vineri, 28 mai 2010

Opus '53 sau cum sa scrii un scenariu

SCENARISTICA FEAT. M.C. PITBULL


Acum un an, aflasem ca primul Timishort va gazdui un atelier de scenaristica si cronica de film. Nu puteam rata asa ceva, nici eu, nici Richie. Mai ales ca workshop-ul era sustinut de criticul Mihnea Columbeanu. Nu stiam cum arata sau ce varsta are. Ii stiam doar cronicile de pe liternet, taioase si precise ca dintii unui Pitbull (porecla sau avatarul sau :).

In drum spre mansarda de la Arte imi imaginam ca ne vom intalni cu un tanar "cool " de maxim 30 de ani, genul cu conversi, hoody, cu o barba dezordonata de scriitor asortata cu ochelari, neaparat cu rama groasa, de culoare stridenta.

Am descoperit insa o persoana matura, imbracata sobru, care putea sa-mi fie tata. N-am fost dezamagit, doar surprins. M-a surprins si mai tare cand am aflat ca M.C. Pitbull regizase vreo trei filme (de Neinvinsa-i Dragostea -1993- chiar auzisem). Asta mi-a amintit de maxima aia celebra: "fiecare critic e un artist ratat". In cazul lui Mihnea Columbeanu, maxima respectiva mai poate fi contestata.

La acel atelier educativ am aflat ca lucreaza la un scenariu dupa romanul lui Luca Demetru (Opus '53) si chiar am rasfoit caietul cu primele notite. Ne-a povestit intriga si cele doua-trei twisturi. Mihnea Vantu (coincidenta de nume) este un "element burghez" care vrea sa scape cumva dintr-un imens lagar de concentrare - Romania lui Dej. Festivalul International al Tineretului pare sa fie "a one life shot" pentru Mihnea care participa ca interpret. Fresca de tara stalinista este asezonata cu o idila. Povestea incepe si se incheie simetric, pe calea ferata, intre doua trenuri.

Mihnea Columbeanu a finalizat acel scenariu (ii uram succes mai departe). L-am citit pe tot si acum stiu cum trebuie sa arate o lucratura profi: la finalul lecturii poti sa zici ca ai vazut filmul. Iar Pitbull a fost amabil sa va arate si voua o parte din el. Primele 17 pagini le gasiti aici. In contextul recentului nostru concurs de scenarii, iata o lectura utila pentru oricine are interes in scenaristica de film.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu