joi, 24 decembrie 2009

Best of 2009

Intrucat se apropie de sfarsit anul 2009 am zis sa trag un pic linie sa vad ce filme m-au incantat peste masura pe mine. Astefl ca mai jos am pus o lista cu cele mai bune filme scoase in 2009 - lista lui Richie cu filme de revazut:

Watchmen - primul blockbuster de anul asta, a reusit sa fie o realizare exceptionala atat la nivel de artwork cat si in ce priveste storyline-ul destul de antrenant si imprevizibil. De revazut mai ales Director's Cut-ul care are vreo 20 de minute in plus.

Terminator Salvation - din nou un blockbuster foarte asteptat care a livrat tot ce are industria filmelor de actiune mai bun. Christian Bale si Sam Worthington impotriva masinilor Apocalipsei, efecte excelente, ritm sustinut al povestii, definitely worth a rerun.

Star Trek XI - merita mentionat pentru renasterea francizei intr-o forma cu totul noua. In mod clar un film pentru fani, cu multe parti bune, cateva nu chiar asa bune (asemanari cu Star Wars) dar plin de adrenalina si cu personaje memorabile jucate de noul val de actori tineri.

Un prophete - castigatorul Marelui Premiu (atentie, nu Palmierul) de la Cannes 2009, un film francez teribil despre ascensiunea unui tanar arab ajuns in puscarie care in 5 ani creste dintr-un boboc intr-un adevarat rege interlop. Foarte realist si violent, fara umbrela glamoroasa a mafiei americano-siciliene, o poveste socanta prin simplitatea elaborarii ei.

Politist, adjectiv - singurul film romanesc care a facut senzatie afara, inca un reprezentant de seama al minimalismului mioritic. Corneliu Porumboiu preda o lectie asupra moralei si constiintei vs lege.

District 9 - un mockumentary excelent realizat tehnic, original si dinamic, o surpriza binevenita de la un debutant, Neil Bloomkamp.

A Christmas Carol - animatie 3D a la Robert Zemeckis care aduce propria interpretare a clasicei povesti de Dickens, bineinteles cu ajutorul lui Jim Carey care din nou face un rol nesperat de bun.

Inglourious Basterds - chiar daca am fost un pic sucarit dupa vizionare, mai ales din cauza grotescului din finalul filmului, partile bune din el sunt mai numeroase decat cele nebune si deci filmul lui Tarantino e printre cele mai faine vazute in acest an.

Avatar - am zis bine pe la inceputul anului ca Avatar va pica ca o bomba in mijlocul cinefililor si cam asa o fost. Impact vizual de exceptie, poveste fascinanta chiar daca compusa cu multa dragoste pentru cliseele hollywoodiene, strumfii de 4 metri au ajuns cele mai "colorate" personaje vazute in acest an.

Antichrist - din punctul meu de vedere, cel mai valoros, socant, original si controversat film din 2009. Ideea lui von Trier inca imi provoaca amintiri frisonante si cere repetitii vizuale pentru aprofundarea sensurilor ce se vor dezvaluite. Am deja 3 la activ.


Cam asta e lista mea pe 2009, doar zece filme am decis sa contina desi ar fi loc de mult mai multe. Regret ca n-am vazut inca doua filme mult asteptate: Die weisse band a lui Haneke si Enter the void a lui Gaspar Noe. Revin daca e loc de modificari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.