sâmbătă, 28 august 2010

The Expendables (2010)

Eroii anilor '90 ... din nou de serviciu

rating: Brainwash for the insane


Iesind de la premiera 'celui mai comando film facut vreodata' simteam dorinta ciudata de a ma lua la tranta cu un panda si a-l sugruma cu mainile goale, oricat de dragalas si "indispensabil" ar fi el. Sau de a papa niste iepurasi dinaia proapat executati si gatiti de un bucatar priceput, alaturi de un vin frantuzesc, probabil o sampanie.. Asta-i efectul The Expendables asupra generatiei 22-32 de ani. Dupa 100 de minute de explozii si macel artistic al unor soldati dintr-o insula oarecare unde se vorbeste spaniola ai impresia ca blandetea si politetea sunt calitati straine de obrazul masculin. In filmul lui Stallone nu-i loc pentru fatalai (adica baieti draguti si timizi care prefera compania fetelor pentru ca pitong) asta-i locul de joaca al mercenarilor sau, mai bine zis, al vedetelor din filmele de actiune ale anilor '80 - '90. Stallone, Jet Li, Dolph Lundgren, Mickey Rourke si Eric Roberts, impreuna cu eroul filmelor de actiune din ultimii ani, Jason Statham, umplu ecranul cinematografului cu sange si foc, glume proaste si mai putin proaste dar oricum, hazlii, si cateva momente artistice cu calitati de netagaduit.

Acum de ce ar trebui sa vedeti acest film? Pai sincer, n-ar trebui, pentru ca il suspectez de a fi capabil sa modifice comportamentul (spre ex. eu in acest moment simt un chef nebun de a pune mana pe un par si a intra intr-un magazin de portelanuri). Afara de asta insa Eroi de sacrificiu e un film distractiv si nepretentios, care nu cere sa fie luat in serios ci doar face ceea ce probabil multi fani si-au dorit in cele mai 'umede' vise ale lor: Bruce Willis asistand contrariat la disputa amicala dintre Stallone si Arnie (...Schwarzenegger, adica) pentru ca sa-i puna la punct cu o replica prea deochiata pentru a fi reprodusa. Pornind de la numele personajelor -Jet Li e Ying Yang, Stallone e dinozaurul Barney Ross, Statham e Christmas Lee iar Lundgren e un tip urias pe nume Gunnar- si trecand prin scenariul de tot hazul sau momentele de acting tipic filmelor B+, evident ca nu poti sa tratezi cu seriozitate o asemenea grozavie.


Totusi, la capitolul actiune filmul sta bine. Cum era de asteptat, Stallone isi lucreaza tot mai profesionist filmele si dupa Rocky 6 si Rambo 4 -care au fost "altfel" decat erau spectatorii obisnuiti- iata ca acum vine cu un film original - cel putin ca subiect - si cu o realizare exemplara. Cu exceptia finalului unde CGI-ul este evident si la o calitate oricum inferioara marilor blockbustere, restul filmului e comando old school, cu explozii reale, cascadorii si cafteala atent coregrafiata - ingredientele unui film de actiune din era videotecilor. Nu va faceti iluzii, nu e nimic inovator sau surprinzator in Expendables, totul e asa cum trebuie: armele sunt zgomotoase, cutitele sunt impresionante si al dracu' de taioase, tatuajele sunt cool, replicile sarate pentru nivelul clasei a 6-a dar, sa fim seriosi, de asta ne-am dus sa-l vedem: pentru a-l auzi pe Dolph Lundgren cum il provoaca pe Jet Li cu vorbele "Bring it Happy Feet!", pentru a-l vedea pe Stallone torturat si intrebat "Cine te-a trimis?" iar raspunsul lui sa fie "Coafeza".. absolut brainwash. Totodata e si genul de film pentru pasionatii de jocuri video: numarul de inamici eliminati cred ca depaseste 200, iar deseori imaginile imi aminteau de Countestrike sau Delta Force.


Asa plin de testosteron cum e Expendables ofera si un moment de smuls lacrimi...sort of, ca doar barbatii nu plang, lor li se umezesc un pic ochii. E vorba de scena-monolog a lui Mickey Rourke (o puteti vedea aici) in care isi reaminteste un episod din trecut ridicand problema dezumanizarii care-i afecteaza pe soldati dupa un timp. Foarte misto trasa, in prim-plan grosier si cu vocea ragusita si nostalgica a unui Rourke care nu mai necesita validari in interpretare, aratand intotdeauna ce bine stie sa creeze un personaj. O treaba buna face si cuplul Stallone-Statham, prieteni vechi, tovarasi la catarama dar in permanenta competitie unul cu celalalt. In jurul lor se solidarizeaza toata echipa cand e vorba de rasturnarea unui regim militar... de dragul unei femei. N-o mai lungesc, mergeti la film daca aveti timp si, baieti, nu va luati prietenele cu voi.. :)
Trailer

9 comentarii:

  1. ;)) Nici nu se voia mai mult decât atât. Un film cu cei mai bărbați bărbați din istoria filmelor de acțiune, făcut pentru bărbați. După vizionare te poți bărbieri cu un bolovan liniștit, pentru și mai multă bărbăție, evident.

    P.S. Felicitări pentru tot ce-ați făcut cu Marele Ecran, și succes în continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multam tare mult, bucuros sa stiu ca suntem apreciati si de cei cu care (inca) n-am iesit la bere :))

    RăspundețiȘtergere
  3. am impresia ca instinctele voastre sunt un pic dereglate. eu tocmai am vazut filmul dar nu-mi vine sa pap iepuri sau sa omor panda, insa sunt pasibil de a merge la sala la prima ora sau sa infiintez un Fight Club pana atunci, cine stie...

    RăspundețiȘtergere
  4. :))) sa tei la tranta cu un panda...inseamna ca filmul asta e un substitut bun al regimului/regimentului militar;))
    @mihai : sper ca accepti si dame in Fight Club-ul tau

    RăspundețiȘtergere
  5. @Mihai: fiecare cu piticii lui, corect?

    @Adina: da substituie perfect pofta de violenta.

    RăspundețiȘtergere
  6. L-am trecut pe lista de must-see. Intrebare: este obligatoriu de vazut la cinema? sau merge si pe calculator?

    RăspundețiȘtergere
  7. Partile bune se petrec pe intuneric si pe ecran mic stii cum e. Cred ca a meritat 14 lei mall...

    RăspundețiȘtergere
  8. eu zic ca poti sa rontai popcorn la greu si pe calculatorul personal *ahem* al unui prieten

    RăspundețiȘtergere
  9. Ca fata, ma simt plina de testosteron dupa ce am vazut filmul asta :)). Trebuie sa ma machiez si sa ma plimb pe tocuri ca sa imi recuperez din feminitate.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.