miercuri, 15 septembrie 2010

The Disappearance of Alice Creed (2009)

rating: Brainwash destept

Excelent debut in lung-metraj al britanicului J. Blakeson cu acest thriller insular inteligent avand doar 3 personaje si a carui actiune se petrece intr-un apartament. Povestea implica o rapire si o cerere de recompensa dar simplitatea acestei premise e doar aparenta intrucat pe masura ce filmul ruleaza firul narativ se suceste in cateva twisturi si contra-twisturi care te duc cu gandul la un final deschis si imprevizibil. The Disappearance of Alce Creed e orchestrata de 2 profesionisti, fosti condamnati, iar filmul porneste tocmai cu pregatirile lor in vederea executarii planului (bucata clip aici). Amenajarea locului de detentie se face intr-o deplina tacere, fiecare stiind exact ce are de facut si sugerand o profunda analiza a faptei si a consecintelor plus o planificare atenta. Gemma Arterton (Clash of the Titans si Prince of Persia I) primeste in sfarsit un rol care ii exploateaza potentialul actoricesc, jucand-o pe Alice Creed, cea care in urmatoarele zile va avea parte de cosmarul vietii. E minunata. Insa performanta ei e pusa oarecum in umbra de cei doi rapitori si relatia interesanta dintre ei, Danny (Martin Compston) si Vic (Eddie Marsan) fiind doi ex-con care au impartit mai mult decat celula de puscarie.

Filmul beneficiaza de un scenariu inteligent si de o regie solida iar plotul dezvaluie treptat motivatiile rapitorilor si mecanismele de aparare ale fetei rapite. Fapta e calculata precis si executata cu brutalitate si raceala de doi profesionisti. Victima e rapita in plina zi, legata cu calus la gura si incatusata pe intuneric intr-o fortareata claustrofobica sub paza celor doi. Planul nu comporta fisuri: fotografiile cu ea goala sunt trimise tatalui, apoi o filmare in care Alice il implora s-o salveze, iar in final recompensa e ceruta. Doar ca povestea se complica cand se dezvaluie ca Danny o cunoaste pe Alice insa i-a ascuns acest fapt lui Vic. Iar cand Alice afla si ea identitatea rapitorului ei e cert ca lucrurile se vor termina urat. Ceea ce urmeaza e un joc inspirat de tradari si suspiciuni, tensionant si cu cateva twisturi oarecum necesare si un pic previzibile, dar bine executate.


Ce mi-a placut mult la filmul asta a fost lipsa violentei fizice (cel putin pana la final), aceasta fiind substituita de scenele disconfortante de umilinta la care e supusa Alice si de conversatiile celor doi rapitori. Vic e tipul de om concentrat, calculat, care intotdeauna respecta planul si nu accepta derogari in vreme ce Danny e genul de om care se lasa dominat dar a carui slabiciune aparenta ascunde o siretenie si lacomie periculoase. Perechea pare sudata si pregatita de orice dar apoi realitatile incep sa iasa la iveala. Iar 2 milioane de lire sunt un munte de bani. In concluzie e un thriller reusit, alert si surprinzator in executie, si cu niste performante remarcabile din partea celor 3 actori.
Trailer

Un comentariu:

  1. nice, nice :) din descrierea ta visam la un haneke :p, dar din trailer seamana mai mult a taken, dar cu mult mai catchy, pare filmat foarte misto, actiunea ingramadita intr-o singura camera de sechestru scoate musai in evidenta personajele

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.