duminică, 28 noiembrie 2010

Cele mai reusite 12 filme wuxia

Filmele wuxia sunt una din placerile mele vinovate si tind sa cred ca nu sunt prea multi cinefili straini de lumea "chinezilor zburatori". Filmele asiatice de acest gen au trezit si vor trezi in continuare interesul meu atat prin intensitatea scenelor de actiune coregrafiate si jucate de maestri ai artelor martiale cat si prin bogatia vizuala a cadrelor, adevarate oaze de desfatare a privirilor insetate de frumuseti orientale. Wuxia nu inseamna nici mai mult nici mai putin decat arte martiale cavaleresti, in sensul ca tema filmelor abunda in arte martiale cu tot ce deriva din ele iar persoanjele sunt de regula aventurieri, spadasini, justitiari sau "cavaleri" orientali cu o profunda inclinatie spre sacrificiu si dreptate. Specific ar fi ca toti acesti eroi vin din paturile sociale joase ale societatii si poseda un cod propriu de conduita "cavalereasca" care le cere sa lupte impotriva raului si nedreptatii. Adaugand la asta un strop de magie si supranatural - doar vorbim de chinezi zburatori - wuxia poate fi considerat un fel de "chinese sword and sorcery". Si cand vorbim de vrajitorie avem in vedere calitatile lor superumane de a se misca foarte rapid, de a avea greutatea unui elf, pasind pe ape sau varfuri de brazi, de a concentra energii interioare, controla elementele primordiale sau folosi punctele de presopunctura pentru a-si scoate din lupta adversarii. Si desigur de a manui cu usurinta orice arma din panoplia artelor martiale. In zbor!

Bun, acum ca am introdus domeniul, sa mentionez cele mai reusite, in opinia mea, filme wuxia produse in ultimii 15 ani.

1. Crounching Tiger, Hidden Dragon (2000) e filmul unanim acceptat ca ambasador al genului in occident, fiind recompensat si cu 4 Oscaruri si lansand carierele unor staruri HK in cinema-ul international: Chow Yun Fat, Michele Yeoh sau Zhang Zi Yi. Poveste superba, un plot in mai multe straturi, scene de actiune ubercool, mister, romantism, drama, muzica superba, costume, filosofie budista si interpretari remarcabile sub mana mesterului Ang Lee. Un film wuxia perfect. Trailer.

2. Hero (2002) e replica unui alt trio de actori remarcabili: Jet Li, Tony Leung si Maggie Cheung care indrumati de Zhang Yimou repeta succesul lui Tigru si Dragon. Cred ca nu ma insel daca spun ca e cel mai bun film de arte martiale facut de chinezi. E pur si simplu de o frumusete poetica, o splendoare vizuala si o extravaganta a luptelor cu sabia. Povestea spadasinului fara nume ce are de infruntat 3 asasini care au incercat sa-l ucida pe viitorul unificator al Chinei, regele Qin, e un spectacol total, frumos si melodramatic, plin de idealism romantic si spirit de sacrificiu. Trailer.

3. House of the Flying Daggers (2004) reprezinta a doua reusita a lui Zhang Yimou in domeniul filmelor wuxia superspectaculoase. Imi amintesc ca la data cand l-am vazut am ramas interzis la cateva scene de o suplete vizuala fascinanta. Story-ul are de-a face cu 2 aparatori ai legii care incearca sa dea de urma unei organizatii secrete (Casa Pumnalelor Zburatoare) prin intermediul unei tinere dansatoare jucate de Zhang ZiYi. Reteta tipica: costume fabuloase, peisaje de tablou, culori ireale si slo-mo artistic. Trailer.

4. The Banquet (2006) e o adaptare orientala a Hamlet-ului shakespearian, cu Zhang ZiYi in rolul feminin principal al reginei/mamei infidele. Am scris pe larg aici.

5. The Promise (2005) contine intreaga lista de ingrediente mitologice chinezesti: regate, warlorzi, printese, o zeita si-un razboinic neinfricat, ce mai, un adevarat basm chinezesc. Povestea unei fetite in saracie care face o intelegere cu Zeita si primeste frumusete neasemuita dar si blestemul de a pierde orice barbat de care se indragosteste pana ce afla cum sa dea timpul inapoi. Film nominalizat la Golden Globe si posesor de mari doze de lirism epic(!). Trailerul e must.

6. Seven Swords (2005) e adaptarea chineza a celor 7 samurai si viziunea lui Tsui Hark, unul din taticii filmelor wuxia, in ce priveste apararea unui satuc nevinovat in fata hoardelor cotropitoare. Intr-o perioada in care artele martiale erau interzise, un fost calau s-a reprofilat pe salvat nefericitii dintr-o fortareata aflata in calea unui dusman nemilos si isi aduna amicii spadasini posesori de sabii nemaivazute ca sa-l ajute. Fata de titlurile anterioare, Seven Swords se remarca printr-o abordare diferita si mai putina extravaganta vizuala sau poezie in miscare. E mai dur, mai intunecat, mai realist si mai plin de actiune frenetica in dauna slo-mo. Trailer.

7. Curse of the Golden Flower (2006) inseamna al treilea rasfat vizual oferit fanilor wuxia de Zhang Yimou si cel care-l consfiinteste pe regizor drept unul din cei mai importanti cineasti asiatici in viata. Blestemul Crizantemei de Aur inseamna un plonjon artistic in istoria si cultura chineza, o explorare a Orasului de Aur si a Dinastiei Tang dintr-o perspectiva melodramatica usor morbida. Desi foarte bogat vizual si cu niste confruntari de proportii epice in final, filmul se axeaza in principal pe cateva personaje, familia imperiala, si relatiile dintre ele. Iubire, drama, infidelitate si tradare, toate sunt prezente in egala masura. Trailer.

8. An Empress and the Warriors (2008) e o combinatie de wuxia si film istoric de razboi, cu armate si regate in conflict. Regele unuia din cele 10 regate din China preunificata moare si lasa tara pe mana fiicei sale care trebuie sa lupte cu rivalii si sa dovedeasca capacitati de monarh autoritar. Gaseste sprijin in mainile unui general de incredere si in viziunea unui pustnic care-i salveaza viata. Mai putin impresionant ca imagistica dar destul de reusit dpdv al plotului si coregrafiei luptelor. Trailer.

9. Legend of the Shadowless Sword (2005) desi e de productie coreeana e o mostra pura de wuxia ticsit de arte martiale excelent coregrafiate (si inventiv pe deasupra), visuals de-ti curg ochii si o poveste interesanta despre un print in exil cautat de o formidabila luptatoare posesoare de sabie indestructibila pentru a fi pus pe tronul fratelui sau asasinat de o armata rivala. Trailer.

10. Reign of Assassins (2010) o readuce in scena pe Michelle Yeoh ca unul din membrii unui clan de asasini care pornesc o lupta interna pentru posesia ramasitelor unui calugar budist ce se spune ca ar oferi puteri absolute in kung fu(!). Nu radeti, e chiar teribil de distractiv si pe alocuri amintieste de Tigru si Dragon. Trailer.

11. 14 Blades (2010). Unul din cele mai bune roluri ale lui Donnie Yen este personajul din 14 Blades, un mebru al 'politiei secrete' din timpul dinastiei Ming care este implicat fara stirea sa intr-un complot organizat de eunuci impotriva suveranului, trebuind asfel sa fuga si sa-si planuiasca reabilitarea. Treaba usoara intrucat are la indemana cutia 'magica' cu 14 Lame, cea mai de temut arma a unui maestru spadasin ca el. Un rol ca o manusa pentru Donnie (artist martial implinit) si un thriller excelent pentru acest gen. Trailer.

12. Ashes of Time (1994). Am lasat la urma o capodopera a genului intrucat ii apartine unui regizor de alta factura decat filmele cu arte martiale. In 1994 Wong Kar Wai a incercat marea cu degetul si a dat genului wuxia o replica de la o inaltime comparabila cu cea in care se afla Sergio Leone cand remesteca westernul american. WKW a preluat temele si elementele wuxia amestecandu-le in stilul sau propriu, de naratiune sincopata si flashbackuita, facand mai degraba un film despre personaje si conflictele lor interioare decat unul despre arte martiale. Chiar daca nici astea din urma nu lipsesc. Un film cu o cinematografie superba, cu intrebari existentiale si frustrari rezolvate in tais de sabie pe un fundal desertic in care 6 personaje nu contenesc sa se intretaie in cele mai interesante moduri. De vazut versiune Redux (re-editata, re-sonorizata si re-lansata recent). Trailer.

8 comentarii:

  1. Revazand in gand filmele pe care le-ai prezentat, am inteles ce am de reprosat acestor filme: lipsa actiunii clare, neglijarea firului narativ.

    Daca stau si ma gandesc bine, stilul filmelor wuxia pune accent in special pe momente, traind cu intensitate diverse evenimente. Poate de aceea povestea pare intotdeauna trunchiata. 14 Blades este un bun exemplu pentru aceasta.

    Sincer sa fiu, mi-ar place sa vad un film care sa reuseasca sa armonizeze povestea cu momentele prezentate.

    RăspundețiȘtergere
  2. In cinematografia asiatica nu se insista pe explicarea oricarui lucru in maniera in care ne obisnuiteste Hollywoodul.. lucurile mai sunt lasate si in seama intuitiei sau imaginatiei... Americanii tind sa dea sensuri fara echivoc fiecarui moment. Asa ca m-am gasit si eu de multe ori confuz. Adaug la asta si efectul "chinezii sunt toti la fel" specific noastra, occidentalilor, care sporeste sentimentul de neglijenta. Ce spui tu are sens in unele cazuri dar cel putin primele doua au o naratiune bogata.

    RăspundețiȘtergere
  3. nush cat de wuxia e, dar a frozen flower e o treaba interesanta... si mi-ai atras atentia cu acest ashes of time ;;)

    RăspundețiȘtergere
  4. am vazut doar primele 3. o sa incerc sa vad cat mai multe din ce ai recomandat.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Richie - ai dreptate. De aceea cele doua filme au avut priza la publicul larg. E destul de greu de urmarit un film care nu are o poveste in spate.

    RăspundețiȘtergere
  6. :) o da frumos top, trebuie sa recunosc ca am vazut cam toate sau cel puti 10 tot am vazut din top

    RăspundețiȘtergere
  7. @Adina: de pe imdb - A Frozen Flower got billed here as "The Year's Sexiest Blockbuster". Definetely interesting ;)

    @Adizzy: pai vad ca sheruim o obsesie. misto, zic

    RăspundețiȘtergere
  8. prima data cand vad o lista de filme cu care sunt complet de acord!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.