marți, 15 martie 2011

Rubber (2010)

O zi din viata unui cauciuc (ne)obisnuit...

rating: Brainwash cu potential de cult


Watch out! this one is a killer! Dupa cum stim, exista un gen aparte de cinema care se ocupa cu parodierea temelor si cliseelor super-exploatate din filmele cu bugete nesimtite. Rezultatul consta in filme de categoria B, colosal de superficiale si previzibile, aproape unanim considerate proaste dar suficient de apreciate pentru amuzamentul oferit. Uneori oameni talentati (si prin oameni inteleg Robert Rodriguez) exploateaza aceste filme pentru a oferi bijuterii clasice. Alteori apare cate un individ care o ia pe aratura complet oferind ceva cu potential de film cult... daca strange suficienti fani. Quentin Dupieux e un asemenea individ iar Rubber e filmul pe care il am in minte. Francezul are si o justificare pentru el: un omagiu inchinat conceptului de “fara motiv”. Monologul din deschiderea filmului explica foarte clar ideea: in orice film sunt elemente introduse acolo fara vreun motiv aparent, dintr-o simpla atotputernicie creativ-regizorala. Asa ca de ce sa nu apara o masina de politie in desert, facand jaloane printre scaune si oprind in fata unei audiente variate pentru ca seriful sa iasa din portbagaj cu un pahar de apa in mana si sa tina un monolog. Dar sa intram in film.


Sa spunem ca ne-am saturat de vampiri, zombie, taranoi retarzi sau slasheri maniaci si razbunatori si vrem sa iesim din “cutie” cu ceva total original. Cum ar fi un cauciuc cu o personalitate “criminala”. O anvelopa uzata care se trezeste la viata in soarele fierbinte al desertului si o ia la vale intr-o frenezie ucigasa. De ce? No reason... it just happens. Rubber e o parodie a clasicelor creature feature in care ceva devine posedat de altceva si provoaca un nesfarsit sir de morti oribile. Sange si creieri pe asfalt inseamna oribil. Dar e mai mult de atat. E un meta-film (mi se sopteste).. Adica un film in film. Adica personajele, in infinita lor ciudatenie, sunt constiente de rolul lor de personaje. Iar audienta e si ea prezenta in film.. priveste de la o distanta sigura prin binocluri. Si comenteaza fazele intocmai ca badaranii de cinema. Asa ca, filmul, desi are un aer serios, face tot posibilul pentru a nu se lua in serios. In felul asta cliseele inceteaza sa mai fie previzibile iar filmul devine, cel putin, interesant. Ori demn de atentie.

Rubber e o constructie care aplica reteta clasica a nasterii unui criminal cauciuc in serie. Intr-o dimineata o anvelopa aruncata la gunoi se ridica din nisip se scutura si pleaca... ca-n bancul cu merlucius.. Cauciucul incepe sa exploreze lumea din jur si descopera ca-i place sa striveasca lucruri. Iar pe cele care nu pot fi strivite, sa le "explodeze" cu puterile lui psihokinetice(!!). Daca ar avea sentimente ai zice ca simte chiar o satisfactie in asta. Asa ca, incet-incet, urca lantul evolutiv pana la cel mai destept mamifer: omul. Iar cand descopera ce fac oamenii cu anvelopele uzate - un adevarat holocaust - o ia complet razna. Pana cand e evident oprit de fortele legii. Dar, dupa cum stim, raul nu dispare niciodata... se reincarneaza si revine in sequel.

rubber se trezeste
rubber devine constient de sine
rubber merge la oras
rubber gaste fata

rubber descopera televiziunea
rubber e tras pe dreapta
rubber se reincarneaza si pleaca la hollywood

Trailer

9 comentarii:

  1. deci monologu de inceput chiar e genial, si rar folosesc cuvantul asta

    RăspundețiȘtergere
  2. nu m-am mai uitat de mult la un film, le am stranse, o gramada, si ma asteapta sa le dau play... dar asta e un must see din cate vad
    o singura intrebare: chiar e cu creieri pe asfalt? :( ca nu vreau sa vad horror, chiar daca e funny si interesant cu o anevelopa pe nume robert

    RăspundețiȘtergere
  3. creieri, marmelada.. ceva rosu, check the trailer

    RăspundețiȘtergere
  4. Notat. N-am citit tot articolul, că na... no spoilers, dar când ai zis de filme de categoria B, cu potenţial de cult ... Hey, what can I do?

    RăspundețiȘtergere
  5. tocmai l-am zărit azi-dimineață pe niște saituri și am hotărât că nu mă interesează.
    dar descrierea aceasta m-a convins că trebuie văzut :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma bucura puterea mea de convingere insa sunt pregatit si pentru eventuale rosii, oua si alte proiectile care pateaza :)).

    RăspundețiȘtergere
  7. sormea il uraste din toata inima :))
    no reason-ul devine reason pe parcurs (momentu holocaustului :P) deci nu-si duce absurdu pan la capat, dar il compenseaza cu meta-...teatrul :D

    RăspundețiȘtergere
  8. a fost ok acest experiment anti reincarnare horror.
    ai omis partile in care Rubber ucide primul, gandac, prima pasare si apoi alte creaturi :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.