marți, 19 iulie 2011

Wrecked (2011)

rating: Brainwash

Daca aveti o slabiciune pentru microthriller-ele desfasurate in spatii stramte (gen Phone Booth sau mai recentul Buried) poate ii dati o sansa proaspatului debut al lui Michael Greenspan, Wrecked. Urmand pana la sange reteta tipica, Wrecked se bizuie pe un singur personaj ca sa duca filmul de la un capat la celalalt in ciuda constrangerilor inerente de spatiu sau mobilitate. Personajul in cauza - jucat aici de Adrien Brody - este un barbat captiv intr-o epava auto foarte mototolita, pe locul din dreapta soferului, si care se trezeste in urma unui accident cu o amnezie serioasa si un cadavru pe bancheta din spate. Cu picioarele prinse sub bord, plin de echimoze si lipsit de mancare sau apa, supravietuitorul petrece cateva zile in masina incercand sa puna cap la cap fragmente de amintiri si sa dea un sens halucinatiilor care-l viziteaza. Din fericire Greenspan nu-si sechetreaza victima in masina pentru tot filmul ci-i permite sa iasa din epava doar ca sa descopere ca s-a ales cu o fractura de tibie. Restul filmului ar putea semana cu un episod din show-ul de supravietuire al lui Bear Grylls cu precizarea ca Bear Grylls in cazul asta a fost debarcat in padure amnezic si cu un picior rupt.

Calvarul lui Brody e destul de veridic iar misterul care inconjoara cauzele situatiei sale neplacute e risipit gradual, in doze mici, cu talent si substituit de o anume plapuma metafizica care te face sa iei in considerare si o explicatie supranaturala. Alaturi de povestea de supravietuire, care suscita intotdeauna interes la nivel emotional, exista si una de descoperire care ne excita intelectul. Cele doua cadavre care-i tin companie, arma gasita sub scaun si sacii de bani din portbagaj precum si o vizitatoare eterica ciudat de familiara incep sa ne incredinteze ca omul nostru e autorul unei afaceri urate iar acum zace intr-un purgatoriu forestier cu o puma dandu-i tarcoale si doar cateva gloante in revolver. Norocul sau se intrupeaza sub forma unui caine care apare si dispare dupa bunul plac, tinandu-i de urat sau jucand rol de sprijin moral si ghid. Cu ultimele forte, barbatul se taraste prin padure in cautarea drumului pe care, chipurile, masina l-a abandonat. O singura problema insa: drumul pare sa fi disparut.


Lipsit de momente efectiv tensionante, Wrecked pare mai mult o drama a contemplarii si a supravietuirii, bazandu-se aproape exclusiv pe un singur om ca sa redea o serie de stari emotionale complexe intr-un mod credibil. Iar Brody, care nu e prea credibil in postura de erou de actiune, are acum ocazia sa joace ceea ce stie: un om sfarsit care gaseste in el forta sa mearga mai departe trecand de la negare la acceptare, de la abandon la speranta. Stofa de supravietuitor care in Wrecked ar putut fi destul de usor inlocuita cu o aura de mantuire daca finalul ar fi fost nitel diferit iar amenzia cu totul alta. Dar bun si-asa...

Trailer

Un comentariu:

  1. ce mi-a placut a fost faptul ca regizorul ne-a ascuns inciptiul si faptele care au dus la declansarea actiunii. astfel, spectatorul cunoaste personajul in acelasi timp cu el.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.