miercuri, 31 octombrie 2012

Zece filme care m-au speriat

Bu-hu-hu! Din motive evidente, astăzi selectăm 10 din filmele de groază care ne-au speriat/fascinat. Vă invităm deci să ne bîntuţi şi cu propunerile voastre...îngrozitoare. Începem noi, autorii, în ordine alfabetică (atenţie, titlurile nu reprezintă o ierarhie, top, ci doar o selecţie).



Repulsia  - unul din primele bune ale lui Polanski, cu o şi mai bună (şi foarte jună) Catherine Deneuve
(tot de/cu Polanski avem şi spoof-ul Balul Vampirilor)

Exorcistul - un clasic, ce să mai zici...

Let the right one in  - frisoane nordice

Cabin in the Woods  - genul horror în cheie postmodernă; nu m-a speriat dar am admirat inteligenţa, umorul şi joaca cu clişeele genului, la fel ca la Zombieland

Kill List - încă mai analizez grozăvia şi tot cred că mi-a scăpat ceva

Blairwitch Project  - primul, are meritul de a fi creat o nişă în cadrul acestui gen şi a dat de mîncare la o grămadă de oameni, inclusiv celor cu Paranormal Activity

Labirintul lui Pan  - deşi e de fapt fantasy-horror (merită menţionat aici şi anteriorul lui Del Toro, El espinazo del diablo)

22 Mai  - aşa se face un ghost story, domnu' Night Shyamalan

Faust (tot din zona expresionismului german, n-avem voie să uităm cîteva titluri influenţiale, Cabinetul doctorului Caligari, M, Nosferatu sau Vampyr de Dreyer)

Şi pentru că Waka_x pomeneşte şi el Videodrome, iar Lynch m-a speriat mai tare cu serialul (Twin Peaks) decît cu lungmetrajele sale, precizez că sunt o grămadă de filme din afara genului horror care îţi ridică părul în cap, gen: Oldboy, Eyes Wide Shut, Buried, Psycho etc etc

(Lucian)


Zalista filmelor de helouin
Martyrs - exponent dur al new french extremity
Insidious - o zvacnire revigoranta a genului "casa bantuita" care evita plasa mockumentaristica
Trick’r’Treat - chintesenta filmelor de halloween: antologie de povesti de groaza
A Tale of two sisters - horror corean de inalta definitie
Angst - psihopatul ucigas in cea mai explicita formula a sa
Rubber - black comedy cu doze egale de umor si viscere
Trollhunter - mockumentar de prin padurile norvegiene. aer proaspat nu altceva.
Audition - filmul la care eram aproape gata sa-mi pierd cunostinta.(sunt hemofobic printre altele)
Rosemary’s Baby - Polanski prezinta: Diavolul si toti copiii sai.
The Shining - Stephen King imaginat de Stanley Kubrick. O capodopera a groazei.

(Richie)


The Hunger  - trateaza extrem de interesant si taios problema cuplului / viata vesnica / singuratatea
Martin - 
cand esti tanar si psihopat toata lumea e atenta doar la faptul ca esti tanar :)
Dead Ringers  - 
Cronenberg + Jeremy Irons = kaboom !!!
Kwaidan  - 
nimic nu cred ca e mai de speriat ca mitologia/pandemoniumul japonez !
The Tenant
unul din cele mai bune filme a lui Polanski. scrie/joaca/regizeaza povestea alunecarii in nebunie cu mare nebunie aaa ... arta.
Videodrome  - 
da. amintesc de alt film al lui Cronenber in lista asta pentru ca subiectul "televiziune" e un subiect demonic prin excelenta. clasic.
Visitor Q  - 
am mai multe filme de Takashi Miike in lista dar asta e cu adevarat de speriat. Familia e primul si ultimul sanatoriu, nu-i asa ?:)
In the Mouth of Madness - 
o aventura-horror unica si de neuitat. cinema solid
Dellamorte Dellamore  - 
zombies + dylan dog + aventura in cele mai bune interpretari. un mare favorit al meu :)
Pontypool  - un film mai recent care a iesit serios in fata (alaturi de "Kill List" si putine altele) in ultimii 10 ani de horror. idei interesante si realizare impecabila. film mic cu greutate mare.

(waka_x)

39 de comentarii:

  1. Si acum mai visez din cand in cand noapte Labirintul lui Pan ... #numazic!:))

    RăspundețiȘtergere
  2. si mai bag niste recomandari care merita toata atentia ca BONUS:

    13: Game of Death - http://www.imdb.com/title/tt0883995/
    Strange Circus - http://imdb.com/title/tt0492784/
    Alexandra's Project http://www.imdb.com/title/tt0338706/
    Sauna http://www.imdb.com/title/tt1124394/
    Dead & Burried http://www.imdb.com/title/tt0082242/
    The Cremator http://www.imdb.com/title/tt0063633/
    Gruz 200 http://www.imdb.com/title/tt0847880/
    Tras el cristal http://imdb.com/title/tt0090197/
    Szamanka http://imdb.com/title/tt0117808/
    Bug http://imdb.com/title/tt0470705/
    Parents - http://imdb.com/title/tt0098068/
    Clean, Shaven - http://imdb.com/title/tt0106579/
    Naboer - http://imdb.com/title/tt0453383/
    Marebito - http://imdb.com/title/tt0434179/
    Sileni http://imdb.com/title/tt0407236/
    Moebius - http://imdb.com/title/tt0117069/
    Tony Takitani - http://imdb.com/title/tt0420260/
    The Call of Cthulhu - http://imdb.com/title/tt0478988/
    Uzumaki - http://imdb.com/title/tt0244870/







    RăspundețiȘtergere
  3. ah sauna si parents, ce frumos :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Dragilor Lucian si Richie (pe voi va stiu, de aceea voua ma si adresez), se fac tot felul de topuri cu filme ce ingrozesc (ca-n MONSTERS INC. unde personajele erau angrenate intr-o competitie a groazei, fiecare cautand sa para/fie mai convingator in rolul sau de sperietoare), cu filme care "te dau pe spate" de cool ce sunt. Dar unde-s filmele si topurile cu filmele care ne zidesc, unde-s topurile cu filmele care ne transfigureaza (intru cele bune, intru intalnirea cu "omul din om", intru intelegerea si cunoasterea noastra cea fara de viclesug)? Nu cumva pe acelea (SI pe acelea, mai ales pe acelea) se cuvine sa le impartasim, sa le comentam, sa le cercetam? Imi amintesc de un cuvant al celor din vechime care atrageau atentia omului ca se teme de ceea ce nu ar trebui sa se teama (iluzoriile povesti din filmele de groaza, din thrillere etc.) si nu se teme, chiar nu se teme, de ceea ce ar trebui sa se teama. Cred ca despartirea fiorului provocat de povestile de mucava cu mostri sau cu psihopati de starea de catharsis, de purificare, de transfigurarea spre care ADEVARATA capodopera (teatru, literatura, pictura, muzica, fil etc.) ar trebui sa tinteasca este fatala. Iar rezultatele se vad. In repertoriul cinematografelor si al canalelor TV, in preferintele spectatorilor, in formele actuale de idolatrie fata de zeul Cinema (care, in loc sa elibereze imaginatia spectatorului, il inrobeste tot mai mult)...

    RăspundețiȘtergere
  5. am mai uitat eu multe dar nu stiu cum am uitat de:

    Picnic at Hanging Rock http://www.imdb.com/title/tt0073540/

    sa-l urcati cu prioritate absoluta in liste :)
    un regizor mare cu un film pe masura. un film demn sa defineasca in orice dictionar cuvantul "mister".

    RăspundețiȘtergere
  6. pseudokinematikos:
    domnule Marian, sunteti serios ? ( sau ma rog - m-as adresa altfel - "cand nu sunteti serios ?" )
    eu imi mentin lista de recomandari - am recomandat filme - nu petarde de Craciun. nu e niciun top aici - s-a specificat in post. fiecare a recomandat filme amintite sub pretextul "sarbatorii" de azi. daca tu ai inteles altceva - e problema ta. "omul din om" ?! ai un discurs trist. patetic. de intelectual roman. folosesti cuvantul "ADEVARAT" cu litere mari :) wow :) probabil ca tu esti singurul ADEVARAT cinefil, si stii cu ADEVARAT ce e bine si bun si drumul ADEVARAT. sa-ti fie de bine :)
    happy monsters day, simpatice troll ridicol de intelectual !

    RăspundețiȘtergere
  7. Domnule waka_x,
    In primul rand am adresat aceasta intrebare lui Lucian si Richie, pe care ii cunosc. Poate este retorica, poate trebuia sa le adresez intrebarea in privat. Dar profit de ocazie si iti multumesc pentru simpatica mustrare. (Se putea muuult mai rau. Am scapat doar cu cateva epitete nelicentioase: serios, patetic, trist, ridicol.) Asa e. Suntem in 31 octombrie si trebuie sa ne sincronizam cu sarbatorile providerilor de filme cu monstri, daca tot le urmarim. Nu contest dreptul fiecaruia de a vedea orice, de a scrie despre orice, de a face orice fel de topuri. Ma intrebam insa daca nu ar trebui sa facem (vedem etc.) si altceva. Desigur ca fiecare face "si altceva", poate mie mi se pare (inclusiv sau mai ales in ceea ce ma priveste) ca nu indeajuns. Ai dreptate, fiecare pentru sine (si in ritmul sau) cauta (sau nu cauta) ceea ce este adevarat, folositor, placut etc. In general stau deoparte si nu intru in polemici. Nu cred ca duc nicaieri. Cum errare humanum est, imi asum scaparile. Si consecintele. Multumesc inca o data pentru ocazia de a intra in legatura. Am sa iau aminte.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Marian, mesajul a fost receptionat. Poate ca Waka_x nu e familiarizat cu "mustrarile" tale prietenesti insa eu stiu la ce anume te-ai referit. Asa cum ai spus-o cautarile ni le facem singuri si, as adauga, cu grade diferite de indulgenta.. Sper sa nu ajungem nici care din noi in dispute de genul 'filmele mele sunt mai destepte' ca e ridicol. Pana la urma, fiecare incearca sa impartaseasca din fiorul propriu celor pe care-i considera apti sa-l primeasca.

      Ștergere
  8. Marian: nu am vrut sa fiu agresiv. imi cer scuze dar prea "ai ridicat mingea la fileu". nu e nicio sincronizare cu nimic. te incapatanezi sa o tii una si buna. si nu stiu de ce. era doar un PRETEXT ! un simplu pretext. eu m-as bucura daca ai vedea sau ai vazut filme din listele recomandate de mine si am putea discuta despre film(e) - nu despre politica si zgomotul de fond de pe langa filme.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ waka_x (spune-mi cum sa ma adresez, te rog): Stai linistit, de fiecare data cand presupun (datorita ingamfarii, poate) ca sunt "agresat" imi amintesc, in secunda doi, de o parte (doar) din "agresiunile" mele fara numar, fara numar. Tu nu m-ai agresat. Cel mult mi-ai amintit ca e nevoie sa-mi pastrez/dezvolt simtul umorului (fara de care nu-mi pot face meseria de dascal) si sa-mi vad de treaba mea. Care nu este si nu are de ce sa fie sa ma leg de topurile postate in 31 octombrie cu ocazia celebrului eveniment. In privinta listei tale, deocamdata nu as putea sa vorbesc despre niciun film. Pur si simplu nu am vizionat si nu vizionez (iar daca am vizionat mi s-a sters din memorie sau, si mai rau, mi-a ramas pe fragmente, fara sa vreau) filme "de groaza", horror etc. Asa cum nu vizionez deliberat filme "istorice", "comedii", "de dragoste" etc. Insa da, poate ne vedem o data ca sa pornim la o discutie amicala pe baza "numitorului comun" care trebuie sa existe. Chiar daca nu are prea mare tangenta cu cinematograful, cu lumea filmului (dar poate ca are). Asa ca pe curand. Pana atunci toate cele bune. P.S. Daca ar fi sa enumar niste filme care m-au bagat in sperieti, asa spune asa: SPOORLOOS (George Sluizer, 1988, Olanda), JACOB'S LADDER (A Lyne, 1990), REQUIEM FOR A DREAM (D Aronofsky, 2000) si PI (tot Aronofsky, 1998, cred). Mai sunt si altele (cele germane din anii 30, de exemplu), dar niciodata nu le-am grupat pe acest criteriu.

    RăspundețiȘtergere
  10. Marian: nu cred ca lista mea e o lista de filme "de groaza". e complicat sa cataloghezi. e imposibil. e reducere. e saracie de cuvinte. am o perioada cand sunt sarac in cuvinte. e posibil sa fie un mare handicap dar am postat filmele care m-au bagat in sperieti fara explicatii lungi sau prea personale - unele (din filme) tin de arta - altele sunt entertainment. altele sunt complicat de recomandat ca "filme de speriat". ma bucur ca ai postat si tu cateva din filmele care te-au speriat si ai intrat in joc. da - sper ca ne vedem la o masa sa povestim fara intermedieri candva. ti-am citit cartea recenta si mi-a placut. a - si - oricine mi se poate adresa cu Felix sau waka_x sau cu orice apelativ atata timp cat imi dau seama ca e vorba de mine :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Marian: m-ai silit sa fac inca o selectie, special pt. tine :) nu cred ca e ceva rau. asa ca de la un cinefil la alt cinefil - cred ca o sa gasesti interesante urmatoarele:

    Picnic at Hanging Rock http://www.imdb.com/title/tt0073540/
    Sileni http://imdb.com/title/tt0407236/
    Tras el cristal http://imdb.com/title/tt0090197/
    The Cremator http://www.imdb.com/title/tt0063633/
    Szamanka http://imdb.com/title/tt0117808/
    si
    Dead Ringers - Cronenberg + Jeremy Irons = kaboom !!!
    Kwaidan - nimic nu cred ca e mai de speriat ca mitologia/pandemoniumul japonez !
    The Tenant - unul din cele mai bune filme a lui Polanski. scrie/joaca/regizeaza povestea alunecarii in nebunie cu mare nebunie aaa ... arta.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Marian: pentru The Tenant fac si eu lobby. E o nebunie psihologica.
    Si as adauga Les Yeux Sans Visage http://www.imdb.com/title/tt0053459/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am vazut THE TENANT cu mult timp in urma, sa fie pe la mijlocul anilor 80, la una din televiziunile iugoslave. Imi amintesc ca era cu Polanski si Adjani. (Da, am verificat pe imdb.) Insa retin doar o scena dintr-un cinematograf.) Nu stiu de ce, dar eu personal cred ca as prefera o discutie preliminara de cunoastere a interlocutorului ce-mi propune sa urmaresc "nebunii psihologice". E ca o goana pur si simplu nebuna (a mintii, a imaginatiei) spre nicaieri. Si-mi amintesc de reactia lui Ilie Moromete dupa fuga fiilor sai la oras: "Daca mi-ar fi spus ca vor sa fuga, ce, nu i-as fi lasat? Le-as fi zis asa: Da' de ce sa fugiti, incet nu puteti merge?" Cred ca este vorba despre o anumita setare a imaginatiei. Exista ceva in datele personale care te impinge spre anumite formule de cinema/literatura/muzica etc. sau spre altele.
      Nu cunosc LES YEUX...
      Dar, uite, ultimul (cronologic) film cu "senzatii tari" a fost - pentru mine - ... DUPA DEALURI. Doar ca aici, sub masca unui thriller, se afla mari linistite si multa cumintenie. (Un fel de anti-von Trier)

      Ștergere
    2. Fara goana aia nebuna a mintii si a imaginatiei, fara ruperile de ritm si problemele psihice de fel si chip, cinematograful era foarte sarac. Arta era mult mai saraca. Omenirea era mult mai saraca.

      Ștergere
    3. O, da, de acord, Conteaza, ca de fiecare data, "paginarea", felul in care irationalul se imbina cu rationalul, visul cu realitatea etc.

      Ștergere
  13. Poate ca merita discutat, fara intermediarul acestei "ferestre" de monitor, cum stau lucrurile cu groaza si negroaza. In rest, mersi de aprecieri. Ma simt lost in listele trimise. As vrea doar sa adaug inca vreo cateva titluri: DANCER IN THE DARK, ELEPHANT, NATURAL BORN KILLERS ... Candva ne vom intalni, sper, si vom povesti. Cele bune si ... happy H-day! ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu nu sunt fan horror, n-am vazut nici macar Exorcist (nu-mi sariti in cap), dar printre cele mai de speriat sunt Alien3, pe care l-am vazut de ziua mea la 12 ani (halal cadou), Event Horizon si poate Saw un pic - strict scary vorbind. Nu stiu cu ce sa ma tratez pentru aversiunea pentru horror, dar pe lista mea de to-do sunt Let the Right One In, Splinter, Bug, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu Alien 3 se poate spune ca am crescut asa ca il tin destul de aproape.. Event Horizon e in aceeasi zona, unul din filmele pe care le revizitez pentru ca ma baga in sperieti. Ar trebui sa-ti bifezi to-do lista.. Si din cand in cand s-o mai completezi.

      Ștergere
  15. ce lista impresionanta, ma bucur ca ai amintit de twin peaks, eu am uitat de el, dar si pe mine m-a facut sa tresar de cateva ori

    RăspundețiȘtergere
  16. filmul meu favorit din Lynch ramane "Lost Highway".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și-al meu, by far! Mersi că mi-ai amintit de el, cred că o să-l revăd în weekend.

      Ștergere
    2. La mine si Mulholland Drive e destul de sus. Dar Lost Highway e sublim.

      Ștergere
  17. P.S. pentru Felix. Iti multumesc pentru lista/liste. Greu canon mi-ai dat! Cred ca dupa ce o sa imblanzesc fiara/monstrul din mine voi trece si la vizionarea filmelor "de groaza"/horror etc., la auditiile heavy metal, hard rock, hardcore thrash etc. Deocamdata, cum zic, ma lupt - intr-un razvoi nevazut - cu fantomele din mine, infinit mai reale, mai scary decat stihiile din filme. :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Marian: mie imi plac filmele lui Von Trier. si nu am nicio urma de indoiala asupra sinceritatii lui cinematografice. dupa cum ziceam - fiecare autor e cu limbajul lui. cu setul lui de reguli. faptul ca von trier foloseste si violenta si teroarea nu-l coboara deloc in ochii mei, artistic vorbind. faptul ca cinematograful comercial/televiziunile/etc sunt inundate si suprasaturate de violenta si mizerie morala/subculturalitati nu ma fac sa detest violenta in sine ca unealta artistica. ma fac doar sa imi revizui unele filtre. mie mi-e sila de "estetica" si "frumos" in arta si consider ca termenii astia au nenorocit puternic arta si perceptia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu violenta "in sine" este problema (nu a mea, in orice caz). Nici in cazul lui von Trier nu violenta din filmele lui imi repugna, ci contextualizarea ei, felul in care este folosita. Dar despre asta ar fi multe de spus...Not now. Ai dreptate: cand trebuie folosite intre ghilimele, estetica si frumosul se anuleaza de la sine. Altminteri insa ele salveaza omenirea. (A spus-o un idiot: printul Maskin :) Desigur, pentru cei care isi pun problema salvarii. Dar si violenta (vezi Patimile, vezi Rastignirea) duc tot la mantuire... (Din nou: pentru cei care si le asuma, pentru cei care isi pun problema etc.)

      Ștergere
    2. Marian: sunt ateu (ba chiar antiteist). nu mi am pus niciodata problema salvarii/mantuirii. si ma indoiesc ca o sa mi o pun vreodata. ba mai mult - nu consider ca cineva care si le asuma sau isi pune problemele astea a ajuns mai departe sau vede mai mult. nu simt nevoia sa fiu salvat sau mantuit. nu am de la ce. daca nu mi pun problema asta - probabil ca imi pun altele :) si probabil ca am timp de alti "demoni".

      Ștergere
    3. in ghilmiele sau nu, estetica si frumosul au aceeasi conotatie de plumb pentru mine. coordonate fixe. balize lasate de secole acolo de un conte. ingradiri grosolane si artificiale. ziduri de rezistenta la castelul generalizarii si banalitatii. nu exista nimic in estetica si frumos sa ma faca sa cred ca ar putea salva ceva. poate salveaza aparentele :) avem vederi foarte diferite despre lume si arta. dar e bine ca putem dezbate si nu dam cu inchizitia unul peste celalalt :)

      Ștergere
    4. Subscriu la ultima afirmatie. Cata vreme exista "dezbatere" e bine. In privinta celorlalte, foarte indraznete, s-ar cuveni oarece ... dezbateri. Poate urmator stabilirii unui limbaj comun. (Inchizitia, stai linistit, a fost generata si declansata de adeptii totalitarismului, în spaţiul romano-catolic, protestant, de "dincolo" de granitele Bisericii. In interiorul ei nu exista inchizitii. Dar asta-i o alta poveste.)
      Cat despre revolte si revolutii, iarasi cred ca trebuie sa stai linistit. Au existat destui sfinţi (de fapt, majoritatea) care au inceput astfel: cu crime, suparare, bravada, revolte etc. Şi s-au transformat, s-au „schimbat la faţă”. Însă e nevoie, ştiu asta, de multă pricepere atunci când intri în zona aceasta, a judecăţii. (Dar noi toţi suferim de angelism şi credem că sfinţii arată ca-n pictura apuseană sentimentalist-pietistă, ca mimozele, iar nu ca nişte luptători, ca adevăraţii luptători. Cu cele nevăzute mai ales.) În fond, o judecată absolută nu putem avea/găsi. E o naivitate să susţină că nu se va schimba (că nu se poate schimba) niciodată. Never say never. Nu vorbesc despre tine acum, ci mă gândesc la mine care mai am momente în care mi se pare că aş şti ceva, că aş fi ceva. Ori la final, abia atunci se dau cărţile (sau arama) pe faţă. Iar finalul, vorba cântecului, nu-i aici. Destul cât să te înfiori. Mai ceva ca la filmele horror. Asta (era să scriu cu majuscule, dar m-am abţinut) e adevărata groază (sau ar trebuis ă fie).
      În privinţa ateismului (antiteismului) tău (sau al oricărei alte persoane), deocamdată nu pot să mă pronunţ. La fel în cazul unuia cu pretinse convingeri, credinţe etc. Sigur, ai putea spune, după aparenţe ştii cum stau lucrurile cu alţii (ori chiar cu tine însuţi). Nu-i chiar aşa. Credinţa, ca şi anti-credinţa sunt chestiuni dureroase, de o viaţă. Mulţi au revelaţii (sau trăiri de groază) chiar înainte de a pleca ... dincolo. Şi credinţa şi necredinţa (infinitele forme de necredinţă) presupun trăire, experienţă. Judecăţile din exterior, de către cei care împărtăşesc o altă experienţă, sunt întotdeauna (sau aproape) eronate. Un lucru însă mie îmi este foarte clar, de el nu mă îndoiesc. Exact aceleaşi întrebări şi îndoieli se regăsesc şi la cei consideraţi îndrumători, călăuze, teologi. Şi ei le au (le vor fi avut). Cu precizarea (eseţială) că aceia dintre ei care sunt autentici au instrumentele necesare pentru a-l vindeca pe om de idolatrie, de falşi dumnezei etc. Mulţi dintre ateii notorii (Nietzsche, de exemplu sau, în cinema, Ingmar Bergman) au fost traumatizaţi din copilărie de taţi pastori (lutherani) care erau cu adevărat nişte mici inchizitori. Milităria lor i-a făcut să creadă că numai ea există. Şi încă ceva, dragă Felix. Minune este nu să auzi pe cineva care, în vremurile astea (nu foarte diferite, în esenţă, decâta altele) se declară ateu, antiteist etc. Minune este să vezi pe cineva că se încăpăţânează să creadă, că încearcă să cerceteze fără cârcoteală tainele (şi viaţa însăşi e o taină). (Despre asta e vorba, între altele, în filmul STALKER.) Din păcate, mulţi gândesc altfel şi judecă potrivit lumii pe dos în care trăiesc. E mai comod aşa.
      P.S. N-am zis nimic despre frumos şi estetică. N-au cum să fie totuna cu sau fără ghimele. Decât pentru teribilişti.

      Ștergere
  19. nu cred ca s-a pomenit de "Cannibal Holocaust".e foarte bun!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E bun de mentionat intr-o istorie a genului dar nu l-as recomanda oricui.. E excesiv de dur si realmente dezgustator.

      Ștergere
  20. Marian:
    "As will easily be shown in the next section, the Antinomies (and Galileo tells us that this is the case) prove the validity of our ideas. Our a posteriori concepts stand in need to the phenomena, yet the objects in space and time can not take account of the things in themselves. The Categories, thus, prove the validity of our ideas, as any dedicated reader can clearly see. It is obvious that our understanding stands in need of the Antinomies, since knowledge of natural causes is a priori. The Antinomies are just as necessary as the discipline of natural reason. By means of analytic unity, what we have alone been able to show is that the Categories have lying before them the transcendental aesthetic. The intelligible objects in space and time have lying before them the paralogisms of practical reason, yet our sense perceptions occupy part of the sphere of the thing in itself concerning the existence of the things in themselves in general. Since knowledge of our concepts is a posteriori, our a priori concepts, so far as regards the transcendental aesthetic and our faculties, exist in our sense perceptions, yet the Antinomies would thereby be made to contradict our a priori knowledge. As we have already seen, the reader should be careful to observe that, in other words, necessity has nothing to do with our understanding, but our a priori concepts, in reference to ends, occupy part of the sphere of the architectonic of practical reason concerning the existence of the phenomena in general. We must not let ourselves be frightened by considerations of an object and multiplicities of the Objective world. The things in themselves would thereby be made to contradict, when thus treated as natural causes, our a priori concepts. By immersing ourselves meditatively in the general intentions of cogitationes, we discover that cogitationes, naturally, are only modalities of cogitationes. The Categories, even as this relates to the manifold, occupy part of the sphere of the Transcendental Deduction concerning the existence of our faculties in general. The phenomena, in so far as this expounds the necessary rules of our a posteriori concepts, should only be used as a canon for the architectonic of pure reason." - Stephen Grado Partinen

    RăspundețiȘtergere
  21. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in spiritul horror si ucigas platit (prost - in caramele) - am eliminat comentariile cu sange rece ( ca celebra reptila atretochoana eiselti ).

      Ștergere
  22. Un mare om zicea odata: "E doar forme, fara fund, domne!". Subscriu la zisele mele de mai devreme si tin sa precizez precizarea pe care nimeni nu a precizat-o pana acum, cel mai bun film horror este, fara dubii, filmul lacrimal. [http://www.systane.ro/media/tear_film_consumer_t.gif]

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.