sâmbătă, 14 august 2010

Caravana cinematografica (2010)

Sculaţi bă! Am venit cu filmu'!


rating: Brainwash

Ultimul film al lui Titus Muntean a fost adus, cum atfel, de Caravana Tiff sosita la Timisoara in cinematograful Studio. Comedia rurala ecranizata dupa cartea lui Ioan Grosan si produsa in tandem de romani si statul german are drept subiect tocmai o caravana cinematografica, una comunista ce-i drept, venita sa aduca taranilor "lumina cu care smulgem din intuneric masele populare". Pe scurt Filmul. Cu o distributie in care se remarca Mircea Diaconu, Dorian Boguta si Iulia Lumanare, Caravana lui Titus Muntean are aerul unei comedii de situatie romanesti sau a unei legende a activistului de partid ceva mai detaliate. Tovarasul Tavi (Boguta) e tipul de intelectual comunist care crede cu fervoare in utopia socialista si natura providentiala a liderilor sai (sau a mandatarilor lor) si deci nu poate intelege pasivitatea taranilor in fata minunii tehnice pe care o aduce el. Pentru dansul, "asta e sabotaj, tovarasi".

Caravana soseste in satul Mogos intr-o sambata ploioasa gasindu-l aproape pustiu, populat doar de 'organe' si cativa batrani. Degeaba striga cei doi activisti de la Regiune "Am venit cu filmul tovarasi", caci oamenii nu sunt impresionati. Mai cu amenintari, mai cu injuraturi, in jurul Caravanei se aduna presedintele sfatului popular (Diaconu), seful de post, invatatorul si nevasta plus tiganul satului si nebunu'. Nicicare nu-i prea dornic sa-i ajute pe 'musafiri' sa-si realizeze misiunea de culturalizare propagandistica si prefera sa faca pe prostii. Abia cand sunt urecheati ca "s-au imburghezit" presedintele incepe sa se teama pentru pozitia lui. Totusi problemele nu dispar: rolele de film s-au udat iar puse la uscat langa cazanul de tuica s-au colorat (cine-a mai auzit de filme colorate!) curentul e taiat, telefonul a luat apa iar peste toate, bacul care trecuse Caravana dincolo de rau a fost dus de ape si deci sunt blocati in sat.


Neajutorarea tovarasului Tavi si furia ce-l cuprinde sunt insa treptat evaporate de d-ra de la cultural, bibliotecara satului, Corina. Fata asculta naiva sugestiile siretului presedinte si-i da nas tovarasului agitandu-i hormonii. Pasiunea tineretii plus tuica curata a tovarasului invatator zgandaresc viscerele activistului dar ceea ce ar fi putut deveni in conditii normale dragoste este intentionat pervertita de rolul personajului, simbolul politrucului josnic. Acesta, incapabil sa-si stapaneasca excitatia sau sa accepte un refuz, ofera punctul culminant al filmului sub forma unei palme moralizatoare data pasivitatii: inocenta este siluita in vreme ce siretenia pleaca capu si merge pe burta (Vin altii? Lasa ca scapam noi si de ei..). Filmul se incheie subtil cu plecarea caravanei, iesirea soarelui si un joc de septica metaforic: - Schimba culoarea! - Rosu.


Concluzia ar fi ca Titus Muntean a reusit o comedie amuzanta, in tonuri gri, cu suficient umor de situatie si comic de limbaj care sa provoace zambete sau chiar rasete zgomotoase. Scenariul e simplut, poantele sunt axate pe lipsa de cultura si zelul  "organelor" de partid care invata pe de rost discursuri propagandistice fara sa fie in stare a emite un gand propriu. Actorii mi-au placut cu totii chiar daca personajele sunt insuficient conturate, probabil sunt niste tipologii pe care fiecare privitor le poate umple cu bagajul sau de experienta. In afara de cei trei piloni ai plotului central: presedintele, activistul si culturalul (bibliotecara) cred ca merita puncte in plus pentru interpretare invatatorul (gestica si constructiile sale verbale sunt delicioase "atat din punct de vedere, cat si politic"), nea Anton (soferul Caravanei) si tiganul satului, responsabil benevol cu maturatul.

Ps: Il puteti vedea si azi de la 16:30 la Studio.

Ps2: Al doilea film din Caravana Tiff prezentat aseara a fost Antichristul lui von Trier. Inutil sa mai vb despre el, tot ce pot spune e ca acum am inteles de ce nu s-a proiectat prin Cinema City. Nu e film pentru consumatori si face exact ce m-am asteptat: imparte sala in doua - cei care sunt bulversati si impresionati de "actul artistic" al unui om dificil de inteles si cei care se simt inselati de oferta pentru ca nu se pot desprinde de cele doua, trei scene de sex si o vulpe care "vorbeste". Dar stim cu totii ca rasul e medicament si atunci cand mintea ti-e bombardata cu ceva ce nu-ti poti explica, fugi sau razi, incerci sa-ti maschezi stanjeneala. Dar nu-i  o rusine sa nu intelegi ceva "de neinteles", ceva "de simtit". E prostie insa sa crezi ca artistul iti datoreaza tie ceva explicatii cand tu nu ai simtit nimic.
Funfact: scena hardcore din final, in care femeia se automutileaza, a produs vaiete, tipete si apoi rasete. Noroc cu nenea din primul rand care a pus fetele la punct: Nu mai radeti! Fiti atente! dupa ce ele tocmai fusesera "castrate" vizual de LvT. Priceless.

Un comentariu:

  1. din ciclul "mici" obsesii :)cred ca am intors antichristul pe toate partile timp de o saptamana cu toata lumea cu care intram in contact, la un moment dat era destul de tarziu si ma plimbam cu o prietena printr-un parc foarte vegetal, plin de pomi, mancam floricele cu caramel si intunericul ce lega copacii inte ei ne-a dus cu gandul tot la antichrist si iar l-am luat la puricat...

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.