miercuri, 20 iulie 2011
Tinker, Tailor, Soldier, Spy (1979)
rating: Colectabil
John Le Carré e unul din cei mai cunoscuti autori britanici de romane de spionaj, un fel de Robert Ludlum sau Tom Clancy al insularilor, cu precizarea ca in vreme ce americanii scriau romane de fictiune Le Carré isi publica intr-un fel "semi-autobiografia". Omul asta a fost in anii 50 si 60 agent operativ in serviciile secrete ale Majestatii, intai in MI5 (contra-spionaj) apoi la SIS-MI6 (spionaj international). Cu alte cuvinte John Le Carré (asta-i pseudonimu' literar) a fost spion cu acte in regula, activand atat in tara, unde a supravegheat celulele cu afinitati stangiste in anii 50, cat si in Europa (Bonn si Hamburg), unde sub acoperire diplomatica controla operatiunile agentilor sai. Lucrul cu adevarat fascinant este ca inca din aceasta perioada publica sub pseudonim povestiri cu spioni si, intocmai ca celalalt scriitor de senzatie - Ian Flemming, fost agent Naval Intelligence - a folosit o parte importanta din cunoasterea sa profesionala neortodoxa pentru a vinde literatura. Primul succes cu adevarat important a venit odata cu The Spy Who Came From The Cold (1963) si, cu toate ca putea linistit sa se lase de spionaj, cariera i-a fost oprita ‘64 prin deconspirarea faimoasei cartite KGB-iste infiltrata in esalonul superior al MI6, Kim Philby.
Tinker, Tailor, Soldier, Spy e o miniserie BBC produsa in 1979 pe baza romanului omonim scris de Le Carré in ‘74 si in care este descrisa minutios o operatiune de identificare a unui spion KGB-ist in varful MI6. Aproximativ bazata pe experienta lui Le Carré cu problema Cambridge Five (descoperirea in anii 50 si 60 a 5 tradatori - agenti dubli intre care si Philby - in randurile serviciilor secrete britanice) filmul urmeaza indeaproape stilul narativ al autorului, un stil axat mai degraba pe drama psihologica si conflict intelectual decat pe actiune fizica, forta bruta, spectacol exploziv si accesorii futuriste a la James Bond. Eroii cartilor si implicit ai filmului sunt functionari si oameni politici, birocrati prceputi in tot felul de mismasuri si foarte ambiguosi din punct de vedere moral. Iar lucrul acesta e foarte util cand e vorba de plasat suspiciuni.
In centrul povestirii cu spioni sta Geroge Smiley, un veteran al agentiei si un foarte bun investigator si planificator. Jucat de Alec Guiness, Smiley e un 'pensionar' tacut si foarte inteligent pe care Ministerul il reactiveaza pentru a studia posibilitatea ca conducerea SIS sa fi fost penetrata de o cartita a legendarului Karla, cel mai periculos spion rus. Smiley fusese numarul 2 in SIS pana in momentul in care seful serviciului, poreclit Control, a devenit obsedat de existenta unei scurgeri de informatii care i-a periclitat mai multe operatiuni. Control a fost cel care a redus lista suspectilor la 5 atasandu-le fiecaruia cate o eticheta (tinker, tailor, soldier, richman, beggarman, dupa un cantec popular britanic) si trimitand un scalphunter (asasin) in Cehoslovacia pentru a contacta un dezertor rus si a afla identitatea cartitei. Agentul britanic a intrat insa direct intr-o ambuscada, s-a iscat un scandal international iar Control a trebuit sa abdice deschizand usa pentru ca 4 din cei 5 suspecti sa urce in rang. Doar Smiley (al 5-lea suspect) fusese pus pe linie moarta.
Seria britanica e compusa asadar din 7 parti distincte, fiecare din ele aducand investigatia un pic mai aproape de finalizare si dezvaluind sub forma de flashback-uri circumstantele care au stat la baza esecului operatiunii cehe organizate de Control. Partea cea mai delicioasa e urmarirea deductiilor pe baza carora Smiley ajunge sa-l scoata pe agentul dublu la lumina. E un film foarte inteligent, elegant, cu o atmosfera cenusie tipica razboiului rece, cu niste actori extraordinari ce dau viata unor personaje ce merg pe sarma intre pericol, datorie, tradare si suferinta. Filmul e o nestemata TV, o ecranizare care pastreaza acel nivel de mister dezvaluit gradat tipic romanelor politiste, abil construit si beneficiind de acel suspans care te face sa folosesti google inainte de final. Genericul de inceput spune totul dpdv simbolic, folosind o papusa matrioska pentru a sugera diferitele straturi ale personalitatii unui spion dublu: A riddle, wrapped in a mystery, inside an enigma. Citatul apartine lui Churchill si se refera la Rusia dar cred ca analogia se potriveste excelent..
Ps: O veste buna pentru cinemaniaci: romanul lui Le Carré va ajunge si pe marele ecran sub forma unei ecranizari promitatoare: Thomas Alfredson (Lat den ratte komma in) a pus mana pe o distributie de zile mari (Gary Oldman, Tom Hardy, John Hurt, Colin Firth, Mark Strong, Toby Jones si Benedict Cumberbatch) si astfel Tinker, tailor, soldier, spy va scrie un nou capitol in filmele cu spionaj. Iar romanul lui Le Carré e doar primul dintr-o trilogie, ca sa fim intelesi.
Categorii:
Film European
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Tocmai terminasem de descarcat serialul. Incerc sa gasesc si timp sa il vad. Se zica ca dupa acest miniserial, Le Carre vedea doar figura lui Sir Alec Guiness, atunci cand scria despre Smiley.
RăspundețiȘtergeream vazut trailerul la film de curand. yes yes yes
RăspundețiȘtergereok baieti, sunt curios de impresii legate de versiunea vintage :)
RăspundețiȘtergere