miercuri, 5 octombrie 2011

Vremea recoltei

OCTOMBRIE IN CINEMATOGRAFIE


Dupa ultimele socoteli, toamna aceasta avem o recolta-record in agricultura. Ce frumos ar fi sa fie asa si in…cultura. Ceva sanse promitatoare sunt, dupa cum arata calendarul evenimentelor la Timisoara.

1. V-am anuntat deja ca in acest week-end se intampla SIMULTAN, festivalul dedicat artelor media (audio-video). A saptea editie se ia la tranta cu IMAGINARUL. Grupul de artisti care au nascut festivalul si invitatii lor din zona experimentala isi pun tot felul de intrebari: "Al cui imaginar este cel care da forma viitorului? Din ce se hraneste imaginatia intr-o lume in care informatia din jurul nostru este filtrata prin motoare de cautare si este manipulata prin mass-media?"

Trebuie sa recunosc ca la editiile anterioare nu am gustat toate proiectiile/instalatiile/performance-urile (unele mi s-au parut prea artsy, altele fara sens, iar altele pur si simplu puerile). Altele insa sunt reale surse de inspiratie. Daca ar fi numai concertul de anul trecut de la Sinagoga, si tot merita sa se faca acest festival. A rasunat vioara lui Zan Lyons de zici ca templul era o nava spatiala pregatita de decolare.

2. Biblioteca Universitatii de Vest ne invata din nou refrenul:"daca e marti, e cinemateca". Seria dedicata filmului romanesc se redeschide marti, 11 octombrie, cu Dreptate in Lanturi (Dan Piţa, 1984). La proiectia-eveniment si-a anuntat participarea actorul Petre Nicolae, unul din protagonisti. Sunt zvonuri ca insusi regizorul Dan Piţa a acceptat invitatia Cinematecii (pe 25 octombrie, cand va fi prezentat Hotel de Lux). Intrarea e libera la toate proiectiile din Aula BCUT.

3. Festivalul Filmului Francez se va desfasura anul acesta simultan cu capitala, ceea ce am inteles ca se traduce printr-o selectie mai buna. 8 fois debout de Xabi Molia - un romcom cu arome mai degraba americane decat francofone. My Little Princess vreau sa-l vad pentru Isabelle Huppert si pentru regizoarea cu nume romanesc (Eva Ionesco). La nouvelle guerre des boutons e ultimul film de Christophe Baratier (Les Choristes). Si cel mai curios sunt de La Conquete de Xavier Duringer, care il are in centru pe monsieur Sarko, inca in oficiu. Si om vedea ce-o mai fi, la cinema Timis (29-30 octombrie).



4. Dupa ce ne-am scandalizat un pic, am aflat ca vine in sfarsit Pina, mult-asteptata pelicula de Wim Wenders. E ca in bancul ala rusesc cu bicicleta. Nu vine la multiplex si nu e 3D. Va rula la Studio (la mijlocul lui octombrie), dar zic sa ne multumim si cu atat.

Dupa cum vedeti, in octombrie avem o recolta-record de evenimente cinematografice in oras. Numai sa avem si cine sa le culeaga.

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.