duminică, 26 iulie 2009

The Soloist (2009)

rating: Brainwash

Daca aveti pofta de un film despre muzica si felul in care ea apropie oamenii sau despre un film in care Robert Downey Jr. joaca altceva decat un miliardar excentric ce se lupta cu teroristii intr-un costum hi-tech (vezi Iron Man) atunci The Soloist e alegerea potrivita. Filmul este biografia unui muzician foarte talentat ajuns om al strazii. Nathaniel Ayers (Jamie Foxx) era odata un virtuoz al violoncelului care urma cursurile prestigioasei scoli de muzica Julliard insa pe care schizofrenia nu l-a iertat astfel incat a ajuns un homeless. Steve Lopez (Robert Downey Jr), un jurnalist de la LA Times, se confrunta cu criza din presa scrisa (scaderea citirorilor, reducerea tirajului, concedieri) si in cautare de subiecte pentru articolul sau zilnic da din greseala peste Ayers. Acesta isi facea rondul pe langa statuia lui Beethoven si canta la o vioara cu doua coarde. Steve devine interesat de personaj, face cateva cercetari si scrie un articol care atrage simpatia multor oameni si un cadou interesant pentru muzician - un violoncel in stare perfecta. Vechea dragoste a lui Ayers renaste si astfel isi invinge temerile (intrarea intr-un adapost, locuirea intr-un apartament etc) cauzate de boala, urcand incet spre suprafata lumii normale.

The Soloist e un film simplu despre niste probleme complicate ale societatii, cum ar fi tratamentul bolnavilor mintali si situatia oamenilor fara adapost. Ambii actori mi-au placut in cele doua roluri atat de diferite in care unul reprezenta normalitatea iar celalalt invaliditatea. Steve devine tot mai implicat in problema lui Ayers si in consecinta ia contact cu lumea boschetarilor - peste 90 000 de persoane fara adapost in LA - fiind realmente marcat. Articolele sale ajung inclusiv la administratie. In acelasi timp se ataseaza de Nathaniel mai mult decat si-ar fi dorit. Prietenia dintre ei e reala si inspira. Boala lui Ayers e infricosatoare iar prestatia lui Jamie Foxx in acest rol e remarcabila. Dupa ce l-am vazut in Ray m-am convins ca tipul e "material deosebit". Nici rolul asta nu trebuie ratat mai ales ca The Soloist e un film aproape trecut cu vederea care insa merita vizionat.
Trailer.

5 comentarii:

  1. atunci poate-mi explicati va rog ce inseamna "brainwash" pentru ca mie nu-mi suna a bine, dar n-am citit decat laude in postul asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Mihai: Brainwash inseamna pentru noi un film de relaxare, o spalare de creier, inseamna nota 3 din 5, inseamna ca nu e chiar "colectable" (adica sa il bagi la dosar si sa-l mai vezi de cateva ori in viitor) dar e suficient de bun ca sa nu regreti ca te-ai uitat la el.

    Sistemul nostru de rating patentat de Marele Ecran: in ordine crescatoare privind calitatea senzatiilor oferite: 1. oroare, 2. eroare, 3. brainwash, 4. colectable, 5. orgasmultiplu.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu cred ca am vazut vreodata un film orgasmatic p-aici :D dar poate nu m-am uitat de mult ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai nici noi n-am vazut de mult timp :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Mihai, eu am vazut un "orgasmatic" de curand: Bruno se cheama (am vazut multe in trecut, dar am inceput acest blog doar de 6 luni; trebuie sa mai avem rabdare: sunt unul, doua pe an :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.