vineri, 28 octombrie 2011

Odessa. A work in progress

FLORIN IEPAN: "Astept sa fim toti coautori"


L-am reintalnit pe regizorul timisorean Florin Iepan (Decreteii, Unicul, Adevaratul Tarzan) la premiera Loverboy. Mi-a marturisit atunci ca se duce la Bucuresti pentru a provoca o dezbatere pe marginea ultimului sau proiect (inca in lucru), Odessa. E vorba despre masacrul de la Odessa comandat de Antonescu in 22 octombrie 1941 in urma caruia au pierit mii de locuitori evrei din oras. Dar filmul e mai mult decat un documentar de razboi. Este si despre felul in care ne raportam astazi la (sau mai bine zis "bagam sub pres") un moment dezonorant din istoria noastra recenta. Vizita regizorului (insotit de ultimul supravietuitor al tragediei, Mihai Zaslavsky) in studiourile de televiziune de la "centru" a coincis cu un nou moment halucinant, dar -vorba unui invitat din studioul Realitatii-“tipic romanesc”. Mai jos gasiti inregistrarea pe pelicula a acestui moment ireal, care va fi integrat in film. Miza documentarului este "asumarea si a trecutului nostru nazist si o reparatie morala fata de una din cele mai mari executii in masa din timpul celui de-al doilea razboi mondial (...) Ca orice film despre asumarea istoriei trebuie sa aduca beneficii astazi si maine". Florin Iepan are asteptari mari cu acest film. De la noi toti.

"Eu astept o reactie a societatii romanesti. Astept sa fim toti coautori. Asta e un film care incepe cu un autor -care sunt eu- si intr-o lume ideala ar trebui sa se incheie cu sute, mii de coautori. Cu oameni care sa faca lucruri independente de filmul meu si care sa aiba un efect benefic cu noi astazi. Eu sunt fundamental pozitiv. La capatul zilei, toti suntem romani. Nu cred ca un om normal se poate uita in ochii domnului Zaslavsky si sa-i spuna: "Bine ti-a facut Antonescu, ca ti-a omorat familia".

Este doar o secventa din discutia pe care am initiat-o cu Florin Iepan, discutie care va continua. Regizorul tocmai a descoperit cateva materiale valoroase pe care mi-a promis ca le va impartasi in premiera si pe Marele Ecran. Pana atunci, banda, va rog!


Un comentariu:

  1. E ireal. Mama regiilor de emisie a orchestrat asa ceva.

    Abia astept noutati despre filmul dlui Iepan.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.