duminică, 25 iulie 2010

Romeo + Juliet (1996)

rating: Brainwash

Am vrut sa revad extravaganza suprarealista a lui Baz Luhrmann cu ochii omului de 30 de ani, pentru a-mi testa reactiile la un film de masa facut pentru generatia MTV de acum 15 ani, generatie in care inotam si eu. A fost un test pe care filmul l-a trecut binisor. Avand in vedere ca peste cateva zile il voi vedea pe diCaprio in filmul care-i va aduce un alt mare succes de boxoffice (Inception) am vrut sa-l revad pe cel care i-a lansat cariera spre astre si care l-a propulsat in rolul din Titanic. Romeo + Juliet (chiar si "+" e un artificiu cool sugerand fie o adaptare modernista a lui "&" fie un indiciu subtil privind destinul tragic ori originea catolica a celor 2) venea in '96 cu un bagaj cinematic foarte divers, adaptand piesa lui Shakespeare unui prezent marcat de sclipici si trendul "cool" dar pastrand suficient din cheia dramatica pentru a da forta unor personaje convingatoare. Leo diCaprio si Claire Danes isi leaga iubirea atat de patimas incat filmul e destinat sa faca vesnic sa ofeteze tinerele generatii. Intr-un fel a fost Twilight-ul anilor 90 avand insa rechizitele necesare pentru un film ca la carte: regizor vizionar, material original, actori talentati. Cinematografie 1.01.

Poate ca nenea Shakespeare se rasuceste-n mormand vazand scheletul piesei sale despuiat si imbracat in modernitate glamoroasa, dar poate ca in acelasi timp e recunoscator pentru pastrarea replicilor asa cum au fost scrise. Sincer, asta e singura legatura cu trecutul. Restul e influenta majora Luhrmaniana si poate un pic de kitsch.. Astfel frumoasa Verona devine orasul Verona Beach, Capulet si Montague sunt mai mult decat 2 familii, sunt doua imperii financiare cu sigle pe zgarie nori.. sabiile sunt inlocuite cu pistoale (care poarta evident nume ca Sword 9 mm, Longsword), printul e seful politiei iar Mercutio un travestit cu atitudine. Story-ul nu are derapaje ci doar adaosuri binevenite, in special in povestea de iubire a celor doi protagonisti: scena cu acvariul, scena cu piscina, scena cu liftul.. Cinematografia e superba cu cateva momente cinematice ridicand artistic tensiunea filmului, niste artificii, muzica catchy (Garbage, Radiohead, The Cardigans), o distributie secundara remarcabila (John Leguizamo si Harold Perrineau mi-au placut mult) plus chimia excelenta dintre tinerii Leo si Claire recomanda filmul pentru revizionare. Baz Luhrmann a facut clasicul sa para modern si chiar sa placa.

5 comentarii:

  1. Maamaaa, ce mi-o mai placut de diCaprio in filmul asta... Claire Danes mi si-o parut prea stearsa pentru Julieta, da' fain de tot a fost adaptat filmul.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Anda: Romantico :)

    @Tomata: pentru Julieta au fost in carti si Natalie Portman (prea copila) si Jennifer Love Hewitt (prea moderna). Visceral as fi ales oricare din ele :)) dar presimt ca ar fi fost atat de gresit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un film pe care l-am vazut de 3 ori pana acum si azi o sa-l vad a 4-a oara. De ce? Nu stiu. Ma atrage, pur si simplu.
    (scuze pt commul de mai sus am uitat k era tastatura in Romana)

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant...Suna bine un Romeo si Julieta in varianta moderna.Ma apuc si eu sa-l caut!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.