joi, 16 iulie 2009

Deadgirl (2008)

rating: Brainwash

Deadgirl e un film horror independent si atipic realizat in 2008 caruia nu-i dadeam prea mari sanse inainte de vizionare dar am zis hai sa vad despre ce-i vorba. Filmul se inscrie in genul horror doar prin tema abordata - moarta vie - la fel cum vampirita din Let the right one in plaseaza respectivul film in aceasi categorie aducand totodata o briza de aer proaspat cinema-ului in general. Nu pretind ca Deadgirl e de egala calitate, doar ca mi-a placut cum a iesit din tipare, destul de indraznet daca ma gandesc ce-au pregatit regizorii Marcel Sarmiento si Gadi Harel (co). Unii ar putea sa clasifice manevra lor drept imorala sau perversa dar adevarul e ca in arta ceva ce azi poate parea imoral, peste 20 de ani devine cult si artistul clasificat drept vizionar. Deci totul e relativ.


Povestea incepe banal intr-o zi caniculara de vara intr-un orasel oarecare cand doi tineri, buni prieteni dar fara chef de scoala chiulesc si dau o tura pe la spitalul de nebuni actualmente inchis. Nimic de speriat, spitalul e parasit si ei se amuza spargand geamuri pana in momentul cand se gandesc sa coboare la subsol. In spatele unei usi de metal inchise de mult timp gasesc o creatura a intunericului sub chipul unei femei goale inlantuite de o masa. Cadavrul e acoperit cu un sac de plastic de parca cineva ar fi dorit sa-l protejeze de praf. Desi pare moarta femeia se dovedeste foarte "vie" insa un pic salbatica.

Problema pe care nu si-o pune nici care din ei e de cat timp zace acolo. In vreme ce unul din baieti se pierde cu firea si vrea s-o stearga, celalat da glas frustrarilor sale tineresti intuind utilitatea sexuala a unei astfel de creaturi despuiate si fara aparare. Regulile lumii exterioare dispar in beciul de otel si umanitatea face loc animalului din fiecare. Ceea ce urmeaza ar putea fi considerat viol doar in masura in care victima ar fi fost "umana" si ar fi decedat in urma celor 3 gloante primite-n trup. Din "fericire" pentru tortionari acest lucru nu face decat sa adauge mai multe gauri sclavei, iar ceea ce parea un one night stand devine o vizita frecventa la bordelul ororilor. Dilema morala e doar in mintea lui Rickie, singurul care nici nu ia parte la "actiune" nici nu divulga secretul prietenului sau. Manifesta doar un dram de constiinta incercand sa elibereze fiinta din captivitate dar actiunile sale sunt lipsite de vlaga si esueaza. La fel esueaza si tentativa de a recastiga simpatia majoretei scolii pentru care isi pastra dragostea. Ingredientele tipice de horror sunt introduse abia pe la final, un pic de suspans si niste sange, absolut necesare pentru a termina in mod violent un film cu mai mult dialog decat actiune si a produce o descarcare a tensiunii psihologice acumulate. Bila alba o confera sfarsitul ne-fericit, "eroul neprihanit" ajungand si el sa-si sacrifice iubirea pentru satisfactia personala.

Mi-a placut filmul asta pentru ca a fost ceva diferit, a avut ceva mai multa profunzime decat obisnuitele horror-uri si a pus in discutie niste probleme interesante ca de ex. uneori adevaratul monstru sta la vedere asteptand ocazia potrivita sa loveasca sau ce anume ne face umani si unde inceteaza natura umana si incepe bestia. Discutabil. Filmul nu e o remarcabil insa promite mult in ce priveste viitorul regizorului, doar stiti si voi ca toti marii cultisti: Romero, Craven, Carpenter au inceput cu ceva mic apoi intrand in istorie. Poate si Sarmiento va insemna ceva in viitor. De asemenea numai de bine d-rei "moarte" - Jenny Spain - care rezista cu brio unor scene destul de dificile ca sa zic asa.
Trailer.

6 comentarii:

  1. Eu am descoperit absolut intamplator acest film. Numele nu imi spunea mai mult decat un film ciudatel, cu zombie probabil, dar cronicile relativ putine, mi-au trezit curiozitatea. Oare de ce se fereau de el? Am ramas impresionata! Trecand peste niste minusuri evidente, cum ar fi o filmare nu foarte buna, "Deadgirl" este un excelent horror despre animalul din noi, si da, asta sperie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucura comentariu tau. Incepusem sa cred ca numai eu ma mai uit la filme atipice socante.

    RăspundețiȘtergere
  3. m-ati provocat ;;)
    e atat de atipic incat n-ai cum sa rezisti sa nu-l vezi? [dupa ce ai aflat de el, desigur]

    RăspundețiȘtergere
  4. nu auzisem de filmul asta,l-am vizionat la recomandarea voastra si nu regret nici-o secunda.finalul te pune putin pe ganduri. un film captivant cu o idee originala ( cel putin eu nu am mai intalnit-o altundeva), actori buni si soundtrack reusit. merci de recomandare.

    RăspundețiȘtergere
  5. am crezutt k e un film naspa sii vechii....neasteptat de superrrrrrrrrrr

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ne bucuram ca ai urmat indemnul. exista insa multe filme mult mai vechi care sunt demne de vazut. eu doar saptamana asta am urmarit Dirty Harry (1971) si The French Connection. Filme "vechi" de 40 de ani dar extrem de 'entartaining"

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.