sâmbătă, 10 martie 2012

Hot Shot 0.0

THE COPACABANA SHOT

Prin prezenta deschidem rubrica Hot Shot, dedicată unor cadre esenţiale, secvenţe care ne-au rămas pe retină, mişcări de cameră care au inovat (dacă nu limbajul filmic, măcar tehnica de filmare), bref, scene care au intrat pe uşa din faţă în istoria cinematografiei. Precum cea din Goodfellas (1990), în care Ray Liotta şi Lorraine Bracco îşi fac intrarea (prin spate) în clubul Copacabana, fiind urmăriţi peste umăr de o cameră în poziţie fixă /steady-cam (camera e stabilă şi izolată de mişcarea operatorului, ceea ce permite o filmare lină).

Filmarea neîntreruptă are aproape 3 minute. Coregrafia ei complicată a implicat o armată de figuranţi. Realizatorii au fost "obligaţi" să adopte soluţia cadrului continuu, pentru că nu au primit permisiunea de a filma intrarea principală, mai scurtă, în club. Scorsese a vrut să arate dintr-o singură lovitură fascinaţia vieţii de "wiseguy"/gangster în cazul lui Henry Hill (Liotta). "E scena seducţiei lui Karen (Bracco) şi totodată e seducţia lui de către un anume mod de viaţă". Nu cunosc tablouri -şi simultan metafore- mai sugestive privind "lumea interlopă".

A fost filmată de 8 ori. AICI puteţi vedea opera cu comentarii din partea directorului de imagine, Michael Ballhaus şi a regizorului Martin Scorsese. Sau dintr-una, mai jos (calitate inferioară).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.