duminică, 11 iulie 2010
Brooklyn's Finest (2010)
rating: Oroare/Eroare/Brainwash/Colectable/Orgasmultiplu
La 9 ani dupa hitul Trainig Day, Antoine Fuqua se intoarce cu o noua poveste politista densa si cu tenta reflectiva, in tripticul Brooklyn's Finest, dar mutand actiunea de pe coasta de vest pe ce de est a Statelor, in rau famatul cartier din NY, Brooklyn (mothef***rz will recognize). Ethan Hawke e inca o data unul din numele principale, schimband insa registrul si portretizand un politai murdar de data asta si nu un boboc in umbra lui Denzel. Alaturi de Hawke insa ocupa acelasi timp de ecran inca doi "mari" Richard Gere (cel mai bun rol din ultima vreme) si Don Cheadle, pe care e oricand o placere sa-l vezi jucand. Filmul e asadar o drama cu 3 capete de pornire, toate convergand spre un final poate deja cliseic in lumina filmelor cu multiple destine intrepatrunse si apoi coincident legate, dar destul de acceptabil si de plauzibil. E posibil ca impresia pe parcurs sa fie de 'cadru general previzibil' dar filmul tot te agata cu diversitatea celor 3 personaje, a drumului lor spre ceva ce putem numi "izbavire" si cu prestatiile deosebit de autentice ale celor 3 actori.
Cei trei politisti sunt din NYPD, districtul Brooklyn, nu se cunosc si au niste vieti profund diferite. Eddie (R. Gere) e in patrula, mai are o saptamana pana la pensie, e deziluzionat, cu ganduri de sinucidere in fiecare dimineata si defuleaza in budoarul unei prostituate de culoare. In general, e un tip bun. Sal (E. Hawke) e din echipa de narcotice si sufera un stres zilnic atat din partea familiei (nevasta, 5 copii plus doi pe drum, casa neincapatoare, salar de mizerie, datorii) cat si a tentatiei zilnice a banilor murdari. N-are probleme in a pune mana pe bani manjiti de sangele traficantilor. Evident, el e tipul rau. Tango (D. Cheadle) e un politist sub acoperire infiltrat intr-o gasca de traficanti condusa de proaspat eliberatul Wesley Snipes, si face munca asta de prea mult timp pentru a mai distinge cine sunt "baietii rai". Trei tipologii arhicunoscute in universul filmelor politiste. Hawke e cel mai intens dintre cei 3, lasa impresia ca-i gata sa explodeze in fiecare minut si sa provoace un masacru. Gere e blazat, plictisit si trateaza cu nepasare orice "nu-i in sectorul sau". Don e ca doi oameni intr-unul: lucid si calculat in gang, exasperat si conflictual in relatiile cu superiorii care vor sa-l mai foloseasca un pic. Cred ca ideea filmului e scoaterea la suprafata a esentei muncii de politist, cu frustrarile, dilemele, tentatiile si deziluziile ei, intr-o tara cu asa o mare rata a infractionalitatii.
Fuqua scoate deci inca un film solid, cu un ritm sustinut care nu plictiseste, un scenariu inteligent si cu personaje scrise admirabil plus o suita de prestatii actoricesti de la bune la excelente. Inclusiv Wesley Snipes face un rol de apreciat, chiar daca nu e ceva nou pentru el sa imbrace costumul de sef de banda. Cei mai buni din Brooklyn nu-i depasesc insa pe cei mai rai din LA, adica fantasticul Training Day, insa sunt merituosi in felul lor.
Trailer
Categorii:
Made in Hollywood
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un film extraordinar din toate punctele de vedere, parerea mea :)
RăspundețiȘtergereEu am avut acelasi amalgam de sentimente vis-a-vis de film ca si Richie initial; dar pot spune linistita ca m-as mai uita la film inca o data cel putin :)
RăspundețiȘtergereE un film bun, nu te plictisesti la el, dar nu se compara cu "Training Day". Mi-a placut Don Cheadle, cred ca il vad prea rar in filme pe omul asta.
RăspundețiȘtergerePentru Don iti sugerez Hotel Rwanda.
RăspundețiȘtergere