duminică, 28 martie 2010

Faze filmice

Yeee! Dragi români care aţi votat cu Marele Ecran, împreună...nu am învins!
Nu am ajuns pe podium la roblogfest. Nu este victoria mea, aşa cum nu este victoria lui Richie. Marele Ecran nu contestă cîştigătorii. Asta e! Sistemul lor de strîngere a voturilor a funcţionat mai bine decît al nostru. Şi nu suntem supăraţi pe diasporă, care nu prea s-a îngrămădit la secţiile de votare din străinătate. Michelle Pfeiffer, dragostea mea!

În încheiere, dorim să mulţumim celor care ne-au acordat votul şi celor care ne votează de fiecare dată cînd intră aici, pe Marele Ecran.
Voi sunteţi adevărata majoritate!

*

Zilele trecute, în faţă la mall, pălăvrăgeam cu doi prieteni. De noi se apropie o doamnă îmbrăcată decent-spre-şifonat, cu faţă pioasă şi mai mulţi dinţi lipsă. Ca recuzită, strîngea la piept o sacoşă goală. Cu o voce slăbită, îşi începe povestea. Pensionată pe caz de boală, suferă de o maladie la coloană (am uitat numele, ceva rar) şi îi trebuie vreo 8 milioane pentru operaţie. Dacă putem s-o ajutăm. Unul din prieteni o priveşte suspicios şi mă întreabă: "Filantropica?".

Inutil să vă mai spun că doamna respectivă nu ne-a luat banii. Filantropica e unul din cele mai mari succese de casă ale "industriei" autohtone de film. Sunt curios cît de mult a influenţat şi încasările industriei autohtone de cerşit, după ce Caranfil a înfipt în mentalul colectiv replica: "Mîna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană." Poate vă amintiţi scena asta.

*

Miercuri a fost înmormîntarea lui Mile Cărpenişan. După ce au plecat toţi oamenii de bine, toţi "colegii" care trebuia să-şi facă materialul, toţi reporterii de la Acces Direct care umblau cu camerele printre morminte, în fine, după ce au plecat toţi spectatorii, au rămas doar prietenii şi familia. Lîngă mormîntul proaspăt, sîrbii lui Mile i-au cîntat pentru ultima oară "Djurdjevdan". Moment sută la sută cinematic şi sfîşietor.

Cîntecul apare pe coloana sonoră a capodoperei lui Kusturica din 1988, Vremea Ţiganilor (Dom za vesanje) sub numele Ederlezi (numele ţigănesc pentru sărbătoarea sfîntului Gheorghe). Djurdjevdan e sărbătoarea întoarcerii primăverii. Mile a murit exact cînd s-a întors primăvara. Viaţa bate filmul? Reformulăm. Filmul inspiră viaţa. Viaţa bate moartea.

4 comentarii:

  1. io v-am votat, da voi m-ati votat?

    RăspundețiȘtergere
  2. amice eu am fost naiv si m-am votat pe mine...data viitoare o sa stiu mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebe neaparat sa faceti un plan de convins oamenii sa vada Filantropica sa nu se mai uite numa' la mine urat cei care n-au vazut filmul si le explic de ce nu dau bani la cersetori!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.