duminică, 27 septembrie 2009

Ce-aveţi cu Roman?

Stau şi mă gîndesc cîteodată: ce destine au unii, dom'le. Uite, de exemplu, Roman Polanski!

Are un debut senzaţional în Polonia cu lungmetrajul Cuţitul din apă (1961). Apoi face trei filme în Anglia, din care două sunt deschizătoare de drumuri. Primul, Repulsia, cu o foarte tînără Catherine Deneuve, e un horror psihologic cum n-am crezut că se pot face la 1965. Nu e cu nimic mai prejos decît, să zicem, Maşinistul (2004), ca şi călătorie în adîncurile unei minţi bolnave.

Apoi, preferatul meu, The Fearless Vampire Killers, un spoof simpatic după filmele cu vampiri. Roman Polanski joacă unul din rolurile principale, fiind asistentul stîngaci al unui trăznit vînător de vampiri (Jack MacGowran). Cu ocazia acestui film o cunoaşte pe Sharon Tate, o actriţă în ascensiune şi viitoarea sa soţie. Urmează succesul la Hollywood, început cu Rosemary's Baby şi încheiat se pare cu The Pianist.



Dar nu despre filmele sale vreau să vorbesc, deşi ar merita. Viaţa regizorului a luat parcă traseul unuia din horror-urile sale psihologice. Totul a început (sau s-a sfîrşit) în 1969, cînd soţia sa a fost una din cele şase victime ale sectei celebrului Charles Manson. Sharon era însărcinată în 8 luni. Inutil să mai menţionăm trauma trăită de Roman, care era plecat din Los Angeles în acea fatidică zi. În 1977, a fost acuzat că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră de 13 ani. A fugit în Europa, fiind încă wanted în S.U.A.

La Festivalul de Film de la Zurich a fost invitat pentru a i se decerna un premiu pentru întreaga carieră. Surpriză, poliţia elveţiană l-a reţinut ieri, 26 septembrie, pentru a-i decerna nişte cătuşe pentru fapta de acum 32 de ani. Nu se ştie încă dacă va fi extrădat în S.U.A.

Acest maestru al suspansului mă face din nou curios asupra finalului noului (şi vechiului) său thriller. Viaţa lui Roman Polanksi.

8 comentarii:

  1. Aveam de gand sa scriu si eu de asta dar mi-ai luat-o inainte si bine ai facut :). Foarte ciudata situatia.. de prost gust chiar.

    RăspundețiȘtergere
  2. Situatia este de prost gust, pe de alta parte daca era cu adevarat nevinovat nu ar fi plecat din SUA. Legea ar trebui sa se aplice la fel pentru toti.

    RăspundețiȘtergere
  3. E vinovat, asta-i clar, indiferent daca ar avea circumstante atenuante. Totusi el a fost condamnat in SUA si in consecinta a stat departe de State. Situatia e de prost gust pentru ca a fost invitat la un Festival de film si arestat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dap nu-ti arestezi invitatii asta e clar. Apropo de ce de fiecare data cand incerc sa comentez pe blogul vostru nu merge din prima ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Garm: si eu patesc la fel. O fi o chestie ca la Windows, de genul: Esti sigur ca vrei sa postezi acest comentariu? :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Si mie mi se intampla. E din cauza ca trebuie mai intai sa fii logat in contul google, si apoi postezi comentariu. De fiecare data cand inchizi browserul te delogheaza si tre iar sa selectezi profilul.

    RăspundețiȘtergere
  7. Vroiam sa te-ntreb: Si tu te-ai uitat sambata seara la "Lideri de secte" pe Discovery? :))

    Am auzit/citit si eu toate astea pe undeva, dar n-am facut legatura cand am vazut documentarul de sambata seara...

    Trist destin

    RăspundețiȘtergere
  8. Camelia: nu m-am uitat sambata, dar am vazut mai demult un doc despre viata lui Polansky si inca unul despre crimele lui Manson

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.