cum ne anunţă organizatorii, pentru trofeul Bucureşti IFF vor concura şapte filme, alese de Andrei Creţulescu. Toate titlurile sunt prezentate în premieră absolută în România, în proiecţii full HD sau 35mm, iar două dintre ele reprezintă debuturi în lungmetraj.

Blancanieves / Albă ca Zăpada (Pablo Berger, Spania 2012) este o reinterpretare a basmului clasic, cu acţiunea plasată în lumea toreadorilor din Sevilla anilor '20. Filmat în alb/negru şi fără dialoguri, filmul lui Pablo Berger continuă cumva experimentul The Artist, dar alege să omagieze cinema-ul european de început de secol XX, cu accent pe expresionismul german. Prezentat în mai toate festivalurile de film ale anului trecut, Blancanieves a câştigat 9 premii Goya şi a fost propunerea Spaniei la Oscar-ul de film străin.

Compliance / Supunere (Craig Zobel, SUA 2012) reprezintă tot ce are mai provocator cinema-ul actual – filmul lui Craig Zobel, reprezentant de marcă al noului val de regizori americani independenţi, este, fără doar şi poate, filmul şoc al acestei ediţii a festivalului şi e bazat pe fapte pe cât de incredibile, pe atât de reale: ca urmare a unui apel telefonic, şefa unui fast food începe să interogheze o angajată, consecinţele demersului ei fiind de-a dreptul siderante. Compliance a fost lansat la Sundance şi a avut premiera europeană la Locarno.

Epilogue / Epilog (Amir Manor, Israel 2012), al israelianului Amir Manor, a fost descris de critică drept „un Amour mai puţin disperat”. Pornind oarecum de la aceeaşi întrebare ca Haneke – ce se întâmplă la bătrâneţe cu cuplurile de o viaţă? –, Manor îşi invită protagoniştii într-o călătorie prin Tel Aviv, călătorie menită a sublinia diferenţele ireconciliabile între generaţii dar şi a reîntări o relaţie care, poate, a obosit. Filmul a făcut turul festivalurilor europene de profil, totul culminând la Salonic, unde a primit nu mai puţin de 5 trofee.

Love Building (Iulia Rugină, Romania 2013), mult-aşteptatul debut în regie al unuia dintre cei mai prolifici regizori de scurtmetraje din România, Iulia Rugină, este un proiect 100% independent în care 14 cupluri tinere au la dispoziţie şapte zile pentru a-şi repara poveştile de dragoste. Cei trei protagonişti ai filmului – totodată şi producători – sunt Dorian Boguţă, Dragoş Bucur şi Alexandru Papadopol, acesta din urmă, aflat la primul său rol principal în cinema de la Occident (2002) încoace.


Sightseers / Excursioniştii (Ben Wheatley, Marea Britanie 2012), al britanicului Ben Wheatley („responsabil” pentru una dintre cele mai şocante producţii din 2011, Kill List), e genul de film la care râzi ca să-ţi ascunzi tremuratul – un cuplu banal se transformă într-un Bonnie şi Clyde de mâna a doua, în timp ce vacanţa lor prin Anglia rurală se îmbibă de sânge. Adorat la Sitges, filmul a câştigat premiul pentru „Cea mai bună actriţă” (Alice Lowe) şi cel pentru „Cel mai bun scenariu” (scris de Lowe împrenă cu co-protagonistul Steve Oram).

The Color of the Chameleon / Culoarea cameleonului  (Emil Christov, Bulgaria 2012), o parabolă ultra-stilizată despre mecanismele puterii totalitare – un tânăr ambiţios recrutează un grup de intelectuali cu scopul de a-i face să se spioneze reciproc –, reprezintă ambiţiosul debut în regie al bulgarului Emil Christov, apreciat director de imagine din a cărui filmografie fac parte titluri precum Tuvalu, The World Is Big and Salvation Lurks Around the Corner sau Zift.

Wrong / Greşit (Quentin Dupieux, Canada 2012), continuarea fără legătură directă dar absolut firească a fenomenului numit Rubber (2010), aka filmul cu anvelopa ucigaşă, reprezintă tentativa inclasabilului regizor canadian Quentin Dupieux, aka Mr. Oizo, de a face cinema „mainstream” pornind de la o premisă relativ banală – într-o dimineaţă, protagonistul observă că i-a dispărut câinele – şi continuând într-o direcţie dificil de descris în cuvinte...

Secţiunea paralelă Panorama oferă filme cel puţin la fel de provocatoare, din care merită menţionate: On the Road / Pe drum (ecranizare după romanul lui Jack Kerouac), filmul cu care Walter Salles a participat anul trecut la Cannes; documentarul Searching for Sugar Man, laureat cu Oscar în acest an; 360, de Fernando Meirelles şi cu Rachel Weisz, Anthony Hopkins sau Jude Law; Antiviral, în regia lui Brandon Cronenberg, fiul maestrului canadian; Le grand soir/ Seara cea mare, de Gustave Kervern şi Benoît Delépine; varianta restaurată digital a capodorei italiene Ghepardul, în regia lui Luchino Visconti.

Toate informaţiile despre festival - programul complet, invitaţii speciali, membrii juriului, proiecţiile de filme româneşti clasice - pot fi găsite aici, pe site-ul festivalului, şi pe pagina lor de Facebook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.