duminică, 24 mai 2009

Cannes 2009: Previziuni + Premii

Gata, v-am lasat destul sa va ganditi la Concurs. Acum ne dam noi cu parerea pana nu ne-o ia juriul de la Cannes inainte si anunta castigatorii din seara asta. Nu stiu ce parere v-a facut voua selectia, dar noi de pe Marele Ecran am citit un pic ce zicea lumea de la festival si impresia generala e ca sunt foarte mult filme pe care ne dorim sa le vedem. Barfele umbla in jurul Bastarzilor lui Tarantino (cica Universal ar vrea sa-l trimita in cabina de montaj sa mai lucreze la film) si a Antichristului lui von Trier care ar fi starnit reactii ciudate, dezaprobatoare. Cert e ca un film necontroversat nu naste acelasi interes ca unul pe care il scuipa si saruta lumea deopotriva. Pe noi romanii iara o sa ne loveasca un aer de superioritate dupa ce filmul lui Porumboiu - Politist, adjectiv - a luat premiul presei la categoria Un Certain Regard. Din 2003 incoace, in fiecare an cate un roman vine cu ceva acasa de la Cannes. Misto, nu?

Deseara se dau insa premiile importante din categoria Competition. Facem si noi pe "specialistii" si dam niste pronosticuri in orb (la unele filme nici macar trailere n-am vazut).

Palme D'Or: Un Prophete (Jaques Audiard)
Grand Prix: in mod exceptional juriul se hotaraste sa dea doua: Bright Star (Jane Campion) & Enter The Void (Gaspar Noe)
Premiul de regie: Ang Lee (Taking Woodstock)
Astea sunt alegerile mele, desi nu stiu exact daca am nimerit categoriile. Si am o presimtire legata si de Park Chan Wook.

Lucian


Palme D'Or: Enter The Void (Gaspar Noe)
Grand Prix: Un prophete (Jaques Audiard)
Premiul pentru regie: Michael Haneke (The White Ribbon)
Pe langa astea trei filme pe care imi doresc sa le vad neaparat, manifest o curiozitate deosebita pentru Thirst (Park Chan Wook) - despre vampiri in alte feluri - si Vengeance (Johnnie To). Ce sa fac, platesc tribut asiaticilor.

Richie

Revenim cu castigatorii veritabili :D.

Later Edit:

Nu are sens sa mai dedicam un post separat anuntului final. S-au impartit trofeele si fericitii castigatori de la Cannes au fost:

Palme d'Or
DAS WEISSE BAND (The White Ribbon) directed by Michael HANEKE

Grand Prix
UN PROPHÈTE (A Prophet) directed by Jacques AUDIARD

Best Director
Brillante MENDOZA for KINATAY

iar restul aici.

Voi n-ati castigat nimic. Doar eu se pare ca am nimerit Grand Prix-ul si l-am intuit si pe Haneke ca va castiga ceva (nu ma gandeam chiar la Palmier totusi). Sorry, poate data viitoare. Oricum cine vrea la film e binevenit :).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.