marți, 22 decembrie 2009

Harry Brown (2009)

rating: Brainwash


Daca aveti nevoie de ceva care sa va readuca pe Pamant dupa calatoria fantastica pe Pandora, ati putea incerca Harry Brown. E varianta britanica a lui Law Abiding Citizen si e total diferit, mult mai realist, mai intunecat si mai trist. Harry Brown e personajul jucat de Michael Caine, si numele sau ar trebui sa fie un motiv suficient pentru a vedea filmul. Mai ales ca are particula Sir in fata, la fel ca Ben Kingsley sau Sean Connery. Michael Caine se intoarce astfel in cartierul natal din Londra pentru a insufleti povestea unui batran veteran de razboi satul de bandele de infractori care au pus stapanire pe strazi si care ii terorizeaza pe locuitori. Filmul seamana pana la un punct cu Gran Torino a lui Eastwood, alta drama extrem de sensibila si de bine facuta, cu precizarea ca regizorul Daniel Barber e la primul lung metraj. Bun debut.


Harry Brown e deci un batranel pensionar care crede ca legea chiar e capabila sa-i protejeze pe cetateni. Cu toate astea el traieste intr-o stare de discofort provocata de frica ce le-o inspira oamenilor de buna-cuviinta tinerii drogati si batausi din zona. Zilnic acesta e martor la inca un act de violenta declansat de bandele de cartier: acte de initiere, crime fara sens, doar de amuzament, batai crunte aplicate trecatorilor, intr-un cuvant - teroare. Cel mai mare inconvenient e locul acestora de adunare, un psaj subteran pe sub autostrada, care i-ar scurta mult drumul batranului spre spitalul unde e internata sotia lui. Frica il determina sa evite locul si astfel ajunge prea tarziu ca sa-si ia ramas bun. Curand, unul din batranii lui prieteni cu care juca sah in pub, nu mai suporta teroarea si porneste la "lupta cu baioneta". A doua zi e gasit mort, zdrobit in bataie si injunghiat. Animalele chiar au urinat pe cadavrul lui. Ce sa faca un fost "royal marine" pentru care onoare, respect, lege insemnau ceva. Asteapta ca politia sa-si faca treaba. Iar cand politia elibereaza suspectii din lipsa de probe, Harry Brown ia legea in mainile sale si incepe cautarea criminalilor.



Filmul "fura" un pic si din Trainspotting in creionarea vietii subterane a drogurilor, dar evita sa fie amuzant sau macar sarcastic. E doar gloomy. Nici Harry Brown nu se transforma intr-un vigilante inarmat pana in dinti care sa declanseze razboiul total bandelor in stil "unul impotriva tuturor". E tipul tacut, politicos, strategic care pastreaza inca in palme antrenamentul care i-a adus medaliile in tinerete. Ii cauta rabdator, ii pandeste din case parasite, ii urmareste pe alei pustii sau pasaje intunecoase. Victimele sale sunt tineri fara capatai, violenti si drogati, inversunati impotriva oricarei forme de autoritate si fara pic de respect pentru societate. Sunt atat de usor de urat incat nu simti nici o urma de simpatie pentru dansii si abia astepti ca Harry Brown sa le faca felul. Sunt cu adevarat terifianti. Mi-a picat bine sa-i vad platind pentru crimele lor. Pacat insa de twist-ul din final, complet ne-necesar si cliseistic, dar per total filmul e destul de bun.


Trailer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.